- Edition: The Art of the Interview: Lessons from a Master of the Craft
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Arta interviului. Lecții de la un “maestru al meseriei”, scrisă de Lawrence Grobel, prezintă cititorilor experiența autorului și lecțiile învățate din sute de interviuri publicate în cariera sa de câteva zeci de ani.
Titlu original: The Art of the Interview: Lessons from a Master of the Craft
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Idei din cartea Arta interviului
- Există multe aspecte care pot conta atunci când faci interviuri. O știu și eu din toate podcasturile pe care le-am publicat. Dar e greu să alegi câteva care să fie mereu valabile – depinde de personalitatea persoanei intervievate, de obiectivul interviului, de audiența acestuia.
- Pregătirea prealabilă, documentarea despre persoana cu care vei sta de vorbă este un aspect esențial. Cu cât îl cunoști mai bine înainte de a face interviul, cu atât ai șanse mai mari să îl înțelegi mai bine.
- Autorul recomandă ca înainte de interviu să ai un set de întrebări pregătite, întrebări cu care poți să începi. Iar pe parcurs le poți adapta sau poți renunța la ele și merge pe fluxul discuției.
- Cu cât faci mai multe interviuri, cu atât vei câștiga mai multă experiență și îți este mai ușor.
Rezumat Arta interviului
În general, cei mai mulți sunt dispuși să vorbească și adesea se simt flatați că cineva vrea să vorbească cu ei.
Oamenii vorbesc adesea în termeni generali. Spun doar “a fost o perioadă dificilă pentru mine” și se opresc aici. Tu ești cel care trebuie să întrebe “cât de dificilă?” sau “de ce a fost greu?”
cele mai bune interviuri sunt acelea care îi fac pe cititori să se simtă de parcă ei înșiși ar sta de vorbă cu cel intervievat. – Peter Bloch
Un intervievator bun este acela care îl poate face pe interlocutor să se simtă în largul lui, care știe cum să-l “încălzească”, care știe cum să pună întrebările, astfel încât să obțină cele mai bune răspunsuri. – Janice Min
Un intervievator bun a) nu se teme să pună întrebări stupide; b) nu se teme de momentele de tăcere. – Will Dana
Despre Lawrence Grobel
Cumpără cartea: Arta interviului
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Rodica Obancea: