Acest articol este scris de către Luca Dezmir. Mai multe despre Luca și ceea ce face el poți afla din podcastul său:
Am să-ți spun o poveste adevarată, despre un bărbat pe care îl cunosc personal și a cărui traiectorie prin viață a fost deosebit de interesantă, datorită deciziilor pe care le-a luat, din punct de vedere financiar.
Cel mai important lucru care se desprinde din această poveste este faptul că avem de-a face cu o persoană absolut obișnuită, care din punct de vedere al mediului din care provine și al educației pe care a primit-o, nu a fost favorizat.
4 pași către prosperitate: o poveste adevărată
Persoana în cauză, să-i spunem pe nume Dorin, s-a născut în apropierea Timișorii, într-o comună situată chiar în vecinătatea orașului. A urmat școala în comună și a terminat cele douasprezece clase la un liceu din oraș.
Imediat după absolvire, a muncit pentru scurt timp într-o întreprindere. A venit Revoluția, lucru care i-a schimbat viata. Familia sa, o familie obișnuită, de țărani, l-a îndemnat să participe alături de ei la cultivarea pământului strămoșesc, primit înapoi de la fostul CAP.
Ceea ce a și făcut, pentru mai bine de un an. Din păcate, munca era extrem de grea, iar profitul minim, de abia le ajungea pentru a crește animalele pe care le aveau pe lânga casă.
Dorin a luat prima decizie importantă din viața lui: a renunțat la lucrul pământului și a făcut o școală de meserii, devenind tinichigiu. Și-a deschis, pe lânga casa pe care o primise după moartea unei matuși, un mic atelier de tinichigerie auto. A început să aducă mașini din străinătate, din Germania, pe care le cumpăra lovite, le repara și le vindea în piața de mașini. În plus, avea clienții lui la micul atelier de acasă.
Timpul a trecut.
Prin anul 2000, Dorin a observat că prețurile terenurilor au început să crească: era boomul imobiliar din acea perioadă. A înțeles că era momentul să facă ceva: a parcelat terenul de 4000 de metri pătrați din spatele casei, în mai multe parcele de 400 de metri pătrați.
A vândut două parcele, iar din banii făcuți a construit alte două case, pe care le-a vandut “la roșu”. În final, cu banii obținuți, a renovat vechea casă moștenită de la mătușa sa și și-a construit propria casă, pe una din parcele.
Mai mult, i-au mai rămas bani pentru a construi un nou atelier de tinichigerie, cu două posturi de lucru, la care putea sa lucreze la două mașini deodată. Iar casa matușii sale a închiriat-o.
Dorin avea în acest moment mai multe surse de venit, în cadrul familiei sale:
- salariul soției
- câștigul din tinichigerie
- câștigul din cumpărarea mașinilor avariate, repararea lor și vinderea în piață
- câștigul din închirierea casei mătușii sale
Cu alte cuvinte, Dorin era freelancer și investitor. Făcuse toate aceste lucruri fără să-l învețe nimeni, doar observând modul în care lumea face bani și luând decizii corecte. Acum duce o viață liniștită, din punct de vedere financiar, chiar dacă e criză.
Iată cele patru alegeri de succes pe care le-a făcut Dorin de-a lungul anilor:
Educație
A optat pentru educație, mizând că astfel va ajunge să câștige mai bine
Dorin a observat că munca de fermier este foarte grea și nu produce mulți bani. Ca atare a mers la scoală și a învățat o meserie.
Propriul său stăpân
A optat să devină propriul său stăpân
Dorin NU S-A ANGAJAT! A optat pentru calea, mai grea, de a-și deschide un atelier, deși putea să se angajeze la unul din multele ateliere de tinichigerie din Timișoara. El a știut, instinctiv, că pentru a rămâne cu mai mulți bani în buzunar, trebuie să fie propriul stapân și să dețină o mică afacere, un atelier de tinichigerie.
Resurse atent folosite
A folosit la maximum resursele pe care le avea, prin investiții atente
Când a văzut că începe creșterea imobiliară, a optat pentru “sacrificarea” pământului moștenit de la mătușa sa. Mai mult, când a avut primelele câștiguri, le-a reinvestit. Alți vecini ai săi care au vândut și ei terenuri, și-au cumpărat mașini “de fițe” și motocliclete “de vis”.
Doar că acestea și-au pierdut valoarea în anii care au urmat sau pe care le-au dat la fier vechi, după accidente făcute din neatenție sau prostie.
Surse multiple de venit
A optat pentru mai multe surse de venit
În loc să vândă casa mătușii sale, a păstrat-o și a închiriat-o. Mai mult, nu s-a mulțumit doar cu sursa de venit a atelierului, ci a căutat să-i mărească eficacitatea, folosindu-l în mica afacere cu repararea mașinilor avariate, cumpărate din vestul Europei.
Aceasta lecție de finanțe personale, freelancing și investiții ne-a fost dată de o persoană care provine din mediul rural, care nu are studii superioare și care nu a participat la niciun seminar, din cele de tipul “cum să faci bani”.
Il știu pe Dorin de mulți ani, iar când am scos prima mea carte, “Ieși din labirint”, am fost la el la atelier să i-o dau, pentru că îmi este prieten. Când i-am întins cartea, mi-am dat seama de un lucru. I-am spus: “Dorine, eu îți dau cartea asta, dar să știi că pentru tine, cel puțin o parte din informații nu sunt lucruri noi.”
Într-adevar, Dorin învățase, ca un autodidact ce este, dar mai ales din proprie experiență, multe din tehnicile amintite de mine în carte. Astăzi are o situație financiară solidă, chiar dacă nu ai putea considera că este bogat. În schimb este liniștit din punct de vedere financiar.
Sunt mulți dintre noi, care avem ce învăța de la el. Opțiunile lui s-au dovedit a fi excelente, de-a lungul timpului. Stau și mă gâdesc cîte lucruri ar fi putut face alți oameni, poate mai inteligenți sau mai școliți decât Dorin, care acum nu o duc atât de bine cu banii, dacă ar fi luat asemenea decizii, de-a lungul vieții lor…
Luca Dezmir
Luca Dezmir este de profesie medic dentist. Este autor de carți de finanțe personale și investiții, fiind totodată fondatorul celui mai mare blog românesc dedicat acestor subiecte. Poți citi alte articole ale sale și afla mai multe informații despre Luca pe lucadezmir.com.