Scriam de curând despre valorile personale și cum pot fi reevaluate. Acestea, împreună cu rolurile, sunt principalele elemente pe care trebuie să se bazeze orice plan de dezvoltare personală sau pe termen lung.
Cum îți dai seama care dintre obiectivele pe care le ai sunt importante? Cum alegi pe care să le realizezi întâi și care le poți trece pe un al doilea plan?
Dacă vrei să înveți să fii mai bun în ceea ce faci și să câștigi timp îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Lucaci despre cum putem practica mindfulness:
Rolurile pe care le jucăm
Închipuie-ți că joci o piesă de teatru, unde nu există suficienți actori. Așa că ai primit mai multe roluri: la începutul piesei ești administratorul de bloc, mai încolo apari din nou drept polițistul venit să dea amendă, iar la finalul piesei interpretezi rolul unui țăran venit să-și vândă marfa la piață. Trei roluri, fiecare distinct, fiecare cu jocul său. Diferite, dar totuși ele se leagă într-o aceeași piesă.
În tot ce faci zilnic, azi, mâine sau peste 10 ani, joci diverse roluri. La fel o face toată lumea. Ești angajat, să zicem agent de vânzări sau poate barman. Ești tată sau fiu. Soție sau bunică. Întrega viață îți este împărțită într-un număr de roluri.
Spre exemplu ai putea fi:
- instructor
- prieten
- mamă/tată
- bunic/bunică
- fiu/fiică
- scriitor
- gospodină
- bucătar
- membru al familiei
- șef/subaltern
- antreprenor
- bărbat/femeie
- student
- colecționar de…
- iubit/iubită
- etc
De ce să îți stabilești rolurile
Unele dintre aceste roluri sunt mai importante decât altele. Sau îți plac mai mult. Poate cariera profesională ți-ar putea aduce mai multe satisfacții dacă i-ai acorda mai multă atenție (rolul de angajat sau de agent vânzări).
Nopțile petrecute cu băieții în club, la CounterStrike sau altundeva sunt distractive. Dar nu te prea ajută să plătești facturile sau să-ți dezvolți o carieră.
Ai putea să depui mai multă energie înspre cariera profesională și să ieși mai rar în cluburi. Nu înseamnă neapărat să renunți la cluburi, o poți face doar o dată la 2 săptămâni (sau cât de des ți se potrivește). Vei deveni astfel mai productiv și eficient în carieră.
În schimb poți să te înscrii la un curs online gratuit și să devii mai bun în ceea ce faci. Sau să-ți iei atestatul care ți-ar permite să candidezi pe o poziție superioară. Depinde de ceea ce e mai important pentru tine pe termen lung.
Definindu-ți rolurile pe care le ai, îți asumi responsabilitatea pentru ele și le poți prioritiza. Atât rolurile, cât și obiectivele fiecărui rol.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Cum să folosești rolurile și să-ți prioritizezi obiectivele
- Stabilește ce roluri ai în viață. Îți recomand sa le scrii pe toate, oricâte ar fi, iar apoi să le comasezi la mazim 8. Personal prefer să aleg maxim 5-6 roluri pentru a mă concentra mai ușor pe fiecare.
- Cât de satisfăcut ești de fiecare rol? Fă-ți un bilanț global al rolurilor tale și marchează de la 1 la 10 dacă rezultatele pe fiecare dintre ele sunt satisfăcătoare sau nu (vezi exemplul completat mai jos).
- Revezi ce a ieșit. Probabil la unele roluri excelezi, iar la altele situația nu e roz. Ești un tată extraordinar, dar dacă nu-ți vei dezvolta și rolurile prin care câștigi bani ai putea avea probleme financiare. Sau câștigi extraordinar, dar nu stai deloc cu familia, iar rolul de tată nu te reprezintă. Unde ar trebui să lucrezi mai mult? Care este prioritar?
- Stabilește obiective pentru fiecare rol și acordă fiecărui obiectiv importanță.
- Revezi periodic situația și refă bilanțul la fiecare 6 luni. De-a lungul timpului, rolurile pe care le ai se vor modifica, adaptează-ți permanent obiectivele la roluri și valori.
Bilanțul îl poți downloada de aici (PDF) pentru a-l folosi. Rolurile sunt necesare în orice plan personal de obiective pe termen mediu sau lung.
Îți dau claritate și te ajută să prioritizezi într-un fel care să aibă sens pentru tine. Pentru orice întrebare sau părere, lasă-mi un comentariu mai jos, iar dacă ți-a fost util poți ajuta cu un share sau tweet.