Cartea Excepționalii: Povestea Succesului, scrisă de Malcolm Gladwell, prezintă trăsăturile comune ale unor oameni cu rezultate excepționale și cum au reușit aceștia.
Acesta este un rezumat de o pagină a cărții și conține principalele idei ale cărții, în doar câteva minute de citit.
5 idei din cartea Excepționalii
- Regula de 10.000 de ore: pentru a deveni un performer de top în orice industrie (performer de clasă mondială), este nevoie să exersezi peste 10.000 de ore acel domeniu. Asta înseamnă, de obicei, 5-10 ani.
- Munca semnificativă: Dacă simți că există un scop real pentru munca ta, este mai probabil să muncești mai mult la ea. Și îți crești astfel șansele să ai succes.
- O analiză a mitului conform căreia succesul este determinat în mare parte de talent și muncă, cu dovezi din zone precum sportul, muzica, medicina sau științe.
- Gladwell arată că povestea tradițională a succesului, conform căreia succesul este un cumul de pasiune, talent și pricepere, este în mare parte eronată. Chiar dacă aceste elemente ajută semnificativ, succesul provine și din circumstanțele în care o persoană este crescută și trăiește. Altfel spus, contează unde te-ai născut.
- Practica este importantă, la fel și predispozițiile genetice în sport, dar există limite în ajutorul lor. Odată ce treci de un anumit prag cu abilitățile tale, practica suplimentară nu va face o diferență majoră.
Rezumat Excepționalii de Malcolm Gladwell
Aceste trei lucruri – autonomie, complexitate și o legătură între efort și recompensă – sunt, majoritatea oamenilor vor fi de acord, cele trei calități pe care trebuie să le aibă munca ca să fie satisfăcătoare.
Practica nu este ceea ce faci odată ce ești bun. Este lucrul pe care îl faci când ești bun.
Cu alte cuvinte, celor care au succes este mai probabil să li se ofere tipurile de oportunități speciale care duc la succesul ulterior. Bogații primesc cele mai mari scutiri de impozite. Cei mai buni studenți primesc cea mai bună predare și cea mai mare atenție. Iar cei mai mari copii de nouă și zece ani sunt cei care primesc cel mai mult antrenament și practică. Succesul este rezultatul a ceea ce sociologilor le place să numească „avantaj acumulativ.
Nimeni care poate să se ridice înainte de zori 365 de zile pe an nu va eșua să-și îmbogățească familia.
Odată ce un muzician este suficient de bun ca să intre într-o școală de muzică de top, ceea ce distinge un interpret de altul este cât de greu lucrează. Asta este. Și, în plus, oamenii de la vârf nu lucrează mai mult sau mai mult decât toți ceilalți. Lucrează mult, mult mai mult.
Despre Malcolm Gladwell
- The Tipping Point – Cum lucruri mici pot provoca schimbări de proporţii,
- Blink. Decizii bune în 2 secunde,
- Excepționalii (Outliers) Povestea succesului,
- Ce a văzut câinele și alte aventuri
- David și Goliat. Outsideri, inadaptați și arta luptei cu giganții.
- De vorbă cu necunoscuți. Ce ar trebui să știm despre oamenii pe care nu îi cunoaștem
Dacă vrei să afli mai multe despre Malcolm Gladwell, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Cumpără cartea Excepționalii de Malcolm Gladwell
Poți cumpăra cartea Excepționalii de aici:
Podcasturi recomandate
În încheiere iată câteva recomandări de podcasturi pe care să le asculți când ai timp - Adrian Niculescu:
De asemenea, podcastul cu Vlad Ciurcă
Și ultima recomandare - Eu în podcast
Industria podcasting-ului a crescut într-un ritm exponențial în ultimii ani și experții prevăd proiecții de creștere și mai mare în următorii ani. Zencastr, compania pe care o folosesc pentru a publica podcastul meu și pentru a face ca totul să se întâmple, a deschis recent o rundă de finanțare, iar ascultătorii noștri au acum posibilitatea de a deține o participație în cadrul companiei!
Dacă vrei să afli mai multe si ești interesat să investești în Zencastr, accesează Campania pe Wefunder pentru a te implica în viitorul industriei de podcasting.