- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Romanul Nuntă în cer, scris în perioada interbelică, aparține primei etape a literaturii lui Mircea Eliade. Deși în această ipostază, Eliade este scriitor, nu poate scăpa de influența filozofului și a misticului.
Romanul ‘Nuntă în cer’ explorează dragostea dintre Felix și Ilincă, în contextul tumultuos al României interbelice. În ciuda obstacolelor, relația lor atinge o formă de transcendență, abordând teme ca reîncarnarea și destinul.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumatul cărții Nuntă în cer
Fire și personalitate complexă, Mircea Eliade a lăsat o puternică amprentă asupra culturii românești și nu numai. Cu studii la Universitatea din București și Universitatea din Calcutta, Eliade era vorbitor a cinci limbi străine și româna. Puternic influențat de cultura franceză, italiană și indiană, Mircea Eliade devine un istoric și filozof al religiilor, profesor universitar, eseist și prozator.
Doi barbați, Hasnaș și Mavrodin, se întâlnesc și își povestesc povestea iubirii vieții lor.
Andrei Mavrodin o întâlnește pe Ileana, personaj absent, dar central și acaparator, care marchează nu doar viețile naratorilor; ne influențează, ne ridică o mulțime de întrebări.
Acaparat de mirajul iubirii superioare, spirituale, dar blocat în iubirea pământeană, Andrei pierde capacitatea de a scrie. Ileana își asumă răspunderea de a-i readuce inspirația, de a reaprinde făclia creației. Pentru Ileana, Mavrodin este spiritul superior, Hyperion, Creator. Ea se sacrifică, antepune binele lui și al creației lui, chiar și propriei vieți. Dar curând, întâmplările vieții duc la decăderea relației. El refuză să îndeplinească dorința ei de a avea un copil. Ileana ajunge într-un sanatoriu și decide să plece din viața lui, lăsându-i un biet bilet în care îi spune că “îi era peste putință să suporte dragostea noastră, așa cum era… neroditoare.”
A doua povestire este cea a lui Barbu Hasnaș. Barbu pare opusul lui Andrei. Un om fără idealuri, fără aspirații superioare, comun și chiar vulgar. Cu toate acestea, el trăiește o mare iubire cu Lena. După trei ani de căsătorie, Barbu dorește să întregească relația lor cu un copil. Speră astfel să își umple deznădejdea? Opoziția Lenei la dorința lui de a avea un copil, duce la separare și la destrămarea căsniciei. Deși el și-a refăcut viața, se simte că Hasnaș rămâne cu un gol profund care îl va urmări toată viața.
Deși diferite, cele două povești de dragoste sunt destul de similare, aproape în oglindă. Rolurile în cele două cupluri se inversează; bărbatul din prima povestire, demiurgul, este înlocuit de figura dominantă a femeii din a doua relație. Ambele ipostaze frizează absurdul, absolutul.
Romanul eseist este plin de mituri și semnificații.
Cei doi se întâlnesc la o cabană de vanătoare. Oare este acest lucru o premoniție a ceea ce aveau să ne povestească? În ambele povestiri ei erau pe cale să vâneze iubirea și femeia vieții lor?
Artistul din Andrei are nevoie de sacrificiul pământenei Ileana. Cumva ea devine femeia zidită, Ana din mitul Meșterului Manole.
Hyperion, demiurgul din prima relatare se transformă într-un înger căzut, în timp ce vulgarul si comunul personaj din a doua povestire este un egolatru, urmărește dominarea femeii cu prețul propriei nefericiri. Niciunul dintre ei nu poate ceda dorințelor femeii iubite, fiecare în felul său. De altfel, nici femeia nu este dispusă să se supună dominației lor.
Prezent este și mitul Zamfirei, a nunții. În mod absurd, deși iubirea este celestială, uniunea se face în plan terenal, trivial. Este începutul și sfârșitul vietii.
Iubirea este inevitabilă și fără pereche, se ” întâlnește o singură dată în viață”. Dar, acum și aici, se întâmplă de două ori și devine fatalitate: ”nu mai e nimic de făcut; trebuie să trăim împreună…” până la sfârșitul vieții.
Romanul ne lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Lena din tinerețe a devenit la maturitate Ileana? Femeia care a ajuns la sanatoriu este însărcinată? Este aceeași care în tinerețe a refuzat să aibă un copil? Unde este acum Lena/Ileana? ”Crezi că Ileana trăiește? Nu. ” Cele două povești sunt două fațete ale aceluiaș destin?
În orice caz, mesajul este destul de clar: iubirea supremă dar întâmplătoare nu este o garanție a permanenței. Nu este o garanție a destinului comun.
Rezumat Nuntă în cer
Mă întreb, bunăoară, dacă nu cumva în ziua când am început să iubesc nu s-a întâmplat ceva lângă mine, ceva pe care eu nu l-am văzut sau pe care nu l-am înțeles și prin ignorarea căruia m-am abandonat, fără luciditate, cu totul iresponsabil, întâmplărilor. Te trezesti că ai devenit ceva, aproape fără să-ți mai amintești începuturile acestei transformări.
Sunt uneori stări care parcă îşi pierd durata. Nu ştii – sau nu-ţi aduci aminte – când au început, ce le-a dezlănţuit, cum se transformă. Şi totuşi, din beatitudinea aceea turbure se desprinde uneori un cuvânt, un strigăt, o melodie sau măcar o singură notă muzicală, care îţi rămâne necontenit prezentă, fără să te mire precaritatea sau chiar nesemnificaţia ei.
Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest cosmos atât de armonios, desăvârşit şi egal cu sine, numai viaţa omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens.
Îmi dau foarte bine seama că o femeie poate gusta un dans cu un partener imperfect, dacă acesta nu e cu desăvârşire un imbecil. Stângăciile, ca şi timiditatea, au un farmec discret prin surprizele care le provoacă, prin panica naivă care o răspândesc. Femeile iubesc uneori imperfecţiunile acestea atât de calde…
Despre Mircea Eliade
- Sacrul și profanul;
- Romanul Adolescentului Miop;
- Maitreyi;
- Nuntă în cer;
- Tratat de istorie a religiilor;
Dacă vrei să afli mai multe despre Mircea Eliade, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Cumpără cartea Nuntă în cer
Poți cumpăra cartea Nuntă în cer de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Toma Grozăvescu:
sau, de asemenea, podcastul cu Alex Cîrcei: