Este sfârșit de an și ne gândim la Sărbători, la masa de Revelion. Este acum o perioadă pe care obișnuim să o petrecem în familie, alături de prieteni și cei dragi, alături de tradițiile de sfârșit de an.
Dar dincolo de sfârșit de an, este și un moment foarte bun în care avem câteva zile libere și putem reflecta puțin la noi și la cum vrem să fie noul an. Cum să facem lucruri de calitate în noul an?
Și pentru că perioada Sărbătorilor și a începutului de an este o perioadă de apropiere și reflecție asupra a ceea ce urmează m-am gândit la câteva întrebări pe care ni le putem pune acum.
1. Care sunt cele mai mari realizări ale mele din anul care tocmai se termină?
De multe ori ne grăbim să mergem mai departe în noul an, fără să conștientizăm că au existat lucruri frumoase, relizări de care suntem mândri că le-am adus în viața noastră în anul vechi. Poate prea des ne comparăm cu alții și ne uităm mai puțin la ceea ce avem noi, la cât am progresat în ultimul an, la tot ce există în viața noastră acum și pentru care putem fi recunoscători.
Revelionul și finalul de an este o perioadă optimă pentru a reflecta puțin la asta. Ce ai făcut anul acesta? Care sunt cele mai importante lucruri pe care le poți sărbători anul acesta? Conștientizând că noi avem deja lucruri pe care le-am realizat (dar poate le ignorăm întrucât încă există percepția că în alte locuri, în alte țări de exemplu, aceleași lucruri sunt mai valoroase).
Asta te va ajuta să înțelegi ce te motivează, să îți aduci un sens al împlinirii în viața ta.
2. Cu ce te mândrești pentru anul acesta?
Dacă ai fi o altă persoană care ar vorbi despre tine, ce ar spune că ai făcut acest an? Ce ar spune despre caracterul tău?
Am observat că noi românii avem o anume tendință să minimizăm realizările noastre. Ca și cum nu e mare lucru, nu e important. Eu obișnuiesc să merg în fiecare an pe Camino de Santiago o lună și întâlnesc acolo sute de oameni din zeci de țări. Este frapantă diferența de culturi.
Acolo am realizat că românii tind să se minimizeze singuri. Și este foarte evident acolo, când văd oameni de pe toate continentele vorbind natural despre lucrurile pe care ei le-au făcut și cu care se mândresc. Îmi arată poze cu ceea ce au făcut ei, îmi vorbesc entuziasmați și se simt bine. Consideră că au ceva valoros și că merită respectul celorlalți. Iar adevărul este că și noi românii putem face lucruri de calitate. Asta deoarece
Calitatea premium există și la noi, nu doar în alte țări
Nu e vorba de patriotism, ci de pragmatism. E vorba de realitate și o spun și după ce am stat de vorbă în podcastul meu cu aproape 400 de români.
Mi se pare că în România există o tendință de a ne simți prost când ne mândrim cu ceea ce am realizat. Ca și cum ar fi ceva în neregulă să ne spunem meritele (justificate, evident). Când ai un merit, ieși în față și spune-l. Este absolut normal, câtă vreme ai creat ceva valoros. Pentru că până la urmă calitatea premium există și în România, nu doar în alte țări.
Preferăm să apreciem mai mult aceleași lucruri, locuri sau produse realizate în alte țări decât la noi. Ca și cum doar pentru că ceva anume scrie că este fabricat în altă țară devine mai valoros ca ceea ce e fabricat la noi. Evident există multe produse de calitate superioară fabricate în afară, dar asta nu e o regulă. Și ceea ce avem noi este valoros, dar poate că noi nu îl cunoaștem.
Dacă punctul precedent era despre a conștientiza ceea ce am făcut, acum te întreb “cu ce te mândrești tu că ai realizat anul acesta“.
Acesta este și un moment bun pentru a te gândi la modul în care ești mândru de cei la care ții tu. Cum au crescut ei, cum au progresat și au devenit mai buni? Spune-le cât de mult îi apreciezi, pe ei și succesele lor. Încurajează-i să-și aprecieze și ei realizările.
3. Ce vrei să înveți anul viitor?
De obicei punem accent pe obiectivele de performanță. “Vreau să obțin asta” sau “Vreau să obțin aia”. Deși este foarte bine să ai obiective specifice de performanță, ceva ce uităm să facem este să ne alegem modul în care vom crește anul următor.
Să stabilim „obiective de învățare”. De exemplu, să ai un obiectiv de învățare pentru „bugeta mai bine proiectele de marketing ale companiei” sau de a „învăța abilități de networking și vânzări pentru dezvoltarea propriei companii“. Stabilirea unor obiective de învățare te va ajuta, de asemenea, să-ți dezvolți acea mentalitate de creștere menționată de Carol Dweck în studiile sale, și anume mentalitatea că îți poți dezvolta orice abilitate prin practică.
Așadar întreabă-te la final de an, ce anume vrei să înveți anul viitor? Unde vrei să te “șlefuiești” mai mult?
4. Ce poți face mai mult în noul an, care să-ți aducă energie și vitalitate?
Când facem lucruri care sunt în zona noastră de excelență ne folosim abilitățile care ne aduc rezultate profesionale bune. Dar – și asta este poate mai important – simțim că avem energie și flux. Atunci când facem lucruri care se aliniază valorilor noastre, avem tendința să facem lucruri de calitate și să ne simțim bine făcând asta. Ne umple de energie, ne vitalizează.
Observă în noul an care vine activitățile care îți aduc energie și la care ești bun, și încearcă să aduci zilnic mai mult din ele.
Și apropo, de a te bucura de noul an, îți doresc să începi prin a te bucura de masa de Revelion. Cu bucate tradiționale și cu măsură evident 🙂
Iar la o masă specială se potrivește un pahar din ceva special, care este premium și care este și românesc. O alegere bună este ZAREA 7 Stele, un cupaj din distilat de vin învechit și alcool de cereale de calitate înaltă. Un expert v-ar spune că este delicat și în același timp somptuos, iar în acesta notele fine de prună uscată se îmbină desăvârșit cu cele de lemn de stejar.
Este o băutură echilibrată, care confera noblețe unui astfel de moment special. Plus că Zarea 7 Stele a fost medaliată în 2019 cu AUR la HONG KONG. Adică este vârf de gamă.
Consumați cu măsură totuși 🙂