Cu toții dorim să obținem cât mai multe rezultate satisfăcătoare și să cucerim un număr cât mai mare de obiective. Motiv pentru care, deseori începem să ascultăm sfaturile prezente în mainstream și să lucrăm un număr tot mai mare de ore.
Chiar dacă rezultate fără muncă nu este tocmai posibil, deseori un lucru este omis din această ecuație: productivitatea.
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Creșterea cantității de muncă vine cu o mare problema. Este o tehnică limitată deoarece cu toții avem numai 24 de ore în zi. Motiv pentru care productivitatea poate juca un rol important în viața oricărei persoane ocupate. Dacă reușești să realizezi mai multe lucruri în mai puțin timp, întotdeauna îți vei întrece competiția.
Motiv pentru care am pregătit o listă cu trei sfaturi pentru o viață mai productivă:
Pregătește un Program
Dacă dorești să ai o zi în care operezi la productivitate maximă, existența unui program este necesară. Trebuie să pregătești un program cu toate sarcinile pentru ziua următoare, dar și cu pauzele. Acestea trebuie compartimentate în funcție de timp, și urmărite cu precizie.
Astfel, când începi ziua, știi exact ce trebuie să faci.
Majoritatea oamenilor consideră că un program le-ar limita libertatea, motiv pentru care decid să nu folosească unul. Aceasta este o greșeală majoră în organizare. În momentul în care pregătești un program, îți exerciți libertatea asupra persoanei tale din viitor, dictând cursul zilei următoare.
Dacă nu ai un astfel de program atunci evoluția zilei tale va fi dictată de către factori externi, precum prieteni, clienți, lucruri care îți distrag atenția cât și alte chestii sclipitoare. Motiv pentru care trebuie să ai unul. Urmărirea unui program pe o perioada de 16/24 de ore este imposibilă din prima încercare. Dar, poți începe cu 4 ore și să dezvolți programul de acolo.
Delectează-te
O strategie de bază pentru creșterea productivității este cea a delectatului, sau larg denumită “the carrot and the stick” în literatura Engleză. Această metodă promovează ideea de acordare a unui mic rasfat după îndeplinirea unei sarcini.
Existența unui moment fericit la finalul drumului te poate motiva să termini munca existentă într-o manieră cât mai eficientă.
Această delectare poate fi orice lucru pe care îl dorești, atâta timp cât este în cantități limitate. Deoarece o mare parte din generațiile mai tinere sunt implicate în ecosistemul jocurilor video, acestea ar putea reprezenta o opțiune. După ore de muncă intensivă ai putea să te recompensezi cu 30 de minute de jocuri video și relaxare.
Evită Multitasking-ul
Dacă dorești să realizezi o anumită activitate la productivitate maximă trebuie să eviți multitasking-ul pe cât de mult posibil. Chiar dacă prin multitasking poți să faci două lucruri în același timp, nu înseamnă că termini mai repede. Nu putem să oferim 100% din atenție pentru două activități în același timp, numai 50% și respectiv 50%.
Din acest motiv, deseori se ajunge la rezultate de o calitate mai joasă prin multitasking, și într-o perioada mai lungă de timp. Este mult mai productiv să oferi 100% din atenție unui singur lucru, să-l faci de calitate și într-un timp scurt. Numai după ce ai terminat cu o anumită sarcină poți să lucrezi la altceva.
Concluzie
Cantitatea de timp pe care o lucrăm zilnic poate avea un impact considerabil asupra rezultatelor obținute. Dar, nivelul de productivitate pe care îl avem în timpul lucrului va avea un impact și mai semnificativ.
Cele trei sfaturi practice menționate mai sus au potențialul de a te transforma într-o persoană mai productivă, dacă sunt aplicate corespunzător.