Am decis sa duc mai departe seria de articole despre alimentatie sanatoasa sub forma unui jurnal, continuând cu ceea ce am învățat despre asocierea alimentelor. Înainte de a începe însă, trebuie să atrag atenția că eu nu sunt specialist în acest domeniu și vorbesc doar din experiența mea. Aceste idei nu înlocuiesc sfatul medicului, ca urmare dacă ai o problemă medicală îți recomand să consulți întâi un medic.
Asocierea si combinarea alimentelor
Cum să combin corect alimentele la mese era un subiect ce mă intriga de multă vreme. Auzisem că nu ar fi Ok – spre exemplu – să mănânc cartofi cu carne, sau fructe la masă. Însă
întrucât circulă o cantitate imensă de informații, nu știam ce este corect și ce nu. Într-un final, am decis să folosesc sistemul dr. McKeith, la recomandarea nutriționistului meu.
Mi-am propus să învăț să asociez corect alimentele ca să
- ajut sistemul digestiv să funcționeze optim
- evit stările de energie scăzută după unele mese
- elimin senzația ocazională de balonare
- cresc nivelul general de energie, în special în a doua parte a zilei.
- Să țin sub control greutatea. Nu am probleme în acest sens, dar în trecut am avut un început de obezitate, așa că vreau să evit asta. Am renunțat deja și la scuzele obișnuite pentru a nu face mișcare și am un program rezonabil de odihnă.
Sistemul e extrem de simplu și pornește de la următoarea constatare: pentru a fi digerate, alimentele au nevoie de tipuri diferite de enzime, secretate de către aparatul digestiv. Astfel, alimentele care conțin proteine au nevoie de enzime acide pentru a fi digerate, iar carbohidrații de enzime alcaline.
Cele două tipuri de enzime nu lucrează bine împreună, iar dacă sunt consumate proteine și carbohidrați împreună, sunt secretate ambele tipuri de enzime, efectul lor diminuându-se reciproc.
Ceea ce poate duce la o digestie îngreunată, consum suplimentar de energie, balonare, gaze etc. Ambele tipuri pot fi combinate însă cu legume fără amidon, care nici nu fermentează în stomac. Ca urmare principala idee de urmat este ca la o masă să consumi ori alimente care au nevoie preponderent de enzime acide pentru a se digera ori de cele alcaline.
Despre nutriție îți recomand să asculți podcastul Nutriție pe înțelesul tuturor, alături de Cristian Pășcuță:
4 tipuri de alimente
Apar astfel 4 grupe de alimente, din punctul de vedere al asocierii lor:
- Proteine
- Carbohidrați
- Legume fără amidon
- Fructe
Asocierea constă în modul în care le folosesc pe acestea împreună sau evit să fac asta. Ca urmare, mi-am propus să mă ghidez după următoarele reguli:
- Evit combinarea proteinelor cu carbohidrații (grupa 1 cu 2, vezi imaginea de mai jos)
- Proteinele le combin, mai degrabă, cu legumele din grupa 3. Același lucru cu carbohidrații.
- Evit să mănânc fructe în timpul meselor sau imediat după. Fructele au nevoie de un alt tip de enzime pentru a fi digerate, fiind de altfel digerate extrem de repede. Asta înseamnă că dacă mănânci fructe imediat după o masă grea, ele vor sta în stomac așteptând ca masa de dinainte să fie digerată și vor fermenta în stomac. Ca urmare e de preferat ca fructele să fie la ceva distanță după masă. Sau cu 30 de minute înainte (ca să fie prelucrate rapid de sistemul digestiv). Am scris despre asta și în regulile de alimentație sănătoasă.
- Evit să beau multe lichide în timpul mesei, pentru a nu dilua enzimele digestive. Nu îmi este clar încă dacă supa este o problemă. Mănânc supe, ciorbe și nu prea vreau să renunț la ele. Deocamdată le las și studiez subiectul.
- Îmi propun să respect aceste reguli în 80% din situații. Îmi las 20% pentru cazurile în care nu pot face asta (de ex. suntem la cineva acasă și nu vreau să-i spun că eu nu mănânc ce are pe masă). Ținând cont că în trecut nu am dat doi bani pe astfel de idei, este oricum o evoluție, așa că nu e cazul să fiu rigid.
Revenind la tipurile de alimente, în funcție de modul în care sunt digerate, acestea se împart în 4 grupe mari
Am desenat în imaginea de mai sus regulile și mi le-am lipit pe dulap în bucătărie.
Mi se pare un sistem foarte simplu, prin puținele reguli care există. În plus, asocierea sănătoasă a alimentelor se completează foarte bine cu mișcarea perioadică. Dificultățile ar putea să apară când nu am la dispoziție ingredientele așa cum le vreau eu. Sau când sunt în pană de idei.
Spre exemplu, eu am scos temporar și lactatele. Așa că mi-au rămas carbohidrați, legume, fructe (grupele 2, 3, 4) și carne cât mai puțin (preferabil pui sau pește, cu 20-30% proporție carne, restul alte alimente). Mezeluri mai consum doar când nu am altă opțiune, așa că am o mică problemă cu micul dejun, care în trecut era constituit majoritar din mezeluri. Deocamdată caut idei de mâncăruri pentru mic dejun.
Recomandări
- Arturo Tentori – Combinații alimentare sănătoase
- Gillian McKeith – Ești ceea ce mănânci
- Andrew Weil – Sănătate optimă în 8 săptămâni
- Judith Wurtman – The good mood diet
- Alexander Jane – Detox plan
- Colin Campbell – Studiul China
- Mihaela Bilic – Trăiesc, deci mă abțin
În final, am două rugăminți. Lasă mai jos părerea ta printr-un comentariu ți spune-mi ce crezi tu
- în ce măsură un astfel de sistem îl poți implementa în nutriția ta?
- ce ai adăuga tu, dacă ai deja ceva experiență și folosești un sistem sănătos de asocierea alimentelor?