- Edition: Cireșarii - Roata Norocului, Volum 3
- Available in: Paperback, Ebook, Carte Audio
Cartea Cireșarii – Roata Norocului de Constantin Chiriță este al treilea volum al seriei Cireșarilor. Un alt an școlar s-a încheiat și Cireșarii, aflați în vacanța de vară, se pregătesc de o nouă aventură. Verișoara lui Dan, Ioana îi invită să petreacă câteva zile de vacanță în satul bunicii ei. Tic, Dan și Maria acceptă invitația.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumatul cărții Cireșarii – Roata Norocului
Profitând de întunericul nopții, Tic și Dan decid să iasă pe geam și să dea o raită prin faimosul bâlci local. Tic a fost fascinat de jocul de la Roata Norocului. Din păcate, oricât de mult trăgeau, nu reușeau să câștige decât păpușile ieftine de gips și dulciuri. Tinerii își dau seama că jocul era măsluit, proprietarul acestuia trișa. S-au întors acasă să se odihnească cu gândul la cum să procedeze pentru a-l da în vileag pe trișor.
Ziua următoare au luat fetele și au mers cu toții la bâlci unde prima oprire a fost la Roata Norocului. Tic a remarcat o statuetă deosebită, numită Discobolul lui Fradaburidi, pe care își dorea din tot sufletul să o câștige. Dar, oricât de mult juca, era in van, nu reușea să obțină mult râvnita statuetă. Singurul care câștiga ceva valoros era un băiat poreclit Cozorocul. Tic încearcă să îi afle secretul, dar proprietarul jocului, Atletul, l-a împiedicat aruncându-i o amenințare voalată.
Pe timp de ploaie, bunica Ioanei, îi invită la muzeu. Într-una din vitrine, Tic observă niște statuete speciale numite tanagrale. Din păcate, în timpul vizitei, acestea au dispărut. Un mare mister se profila în fața tinerilor.
Tic își așteaptă prietenii afară în fața muzeului, uitându-se mereu la ceas, lucru care avea să le fie de mare folos mai târziu în anchetă. În acest timp, l-a văzut intrând în muzeu pe director, lucru intrigant având în vedere că prietenii săi nu l-au văzut și nici nu era ora sa de program. Au decis să investigheze.
Au chemat întăriri și astfel colegii lor Cireșari li s-au alăturat în investigație. Cu spiritul de observație și memoria lui Tic ei au aflat orele și persoanele care au fost în muzeu în timpul și imediat după dispariția tanagralelor. Câțiva suspecți se profilează pe parcurs ce înaintează ancheta: Artista, Scheletul, Omul cu cicatrice, Omul în Gri, Paznicul Ilie și Profesoara de pian. Săreau în ochi Omul în Gri și Scheletul, dar nu știau exact cine și nu aveau nici dovezi.
După investigații, aventuri și deducții logice, au găsit tanagralele la paznic acasă. Victor le-a lămurit situația. El a descoperit că Profesorul Nestian, Omul în Gri, era cel care descoperise și donase tanagralele muzeului. Cum trebuia să meargă la București pentru o prelegere, a solicitat directorului muzeului, Scheletul pentru Cireșari, să îi împrumute tanagralele pentru unele investigații.
Lămurită situația, Cireșarii au vrut să vadă interesantele statuete, dar au găsit doar pietre, cărămizi și o păpușă care se vindea în bâlci. Tangralele dispăruseră din nou. Cireșarii au pornit investigația la bâlci. După observații și investigații, Victor descoperă că statuetele erau ascunse în diversele premii. Hoțul tanagralelor nu era nimeni altul decât proprietarul Roții Norocului, Atletul.
Despre Constantin Chiriță: Constantin Chiriță a fost un binecunoscut romancier și prozator român, care a scris în special titluri dedicate celor mici. Printre cărțile publicate se află volumul de cinci romane din seria Cireşarii. Acestea au fost ecranizat într-un serial de televiziune care a avut foarte mult succes. Cele 5 volume ale Cireșarilor sunt:
- Volumul 1 – Cavalerii florii de cireş;
- Volumul 2 – Castelul fetei în alb;
- Volumul 3 – Roata norocului;
- Volumul 4 – Aripi de zăpadă;
- Volumul 5 – Drum bun, Cireşari.
Dacă vrei să afli mai multe despre Constantin Chiriță sau alți autori similari, îți recomand lista de cărți literatură școlară.
Citește cartea Cireșarii – Roata Norocului
Poți comanda cartea Cireșarii – Roata Norocului de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Georgeta Dendrino:
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Voicu Stoiciu: