Obișnuiesc să citesc mult. O parte din cărți le citesc pe Kindle, altele prefer să le citesc tipărite. Majoritatea cărților pe care le cumpăr însă, le iau online. Destul de rar cumpăr cărți din librării. Asta și pentru că citesc pe baza de recomandări.
Citesc în majoritatea cazurilor cărți recomandate în alte cărți care mi-au plăcut. Sau recomandate de oameni într-ale căror gusturi vis-a-vis de cărți am încredere.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
În ultimii ani am început să citesc preponderent cărțile de dezvoltare personală în versiunile lor originale din limba engleză. Asta din mai multe motive:
- În primul rând am astfel acces la versiunea originală a textului, fără eventualele denaturări făcute în timpul traducerii lor în română. Uneori nu e vorba de denaturări, ci efectiv de traduceri de calitate proastă. Cele mai mari edituri serioase românești nu au o astfel de problemă. Ele apelează la serviciile unor traducători experimentați, iar textul în română este bine tradus. Din păcate există excepții (încă).
- Cele mai bune informații legat de ceea ce vreau eu să învăț sunt în engleză. Multe cărți foarte bune încă nu au fost traduse, iar cele mai puternice site-uri sunt în engleză. Există bineînțeles informații de calitate și în română, dar cantitatea și calitatea lor este inferioară celor în engleză.
- Din rațiuni finaniciare: de multe ori e mult mai ieftin să cumpăr online cărți în engleză din afară decât versiunile românești.
- Am depășit problema cititului în engleză. Acum câțiva ani îmi era dificil să citesc în engleză. Citind, din nou și din nou în engleză, am ajuns să o pot face natural și fără dificultate. Există uneori cuvinte pe care nu le înțeleg și le caut în dicționar. Mi se întâmplă tot mai rar. Îmi pun niște muzica relaxare ambientala si mă bucur de experiența cititului.
- Vezi și articolul cu 25 de motive ca să citești pentru alte beneficii ale cititului.
Ce am scris mai sus nu e neapărat o regulă de urmat. Mai ales dacă îți e dificil să citești în engleză. Îți recomand însă să iei în considerare asta, în timp poți să înveți limba. Exact la fel am făcut eu.
Cum Să Cumperi Online Cărți La Cel Mai Bun Preț
Apelez la serviciile unor librării online sau site-uri de unde comand cărți. În ordinea în care le folosesc acestea sunt:
- Bookdepository Britanici, după numele domeniului, cărțile le trimit de obicei din Belgia sau Olanda (probabil au acolo depozite). Oferta e foarte mare, cărți noi, prețuri bune. Au avantajul că taxele poștale sunt gratuite, inclusiv pentru România. Practic plătești doar prețul cărții, iar ei ți le expediază gratuit în România, indiferent de sumă. . Cărțile le primești acasă în 1-2 săptămâni.
- AbeBooks – o ofertă largă, foarte multe cărți
- Ebay UK – Merită să iei de aici în special cărți uzate. La fiecare e specificată starea acesteia, iar cele de gen Good, Very Good, As New sau chiar Acceptable sunt în stare perfectă. Prețurile sunt foarte bune, majoritatea trimit și în România (există și excepții), iar plata se face prin Paypal. Câteva exemple: Titan, The life of John Rockefeller pentru 1,25+3,76 lire (asta vine app. 28 lei preț întreg cu tot cu expedierea ei din Marea Britanie în România) sau Rich Dad, Poor Dad scrisă de Robert Kiyosaki (Tată bogat, tată sărac) pentru 1,9+3,95 lire (app. 32 lei) cu taxe poștale cu tot (cifrele e posibil să se schimbe pe măsură ce evoluează licitația). Dacă sapi vei găsi prețuri și mai bune. De obicei în 1-2 săptămâni le ai acasă.
- Thrift Books. Din SUA, cărți uzate, prețuri foarte bune. Trimit și în România la taxe poștale rezonabile, dar durează puțin până când cartea traversează oceanul și ajunge la tine. Un același Rich Dad, Poor Dad a lui Kiyosaki o găsești de la 3,95+4,99 dolari (app. 28 lei).
- Amazon secțiunea books are aproape orice carte ți-ai dori. Eu nu-l mai folosesc deloc, asta pentru că la Bookdepository, Ebay sau Thriftbooks găsesc orice titlu vreau la prețuri mai bune. Rămâne însă o opțiune bună dacă vrei să cumperi ebook-uri.
Acestea sunt principalele mele surse de unde cumpăr cărți online. Îți recomand să înveți să citești eficient.
În final, lasă un comentariu și spune-mi
- ce alte librării online cunoști și pe care le-ai încercat?
- dintre librariile online de mai sus, cu care ai lucrat și cum a fost experiența?