- Edition: The Name of the Rose
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
În cartea Numele Trandafirului, scrisă de Umberto Eco, fratele William de Baskerville este invitat în anul 1327 să investigheze o serie de decese ciudate la o bogată abație italiană. Cu fiecare deces, apare o nouă piesă a unui complot străvechi. Viitorul Bisericii Catolice este în pericol.
William adună dovezi, descifrează semne secrete și documente codificate și explorează labirintul înfricoșător al abației, unde noaptea se întâmplă lucruri ciudate. Numele trandafirului nu este doar o crimă misterioasă, ci și o istorie fascinantă a Evului Mediu.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumatul cărții Numele Trandafirului
Într-o importantă misiune secretă, călugărul franciscan William de Baskerville și Adso de Melk, un novice care călătorește sub supravegherea sa, ajung la o mănăstire benedictină din Italia. Papa Ioan al XXII-lea a acuzat un număr de franciscani de erezie. Sfântul Împărat Roman, Ludovic al IV-lea, s-a alăturat franciscanilor, iar mănăstirea a fost desemnată ca loc neutru pentru o dezbatere doctrinară între cele două tabere. Când William și Adso ajung la mănăstire, descoperă că societatea calmă a fost bulversată de moartea ciudată a lui Adelmo de Otranto. Abatele îl imploră pe William să rezolve această enigmă mai întâi, până la sosirea celor două delegații.
Există numeroase rivalități în cadrul acestei comunități. Malachi, bibliotecarul, este prezentat lui William și lui Adso. De asemenea, aceștia dau peste bătrânul și orbul Jorge de Burgos, al doilea cel mai bătrân călugăr al mănăstirii, ale cărui păreri despre pericolele lecturii exercită o mare influență asupra bibliotecii. Jorge și William se ceartă, la prima lor întâlnire, pe tema pericolelor lecturii, în special a pericolelor râsului.
A doua zi, Venantius de Salvemec, un lingvist și profesor, este descoperit mort. William și Adso trebuie să navigheze prin straniul labirint care apără biblioteca pentru a descoperi crima. Ei își dau seama cum să descifreze simbolurile care organizează volumele și descoperă un compartiment ascuns numit finis Africae. În cea de-a patra zi, misterul se adâncește când Berengar, dispărut, este descoperit mort. Sosesc teologii împăratului și o echipă papală. Bernard Gui, faimosul inchizitor, călătorește cu delegații papei, într-un contrast puternic cu William: William este educat, în timp ce Gui este nemilos. Lui Bernard i se permite să preia ancheta de la William ca agent al Inchiziției. Tehnicile violente ale lui Gui contrastează puternic cu accentul pus de William pe obiectivitate: Gui exploatează frica, în timp ce William folosește logica.
William și Adso pătrund în cele din urmă în cea mai secretă încăpere a bibliotecii, finis Africae, spre finalul celei de-a șasea zile. Jorge îi așteaptă în camera interzisă. Toate crimele sunt orchestrate de el. Jorge își plănuiește acum propria sinucidere. Când William și Adso încearcă să-l oprească pe Jorge, acesta aruncă lampa pe jos, provocând un incendiu. Cea de-a doua carte a Poeticii lui Aristotel este aruncată în flăcări, unde va fi distrusă pentru totdeauna. Biblioteca însăși ia foc, iar focul se răspândește în toată mănăstirea. William și Adso scapă, iar Adso își ia rămas bun de la maestrul său când ajung în München.
Adso este un om foarte în vârstă, spre sfârșitul vieții sale, în momentul în care povestea se încheie, și ne lasă manuscrisul său. El a purtat aceste pagini – textul romanului – toată viața lui “ca pe un oracol”.
Citate din Numele Trandafirului
Ce este dragostea? Nu există nimic în lume, nici om, nici diavol, nici altceva, pe care să-l consider atât de suspect ca dragostea, pentru că ea pătrunde în suflet mai mult decât orice alt lucru. Nu există nimic care să umple și să lege atât de mult inima ca dragostea. De aceea, dacă nu ai acele arme care să o supună, sufletul se scufundă prin iubire într-un abis imens.
Iubirea este mai înțeleaptă decât înțelepciunea.
Învățătura nu constă numai în a ști ce trebuie sau ce putem face, ci și în a ști ce am putea face și poate că nu ar trebui să facem.
Cărțile nu sunt făcute pentru a fi crezute, ci pentru a fi supuse cercetării. Atunci când analizăm o carte, nu trebuie să ne întrebăm ce spune, ci ce înseamnă ea.
Teme-te de profeți, de Adso și de cei care sunt pregătiți să moară pentru adevăr, pentru că, de regulă, îi fac pe mulți alții să moară odată cu ei, adesea înaintea lor, uneori în locul lor.
Despre Umberto Eco
- Numele Trandafirului
- Pendulul lui Foucault
- Numărul zero
Dacă vrei să afli mai multe despre Umberto Eco, am menționat cărțile sale în aceste podcasturi sau articole:
Cumpără cartea Numele Trandafirului
Poți cumpăra cartea Numele Trandafirului de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Toma Grozăvescu:
sau, de asemenea, podcastul cu Gáspár György: