SE SPUNE CĂ SUNTEM media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp. Dacă aceștia sunt oameni care ne influențează negativ, eforturile noastre devin inutile câtă vreme întâmpină zilnic rezistența lor.
Ca urmare ai nevoie să alegi cine sunt oamenii cu care vrei să petreci mai mult timp. Și cine sunt cei la care tu vrei să renunți. Am adunat în continuare o listă cu semne de avertizare că petreci prea mult timp în compania unor oameni care sunt o companie negativă pentru tine:
11 Semne de Avertizare că Ești Înconjurat de Oameni Negativi
1. Nu ai ce învăța de la ei.
Oamenii care ne ajută să evoluăm sunt oameni de la care avem mereu ce învăța. Poate ai auzit că nu e bine să fii mereu “cel mai deștept din încăpere”. Câtă vreme în jurul tău sunt oameni mai înțelepți decât tine, ești pe drumul cel bun. Pentru că mereu ai ceva de învățat de la ei, zi de zi ei te provoacă să devii mai bun.
Oamenii de la care nu ai ce învăța sunt cei care pot primi de la tine, fără a fi reciproc. Sau pur și simplu îți flatează ego-ul. În ambele cazuri tu nu te afli într-o situație de câștig. Treptat scade numărul lor și caută să rămâi mai mult timp în prezența celor de la care ai de învățat.
Îți recomand și să asculți podcastul cu Olivia David, unde am vorbit despre importanța de a pune pasiune în ceea ce faci și a învăța de la alții:
2. Când vorbești despre visurile tale, ei te descurajează să le urmezi.
Un alt tip de oameni pe care nu e bine să îl ai lângă tine sunt cei care nu au visuri și preferă să rămână în zona de confort a mediocrității (ceea ce este în regulă, până la urmă este alegerea fiecăruia). Însă nu se simt bine când altcineva visează. Este ceva care îi face să se simtă prost. Sau inconfortabil. Sau invidioși.
Sau e vorba de proverbialul “să moară capra vecinului“.
Aceștia vor face tot ce pot ca să-ți saboteze visurile. Să te descurajeze să visezi. Să te descurajeze să faci ceea ce este diferit, dificil, să crezi că imposibilul … ei bine tu ești genul de om care poate face imposibilul posibil.
Nu o fac din răutate, mai degrabă din neștiință. Oricum ar face-o, de obicei au o rată mare de succes și reușesc să te țină pe loc. Iar peste ani vei regreta că i-ai ascultat. Vei vedea cum altcineva nu i-a ascultat și a realizat dificilul, imposibilul.
Scoate-i din cercul tău social dacă poți. Dacă nu, nu le mai vorbi despre visurile tale. Nu intra în polemici cu ei, nu încerca să demonstrezi că ai dreptate. Pur și simplu vezi-ți de treabă și mergi mai departe!
O resursă bună pe acest subiect este podcastul cu Georgiana Miron, sub titlul Acordă atenție celor din jurul tău și adună în echipa ta oameni mai deștepți decât tine, poate te interesează:
3. Când ai probleme, nu sunt de găsit.
Unii oameni au abilitatea unică ca atunci când ai nevoie de ajutor să nu fie de găsit. Sau să fie întotdeauna ocupați. Dacă ar fi străini, asta nu ar conta prea mult, dacă însă oamenii din cercul tău apropiat sunt mereu de negăsit când ai nevoie de ei, nu prea o să ai pe cine să te bazezi la greu.
Indiferent cât de mult succes ai, acesta depinde într-o măsură de oamenii de lângă tine, de cercul tău social. Vor fi momente în care o să ai nevoie de un sfat, de o încurajare sau doar… un umăr care să te ajute să urci canapeaua până la etajul zece.
Dacă cineva nu există niciodată atunci când ai nevoie de el – măcar cu un sfat – poate e cazul să te gândești dacă merită să beneficieze de prezența ta.
Altfel spus, contează enorm să te asiguri că există oameni de calitate lângă tine. Pe tema asta îți recomand să asculți podcastul cu Alexandru Dumitru, cofondator Clever Taxi, cu titlul Cel mai mult contează să ai oameni de calitate lângă tine:
4. Când îți merge bine, imediat te caută și vor să îți fie alături.
De multe ori acesta se leagă de precedentul. Nu sunt de găsit când ai probleme, dar când îți merge bine, când ești pe val, devin buni prieteni ai tăi. Acești oameni se vor bucura brusc că îți merge bine, te vor căuta, în mod miraculos de acum încolo îți vor răspunde la telefon. Și, evident, vor dori să … participe la noua ta situație. Cerându-ți ajutorul de câte ori vor avea nevoie de el.
În astfel de cazuri ai nevoie să înveți să devii puțin egoist. Să delimitezi cunoștințele de prieteni, iar când cineva încearcă să te manipuleze și să profite de tine, să pui piciorul în prag. Ignorându-l.
5. Sunt înconjurați de alți oameni asemenea lor.
Tindem să devenim asemănători cu majoritatea oamenilor cu care ne petrecem timpul. Spuneam de regula celor 5 oameni cel mai apropiați a căror medie devii. Asta înseamnă și că vei avea tendința să gândești ca aceștia, să câștigi asemenea lor, să faci aceleași greșeli, să ai aceleași obiceiuri.
Când îți schimbi anturajul, îți vei schimba și obiceiurile. Dacă vrei să ai o anumită viață, petrece timp cu oameni care o au deja.
Oamenii care te influențează negativ obișnuiesc și ei să-și petreacă timpul cu alți oameni care le sunt asemenea. Ca regulă elementară, dacă vezi cu ce fel de oameni cineva își petrece timpul, poți deduce ce fel de persoană este. Și cine vei deveni tu dacă ai petrece mult timp cu aceștia. Selectează oamenii pe care îi vrei lângă tine. (îți recomand cartea Secretele Succesului, de Dale Carnegie pe această temă)
6. Sunt invidioși și/sau bârfesc pe alții.
Oamenii pe care nu îți dorești să-i ai în jurul tău nu iau realizările altora ca pe un exemplu de urmat, ci ca pe ceva care le strică starea de echilibru. Starea de “e bine numai cum îmi este mie comod”. Ca urmare când cineva face altfel, reacționează cu invidie, refuză posibilitate că se poate altfel și… îi atacă pe cei care ar putea reuși.
Vor încerca să te tragă în jos, să te aducă la nivelul lor. Vor găsi de fiecare dată explicații pentru reușitele tale: tata ți-a dat bani, cineva ți-a aranjat, ai pile, în fine… orice, dar nu e meritul tău. Ca urmare, la ei este totul în regulă.
În cele din urmă o astfel de atitudine riscă să te afecteze. Evită să stai mult timp lângă ei, nu te certa cu ei și – cel mai important – nu încerca să demonstrezi că reușitele tale sunt rezultatul muncii tale, iar nu a universului care s-a învârtit în mod special ca să primești tu totul pe tavă.
Te-ai certa cu cineva care nu este interesat de argumentele tale, ci doar să-și conserve actuala stare de fapt. Valorezi mai mult decât atât, așa că ieși din această ecuație. Mergi mai departe.
7. Nu oferă ajutor dezinteresat: dacă dau, vor ceva la schimb.
Este una să știi să îți reprezinți propriile interese și cu totul alta să profiți de ceilalți. În a doua variantă, mai devreme sau mai târziu oamenii își vor da seama și te vor marginaliza. Rațiunea este destul de simplă: cei care profită nu sunt genul de oameni pe care se vor putea baza la nevoie. Iar prietenia la nevoie se cunoaște.
Astfel de persoane vor vedea relația cu tine ca pe un troc permanent. De obicei tendința va fi ca trocul să nu fie câștig-câștig, ci ei câștigă – tu ai poate ceva. Nu e oricum relevant pentru ei dacă este corect și față de tine, ci doar propriul lor interes.
Oamenii pe care îi dorești lângă tine sunt dispuși să ajute și fără să ceară imediat ceva în schimb. Îi interesează în primul rând relația cu tine, nu beneficiile pe care le pot avea.
8. Îți cer să trăiești o altă viață decât cea pe care ți-o dorești.
Adevărul este că fiecare dintre noi avem opinii – și dorințe – despre cum ar trebui ceilalți să își trăiască viața. Mai ales când vine vorba de oamenii apropiați. În exces însă, aceste opinii pot fi transformate în presiunea de a cere celorlalți să își trăiască viața după cum am vrea noi.
Sau să cerem altora să trăiască viața pe care noi nu am putut să o trăim.
O categorie aparte sunt oamenii care vor ca tu să trăiești o altă viață, aleasă de ei. Aici este mai delicat deoarece de multe ori e vorba de rude. De la părinții care vor ca fiul să se facă avocat, doctor sau altceva, la cei care își presează copilul să se căsătorească cu cineva anume pentru că…
Poate că ai trecut pe aici sau cunoști pe cineva care a făcut-o.
În astfel de cazuri dificultatea vine din faptul că avem deja o relație cu astfel de persoane și nu se pune problema să refuzăm să-i mai vedem. Deși ar putea fi tentant în unele cazuri…
Însă poți ca pentru o vreme să o faci mai rar până când câștigi încredere în tine și te poți opune. Iar în cele din urmă … să spui nu. E probabil să urmeze presiuni intense pentru a restabili raportul anterior de forțe, așa că pregătește-te sufletește.
Schimbarea vine și în acest caz, dar e nevoie de puțin timp dacă nu vrei să distrugi relația. Tehnica pașilor mărunți este optimă acum – puțin câte puțin, în mod constant și ferm. Am discutat mai mult despre asta în partea a treia (Arta de a obține performanța) a cărții mele 24 de Ore: Schimbă Pentru Totdeauna Felul în Care Lucrezi.
Pentru că, așa cum ne spune și Diana Podaru în podcast, Viața este despre cum ne putem dezvolta și despre echilibru:
9. Nu depun efort pentru a întreține relația cu tine.
Relațiile de calitate au nevoie de efort și timp pentru a se dezvolta. Toate părțile implicate e nevoie să depună efort pentru a întreține relația. Nu e destul să o facă la nivel declarativ, ci efectiv să pună în faptă cuvintele. Fără ca cineva să o ceară, fără ca cineva să suravegheze.
Suntem ceea ce facem atunci când nimeni nu ne vede. Lucrurile pe care le facem chiar dacă e posibil să nu primim vreodată recunoștință pentru ele. Chiar dacă nimeni nu ne va vedea vreodată că le-am făcut. Nimeni nu va ști vreodată. O vom ști doar noi.
Este – în opinia mea – ceea ce definește cine vom deveni peste ani. Ce viață vom trăi.
Dacă acceptăm asta, iar în momentele în care nimeni nu ne vede și de care nimeni nu va ști vreodată facem ceea ce este mai bine pentru noi, ne vom transforma total.
Oamenii care nu depun efort pentru a menține relația cu tine – cei pe care trebuie să îi împingi mereu de la spate, cei cărora trebuie să le găsești mereu scuze – nu sunt genul de oameni alături de care îți dorești să îți petreci viața.
Vei încerca ani de zile să îi convingi. Le vei căuta ani de zile scuze. Nu merită.
Ascultă și podcastul cu Elena Unciuleanu – cele mai frumoase lucruri din viață le facem atunci când avem curajul să ne expunem:
10. Lângă ei te simți ca într-o închisoare, ca într-o cușcă.
Uneori relațiile se uzează de-a lungul timpului. Orice relație are nevoie și de puțin efort pentru a o întreține. Iar în unele cazuri uzura relației a devenit într-atât de mare încât aceasta s-a distrus prea mult pentru a mai putea fi reparată.
În astfel de situații, eforturile de a păstra relația sub perfuzii te țin legat de cineva alături de care nu mai există o relație apropiată. Cel puțin nu în viitorul apropiat. Te simți ca într-o închisoare. Prizonier, deși ai vrea să pleci de acolo.
În astfel de momente cel mai bine este să te eliberezi. Poate vei repara lucrurile cândva. Poate nu. Dar ieși de acolo.
Îți recomand și cartea Întreabă-te de ce, scrisă de Sinek.
11. Își doresc să fie nefericiți.
Fericirea, împlinirea în viață este ceea ce ne dorim majoritatea dintre noi. Până la urmă ne dorim să trăim o viață frumoasă, orice ar fi însemnând asta pentru noi. Din perspectiva mea înseamnă o familie, o casă, oameni alături de care să petrec timp plăcut, mentori, coachi, cărți, locuri, zâmbete, cărți, să învăț, să descopăr. Și multe cărți…
Fiecare are propria perspectivă. Dar per ansamblu cu toții ne dorim să fim fericiți.
Există însă oameni care își doresc să fie nefericiți. Și vor face orice pot să ajungă nefericite. Vor face orice este omenește posibil să ajungă în situații care le va provoca durere. Lor și celor de lângă ei. Deși nu-și doresc asta în mod explicit.
Poți încerca să îi ajuți să se schimbe. Dacă vor dori, vor reuși. Dacă nu, îți vor aduce și ție aceeași nefericire și o companie pe care nu dorești să o ai. Locul tău nu este acolo.
Tu ce crezi?
Ok, acum spune-mi părerea ta: cum îți dai tu seama că te afli lângă persoane negative? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne experiența ta.