- Edition: Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, scrisă de Daron Acemoglu și James A. Robinson, analizează motivele pentru care mai multe țări au prosperat sau devenit sărace, atât astăzi, cât și de-a lungul istoriei. De asemenea, cartea studiază motivele pentru care țări care aveau resurse proprii semnificative nu au reușit să prospere (ci dimpotrivă) și pentru care alte țări relativ sărace au reușit să prospere prin alegerile pe care le-au făcut.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
6 idei din cartea De ce Eșuează Națiunile
- Orașul Nogales este jumătate în Mexic și jumătate în Statele Unite. Oamenii din Nogales din partea americană sunt educați, prosperi și au o speranță de viață mai mare. Cei din partea mexicană sunt săraci, slab educați și au speranțe de viață mai mici.
- Diferențele dintre cele 2 Nogales nu pot fi explicate prin geografie sau cultură, fiind vorba de oameni care trăiesc la câțiva kilometri distanță. În schimb, diferite guverne determină diferențele de dezvoltare. Statele Unite au înființat în mod istoric instituții pluraliste care au încurajat inovația tehnologică și au distribuit bogăția către întreaga populație. În schimb, în Mexic, cuceritorii spanioli au înființat instituții extractive care aveau menirea de a îmbogăți un număr limitat de oameni.
- Statul creează stimulente pentru ca oamenii să investească și să inoveze prin garantarea drepturilor de proprietate privată și aplicarea legislației contractuale.
- Coreea este o națiune omogenă, cu toate acestea, oamenii din Coreea de Nord sunt printre cei mai săraci de pe pământ, în timp ce cei din Coreea de Sud sunt printre cei mai bogați. Sudul a dezvoltat o societate care a creat stimulente, a recompensat inovația și a permis tuturor să participe la oportunități economice. Succesul economic astfel stimulat a fost susținut, deoarece guvernul a devenit responsabil și răspunzător față de cetățeni și marea masă de oameni.
- În același timp, oamenii din Coreea de Nord au suportat decenii de foamete, represiune politică și instituții economice diferite. Diferențele dintre cele două state coreene se datorează politicii care a creat aceste traiectorii instituționale complet diferite.
- Autorii contrastează două tipuri de instituții: extractivă – care vizează excluderea majorității societății din procesul de luare a deciziilor politice și distribuția veniturilor și incluzivă – care vizează includerea celor mai largi straturi posibile ale societății în viața economică și politică.
Rezumat De ce Eșuează Națiunile
Un om de afaceri care se așteaptă ca producția lui să fie furată, expropriată sau taxată în totalitate va avea puține stimulente pentru a lucra, darămite orice stimulent pentru a întreprinde investiții și inovații.
Instituțiile economice modelează stimulentele economice: stimulentele pentru a deveni educați, pentru a economisi și a investi, pentru a inova și adopta noi tehnologii etc. Procesul politic determină sub ce instituții economice trăiesc oamenii și instituțiile politice determină modul în care funcționează acest proces.
După cum vom arăta, țările sărace sunt sărace deoarece oamenii care au puterea acolo fac alegeri care creează sărăcie.
Instituțiile economice și politice incluzive nu apar de la sine. Ele sunt adesea rezultatul unui conflict semnificativ între elite care rezistă creșterii economice și schimbărilor politice și cei care doresc să limiteze puterea economică și politică a elitei existente.
Cel mai comun motiv pentru care națiunile eșuează astăzi este pentru că au instituții extractive.
Despre Daron Acemoglu și James A. Robinson
- De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei
- Coridorul îngust. State, societăți și soarta libertății.
Vezi și:
- De ce Eșuează Națiunile de Daron Acemoglu
- Momente Decisive de Jared Diamond
- Cosmos de Carl Sagan
- Drumurile Mătăsii. O Nouă Istorie A Lumii de Peter Frankopan
- Genghis-Han și Nașterea Lumii Moderne de Jack Weatherford
- Lifespan. De ce Îmbătrânim și Cum să Nu o mai Facem de David Sinclair
- Un Palid Punct Albastru. Viziune Asupra Viitorului Omenirii în Spațiu de Carl Sagan
Dacă vrei să afli mai multe despre Daron Acemoglu și James A. Robinson, am discutat despre cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Cumpără cartea De ce eșuează națiunile
Poți cumpăra cartea De ce eșuează națiunile de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Toma Grozăvescu:
sau, de asemenea, podcastul cu Dan Sulică: