Acest articol este un guest-post scris de Bogdan Popescu.
Sunt șapte miliarde de oameni pe planeta noastră. Dintre ei, doar 0,13% sunt bogați. Restul lor sunt săraci sau fac parte din clasa de mijloc. Marea majoritate a oamenilor își doresc însă să fie bogați. Și atunci de ce nu sunt?
Mulți cred că dacă s-au născut săraci, e imposibil să ajungă bogați. Pentru ei, cine e bogat e bogat și cine e sărac… moare sărac.
Dacă și tu te numeri printre acești oameni, îți dau o veste bună! Statisticile spun că majoritatea milionarilor sunt oameni care și-au câștigat singuri averea. Mai exact, între 85-88% dintre milionarii din SUA sunt milionari de primă generație și și-au făcut averile prin propriile puteri.
Adevărul e că nivelul financiar la care ajungi în viață depinde numai de tine și e direct proporțional cu treapta de dezvoltare pe care te afli ca individ.
Sunt și oameni care au convingerea că toți avem aceleași șanse, că oricine se poate îmbogăți. Ei ar vrea să fie bogați dar orice ar face nu reușesc să strângă avere și nu realizează unde greșesc și ce ar trebui să facă pentru a reuși.
În anul 2009, Google a început să lucreze la dezvoltarea unei mașini care va funcționa fără șofer, pe pilot automat. Și hai să-ți spun cel mai mare secret.
Precum mașina fără șofer pe care Google cu siguranță va reuși să o construiască, fiecare om, în mod inconștient, se îndreaptă pe pilot automat spre sărăcie sau spre bogăție.
Din păcate, statisticile ne spun că majoritatea covârșitoare a oamenilor rămân în zona de sărăcie. Dar cum ar fi dacă ai afla cum poți și tu să iți setezi propria destinație astfel încât să schimbi direcția înspre care te îndrepți?
Pentru mine aceasta e cea mai folositoare informație pe care am descoperit-o de când studiez domeniul dezvoltării personale. Odată ce înțelegi cum poți să faci acest lucru, vei fi în stare și tu să începi să faci schimbările necesare pentru a obține viața mult dorită.
Diferența surprinzătoare dintre bogați și săraci
Mulți oameni i-au studiat pe milionari pentru a descoperi ce secrete au, cum procedează și ce anume fac ei diferit față de ceilalți pentru a obține acele rezultate extraordinare.
Unul dintre acești oameni este Tom Corley. El și-a petrecut 5 ani studiind diferențele dintre oamenii bogați și cei săraci, timp în care a intervievat 233 milionari și 120 de oameni cu probleme financiare
Apoi, timp de 16 luni a analizat datele și le-a sintetizat în cartea sa bestseller “Rich Habits – The Daily Success Habits of Wealthy Individuals”. La ce concluzie a ajuns? Care a fost diferența descoperită de el între oamenii bogați și oamenii săraci?
Nu a fost nimic ezoteric sau magic, nici un secret spectaculos. Revelația lui a fost că ceea ce îi deosebește pe bogați de săraci sunt obiceiurile lor zilnice. Haide să spunem că bogații au obiceiuri bogate și săracii au obiceiuri mai … sărace.
Mare parte dintre obiceiurile bogate identificate de Tom la milionari, le vei regăsi și într-un foarte valoros articol scris de Florin Roșoga – lista cu cele 18 lucruri pe care și-ar fi dorit să le știe când avea 18 ani.
Pe lângă cele menționate de Florin ca: trezitul devreme, scrisul, a întocmi o listă de sarcini, sportul, meditația, journaling, alte obiceiuri pe care le au milionarii sunt cititul, socializatul cu alți oameni de succes, alimentația sănătoasă, setarea de obiective ambițioase.
Bineînțeles că Tom a întâlnit unele dintre aceste obiceiuri și la oamenii săraci dar într-un procent mult mai mic. În schimb, la săraci apar obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool,drogurile, alimentația nesănătoasă, privitul la televizor mai mult de o oră pe zi, cumpărături în exces.
Marea majoritate a activităților noastre zilnice sunt obiceiuri: te trezești când sună ceasul, mergi la duș, te speli pe dinți, mănânci micul dejun, mergi la serviciu, bei o bere cu prietenii după serviciu și când ajungi acasă te uiți la televizor și intri puțin pe Facebook să faci upload la o poză făcută cu prietenii tăi în timp ce ciocneați halbele de bere, apoi te culci și a doua zi o iei de la capăt.
Crezi că poți să alegi să-ți petreci altfel ziua?
Poți. Dar nu e așa de simplu. Pentru că deciziile nu le iei în mod conștient. Ți se pare șocant? Lasă-mă să-ți explic.
Ce sunt obiceiurile și de ce sunt așa de puternice
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au făcut un studiu pe șoareci: un șoricel căruia îi era monitorizată activitatea creierului era pus într-un spațiu mic, închis cu o clapetă. Acest spațiu comunica cu un labirint în forma literei “T”. Într-unul dintre capetele labirintului se afla o bucată de ciocolată.
După ce șoricelul era pus în acest spațiu, cercetătorii deschideau clapeta. În timp ce clapeta se deschidea, se auzea și un click.
La auzul sunetului și deschiderea clapetei, șoricelului începea brusc sa-i crească foarte mult activitatea cerebrală.
Apoi el pornea lent și foarte precaut să exploreze labirintul. Experimentul se încheia în momentul în care șoricelul găsea și mânca ciocolata.
Pe tot parcursul acestui experiment activitatea cerebrală se menținea la un nivel foarte ridicat.
Experimentul era repetat și ceva foarte interesant începea să se întâmple. După un număr mare de repetări, creierul șoricelului reacționa doar în momentul când auzea click-ul și atunci când găsea și mânca ciocolata.
După deschidere clapetei, activitatea cerebrală devenea aproape inexistentă și șoricelul se deplasa cu viteză la locul unde știa că există ciocolata. Dacă cercetătorii ar fi pus în locul ciocolatei o pisică, probabil șoricelul acela ar fi fost cea mai ușoară captură din viața acesteia 🙂 .
Este ca și atunci când conduci mașina pe un drum necunoscut. Ești extrem de concentrat la drum și poate chiar stresat, simți cum un asemenea drum te epuizează mental.
În schimb, când conduci pe un drum pe care îl parcurgi zilnic, creierul tău nu depune niciun efort. În timp ce conduci relaxat mașina, poți să vorbești la telefon sau să te gândești la alte treburi, nu ești foarte concentrat pe activitatea de a conduce mașina, o faci în mod automat.
Având rezultatele de la acest experiment și corelându-le cu alte observații făcute pe diferiți oameni, cercetătorii au reușit să înțeleagă cum funcționează un obicei.
Concluzia lor a fost că obiceiurile sunt formate din trei elemente:
- stimulul,
- rutina și
- recompensa.
Modul în care funcționează obiceiurile este simplu: atunci când apare stimulul, rutina este automat executată și apoi creierul obține mult dorita recompensă.
În urmă cu mai bine de zece ani, în fiecare dimineață, imediat după ce mă trezeam coboram până la chioșcul din fața blocului să îmi cumpăr un ziar de sport, mă întorceam acasă, îmi făceam o cafea și fumam jumătate de pachet de țigări în timp ce savuram “lectura”.
Stimulul era faptul că mă trezeam, rutina era toată combinația de țigări, cafea, ziar. Nu putea să lipsească nimic. Toate îmi trebuiau. Dacă nu aveam ziarul, țigările sau cafeaua, umblam ca descreieratul prin oraș până găseam ceea ce îmi lipsea.
Recompensa era faptul că uitam de problemele mele și creierul era satisfăcut că putea să fie leneș. Plus că organismul își primea dozele de cafeină și de nicotină cu care era obișnuit.
În schimb, un prieten de-al meu, obișnuia de atunci să meargă la sală. Pentru el stimulul era de multe ori o anumită oră a zilei, faptul că își vedea echipamentul sau era sunat de un partener de antrenament. La apariția stimulului executa automat rutina, se echipa, mergea la sală și își făcea antrenamentul. Pentru sportivi, una dintre recompense este o stare de euforie datorată eliberării în organism a endorfinei, un hormon cerebral asociat cu starea de fericire care e un adevarat drog natural.
Cine crezi că era mai fericit, mai vesel și avea mai mult succes la fete? Eu sau prietenul meu?
Eu credeam că fetele sunt impresionate de faptul că eu știam ultimele scoruri la meciurile de fotbal din cupa Africii și de mirosul meu masculin de tutun dar am descoperit că le plăcea mai mult aspectul atletic al prietenului meu.
Începe-ți și tu călătoria spre abundență și bogăție
Care e concluzia dacă punem cap la cap descoperirea cercetătorilor de la MIT și cea a lui Tom Corley?
În primul rând, am aflat cum funcționează obiceiurile, am înțeles faptul că majoritatea deciziilor pe care le luăm zilnic, le luăm din obișnuință chiar dacă avem impresia că sunt decizii conștiente.
Precum unor roboți, avem și noi instalate propriile programe în memorie și la apariția unor stimuli, efectuăm în mod automat anumite activități.
Iar din studiul lui Tom Corley am înțeles că în funcție de obiceiurile pe care le avem, în funcție de programele pe care le avem instalate în memorie, vom avea ca destinație bogăția și abundența sau … nu.
Cum poți tu să folosești această informație? E clar că nu te ajută cu nimic faptul că ai citit despre ea dacă nu o și folosești.
Pentru că citești blogul lui Florin, sunt sigur ca ești o persoană inteligentă și că ai dedus faptul că pentru a ajunge la bogăție ai nevoie să adopți și tu cât mai multe obiceiuri bogate.
Chiar dacă această informație e extrem de puternică, nu înseamnă că o poți pune în aplicare astăzi și mâine o să obții rezultatele. Ca pentru orice lucru din viață, e nevoie de perseverență și de răbdare.
Nu încerca de mâine să schimbi prea multe lucruri în rutina ta zilnică pentru că ți se va părea prea bulversant și vei renunța.
Primul lucru pe care îți recomand să-l faci e o listă cu toate obiceiurile pe care le ai în acest moment.
Pentru a le descoperi, ia-ți câteva minute și scrie pe o hârtie cum ți-ai petrecut ziua de ieri. Scrie cât mai multe detalii iți amintești. Chiar și faptul că te-ai spălat pe dinți. Apoi identifică în lista ta care sunt activități ce se repetă zilnic. Acestea sunt obiceiurile tale. Acum depistează în listă care sunt obiceiuri bogate și care sunt obiceiuri sărace.
Începe să adopți unul câte unul obiceiuri ca sport, mâncat sănătos, trezitul devreme, cititul și autoeducația, meditația, întocmirea de liste de sarcini, setarea de obiective.
Începe-ți călătoria spre viața abundentă pe care o dorești. Doar de tine depinde!
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
————————————
Bogdan Popescu este pasionat de blogging și online marketing, fiind fondatorul blogului Academia de antreprenori unde scrie despre subiecte precum antreprenoriat, independență financiară, finanțe personale și investiții.
Misiunea lui Bogdan este
- Să schimbe mentalitatea cât mai multor oameni astfel încât să realizeze că a fi antreprenor e o opțiune mult mai bună decât a fi angajat.
- Să ajute oamenii să se educe în domeniul antreprenorial
- Să inspire oamenii să acționeze, și să înceapă cât mai repede să-și construiască o afacere
- Să insufle oamenilor dorința de a invăța și a se dezvolta permanent