Scriam într-un articol anterior despre cum să alegi numele de domeniu al unui blog. Astăzi vin cu câteva completări și idei concrete de nume de blog.
Ca să alegi numele unui blog nou, spuneam că există două abordări principale – folosești numele tău sau folosești un nume generic. Sau o combinație a celor două.
1. Folosirea numelui tău
Exemplu blogul meu www.florinrosoga.ro
Presupune că vei apărea public cu numele pe toate articolele pe care le publici. Avantajele pe care ți le oferă un astfel de nume:
- îți construiești un brand în jurul numelui tău
- te responsabilizează. Nemaifiind ascuns în spatele unui pseudonim ești obligat să acorzi atenție maximă la ceea ce scrii.
- te va ajuta ulterior dacă vei dezvolta produse pe numele tău. La acel moment toată lumea va știi cine este Popescu Ionuț, autorul cărții proaspăt lansate, dacă ai promovat bine blogul până la acel moment.
Dezavantajul principal unui astfel de nume constă în faptul că la începutul lansării blogului nu prea te ajută, dacă nu ești deja cunoscut online sau offline. Un alt nume ar fi mai atrăgător (de exemplu www.tainelepescuitului.ro).
Alte exemple de bloguri dezvoltate de români sub numele propriu:
- www.razvanpascu.ro (blog de călătorii gestionat de Răzvan Pascu)
- www.mihaelastroe.ro (blog de dezvoltare personală menținut de Mihaela Stroe)
- www.liviupasat.ro (blog de educație financiară întreținut de Liviu Păsat)
- www.mirceachira.ro (blog de public speaking întreținut de Mircea Chira)
O altă posibilitate este să folosești doar o parte din numele tău (doar prenumele, doar numele de familie sau combinații) ca www.pricopie.com (blog personal gestionat de Loredana Pricopie), www.arielu.ro (blog personal menținut de Ariel Constantinof).
2. Folosirea unui nume generic
Un nume generic este o combinație de cuvinte care să definească numele blogului tău. Pot fi cuvinte care descriu exact subiectul principal al blogului tău sau nu neapărat, dar sunt descriptive pentru subiectul său.
Din primul tip ai ca exemplu www.porumbei.ro (un blog despre cum să crești porumbei), www.papusilemele.com (numele unui blog despre păpuși colecționabile), www.romaniancopywriter.ro (numele unui blog despre marketing), www.motorstory.ro (nume de blog despre mașini).
Din al doilea ai exemple precum www.obiceiurilemaiestriei.ro (blog despre dezvoltare personală menținut de Dragoș Stoian), www.pulbere-de-stele.com (numele unui blog de lifestyle).
Avantajele unui astfel de nume este că dacă e catchy (atractiv) te poate ajuta în faza inițială când nu te cunoaște nimeni (depinde de tipul de subiecte pe care le vei aborda și cum vei scrie, evident). Dezavantajul poate fi acela că după ce ai crescut blogul e posibil ca lumea să știe de blogul tău, dar să nu aibă habar de tine.
3. Folosirea unei combinații între numele tău și alte cuvinte
Ai și posibilitatea de a combina numele sau prenumele tău (exact așa cum sunt ele sau cu variațiuni) împreună cu alte cuvinte. Cuvintele suplimentare pot fi cu referire la subiectul principal al blogului tău (dacă există) sau generice (de obicei cuvântul blog).
Astfel de exemple sunt www.titusblog.net, www.maryblog.ro (numele unui blog destinat cu subiecte pentru femei), www.mflorin.com (numele de blog al lui Florin Moțoc) etc. Cred că ai prins ideea.
Cuvinte ajutătoate pentru a construi numele unui blog (idei)
Poți folosi diverse cuvinte, simboluri pentru a construi numele blogului tău. Printre cele mai folosite se numără:
- cratima. Deși eu unul îți recomand să o eviți – multă lume uită să o tasteze. Exemplu este www.george-damian.ro, numele de blog al lui George Damian.
- cifrele.
- cuvântul blog: www.blogdebere.ro
- alte cuvinte de susținere:
- “prin” – mai ales pentru blogurile de călătorii – www.prinbrasov.ro
- “fii” – www.fiicustil.ro, www.fiiimplinit.ro
- “la” – www.lavirgil.ro
- “zone”, “zona”, “impreunacu”, “blogului” etc
Sunt milioane de alte combinații posibile. Ai nevoie doar de puțină imaginație și să combini cuvintele într-un mod care să îți placă, iar domeniul să fie disponibil. Ca surse de inspirație îți recomand directoarele online de site-uri sau orice top de bloguri.
Găsești la mine pe blog un astfel de top al blogurilor de dezvoltare personală din România în 2013. Sau poți folosi clasamentele de bloguri de pe trafic.ro sau t5.ro.
Tipul de domeniu folosit – .ro .com .net etc
Mai rămâne extensia domeniului. În mod normal un blog în limba română ar trebui să fie .ro. Orice firmă de gazduire web si hosting România îți rezolvă asta sau mergi direct la Rotld. Este puțin mai scump decât cele .com, însă în teorie sunt mai bine indexate de către Google la căutările pe google.ro.
Dacă nu vrei să iei un nume de domeniu .ro, poți foarte bine să îl iei .com, .info, .org sau alte extensii. Ai și mai sus exemple de bloguri cu alte extensii, care funcționează fără probleme și nu ar trebui să te cramponezi de asta.
Și câteva recomandări suplimentare. Am discutat în podcast cu mulți antreprenori online și experți, îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Scrie mai jos un comentariu cu numele pe care tu l-ai gpsit pentru blogul tpu. Iar dacă ai alte idei de nume de blog care pot fi sursă de inspirație și pentru alții, lasă un comentariu cu ideile tale.