Acum ceva ani am urmat un curs de NLP Practitioner la Cluj. Pe vremea aceea erau destul de rare astfel de cursuri. E unul dintre cele mai utile cursuri pe care le-am urmat și am învățat enorm, deși am decis să nu mă concentrez ulterior pe NLP.
NLP (în engleză “neurolingvistic programing“, programare neurolingvistică) este un sistem de idei și concepte dezvoltat începând cu anii ’70 pentru a sintetiza ceea ce înseamnă excelența umană. Printre fondatori se numără nume respectate precum Richard Bandler, John Grinder pe baza metodelor de excelență folosite de Gregory Bateson, Virginia Satir, Milton Erickson, Fritz Perls ș.a.
Frumusețea NLP vine din faptul că au sintetizat un set concis de concepte și idei cu cele mai bune practici de dezvoltare personală și profesională. Am adunat câteva astfel de concepte (presupoziții sau axiome), care mi-au plăcut în mod special din ceea ce înseamnă programarea neurolingvistică. Sunt practic abecedarul programării neurolingvistice:
14 Principii de Bază ale NLP
1. Harta nu este același lucru cu teritoriul
Modul în care vezi lumea (harta ta) nu este același lucru cu ceea ce este lumea în realitate. E doar percepția ta, care poate fi diferită de a altcuiva. Astfel fiecare om va avea propria sa hartă, propriul său mod de a vedea lumea.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
2. Oamenii se comportă în conformitate cu hărțile lor interioare
Fiecare om are propria sa hartă despre lume (concepte, idei, opinii, etc) și se va comporta conform acestei hărți. Până când o schimbă. Moment de la care noua hartă va deveni noua sa “realitate”.
3. Oamenii se comportă în cel mai bun mod posibil
Fiecare om se comportă conform propriei sale hărți asupra lumii. Iar acel comportament este cel mai bun (și bine intenționat) comportament al său. De la acel moment. Chiar și când își distrug viața — sau pe a celor din jur — ei se comportă conform cu viziunea lor asupra vieții.
4. Oamenii fac cea mai bună alegere disponibilă la un anumit moment dat
Alegere conformă cu harta lor din acel moment și care creionează alegerile pe care le percep ca fiind disponibile la un moment dat. Își schimbă harta (o parte a ei), își schimbă alegerile disponibile.
5. Sensul comunicării stă în răspunsul pe care îl primești
Când cineva nu ne înțelege, problema nu este neapărat la el. Poate fi în harta sa, poate fi în harta noastră. Oricum, dacă am comunicat eficient sau nu o putem decide pe baza răspunsului pe care îl generăm în acea persoană. Altfel spus, acea persoană a răspuns într-un mod în care să ne confirme că a înțeles ceea ce noi am comunicat (în felul dorit de noi) sau doar am vorbit către el?
6. Nu poți să nu comunici
Sau să nu faci alegeri. Refuzul de a comunica (tăcerea), va transmite ceva despre tine, o bucată din harta ta. Ți s-a întâmplat ca cineva să refuze să mai vorbească cu tine? Cu toate acestea el ți-a comunicat ceva, ți-a transmis niște informații pe care tu le-ai perceput.
Chiar dacă a refuzat să îți vorbească, tot a comunicat cu tine.
7. Conform NLP orice comportament are la bază o intenție pozitivă
Chiar și comportamentele negative. De fiecare dată există undeva în spate o intenție pozitivă, pe baza celei mai bune alegeri pe care a luat-o cineva la acel moment și conform cu harta sa.
8. Nu există eșec, ci doar feedback
Toate experiențele care se termină cu implicații negative sunt un mod de a învăța ce funcționează și ce nu. Un feedback pe care îl primești de la mediul din jur. Din aceeași perspectivă eu aș adăuga că e discutabil însuși sensul noțiunii de “succes”. E util să gândești în termen de succes — mai ales în faza inițiala — ulterior însă noțiunile de succes/eșec mai mult te încurcă decât te ajută.
Înlocuiește-le cu feedback – cu asta funcționează și asta nu.
9. Elementul/persoana cele mai flexibile vor avea cea mai mare influență
Și este cel mai probabil să obțină ceea ce își dorește. Cu cât ești mai flexibil, cu atât ai mai multe alegeri la dispoziția ta. Și cu atât crește posibilitatea ca tu să influențezi mediul din jurul tău, cu efort minim. Cu cât ești mai obtuz și nu vrei să ieși din carapacea ta, cu atât ai mai puține opțiuni și vei depune mai mult efort să ajungi în același loc.
10. Persoana și comportamentul său sunt doua elemente diferite
Sau altfel spus, o persoană nu este comportamentele sale. Evident le generează și sunt generate de ele, dar ceea ce spune programarea neuro lingvistică este că dacă cineva are un comportament pozitiv / negativ (din perspectiva ta), acea persoană nu este pozitivă / negativă. Ci doar are un anume comportament.
Oricum, orice judecată o vei face pe baza hărții tale asupra lumii. Pe harta lui poate avea cu totul alte sensuri.
11. Toți oamenii au toate resursele necesare de care au nevoie pentru a reuși
Interioare. Resursele interioare de care au nevoie ca să reușească. Pe baza acestora vor obține și resursele exterioare.
12. Poți face astfel încât mintea să funcționeze așa cum îți dorești. Și să te ajute să obții rezultatele pe care le dorești.
La fel poate face orice om. Are aceeași minte cu tine, aceleași resurse interioare. Diferă doar ceea ce au învățat despre cum să își folosească mintea. La fel ca ceilalți poți învăța și tu.
13. Este mult mai ușor și eficient să înțelegem ceea ce ne este deja familiar
De multe ori obișnuim să ignorăm și să construim de la zero fără a folosi eficient resursele pe care le avem deja. Construiește peste ceea ce ai deja și optimizează mereu! Vei evolua mai repede și cu mai puțin efort.
14. Corpul si spiritul fac parte dintr-un sistem în care se influențează reciproc
Nu poți dezvolta unul și ignora pe celălalt. Mai devreme sau mai târziu se vor influența și te va trage înapoi.
Evident, spectrul larg de idei și concepte promovate de NLP impune ca fiecare să aleagă ce și cât are nevoie dintre ele. Iar apoi să le aplice la propria sa experiență. Pentru a învăța mai multe îți recomand și colecția de podcasturi de dezvoltare personală de aici.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci:
Ok. Acestea au fost câteva idei care mi-au plăcut în programarea neurolingvistică. Dacă știi idei care ți-au plăcut în mod special în NLP, scrie-le mai jos într-un comentariu la acest articol.