Prima oară am realizat existența limitei inferioare observând că există asemănări izbitoare între situațiile în care oamenii eșuează sau bat pasul pe loc și se simt blocați:
- Spre exemplu statisticile spun că majoritatea afacerilor dau faliment în primii 2-3 ani
- Tot statisticile spun că majoritatea relațiilor se destrăma la început, în primele luni sau ani
- Și tot statisticile spun că majoritatea obiectivelor și promisiunilor făcute de Anul Nou devin … praf în vânt în luna ianuarie, adică imediat
Dacă te uiți puțin în jur vei vedea că asta se repetă mereu: începem ceva, fie că este vorba de o relație, o afacere, o carieră, un proiect sau un nou obicei. De exemplu ne propunem să alergăm zilnic, să ne lăsăm de fumat, să mâncăm sănătos, să slăbim.
Și ne ținem de acest obicei în prima zi, a două, a treia, poate o săptămâna.
Eșecul are loc în majoritatea cazurilor… la început
Nici nu este nevoie să verificăm statisticile: o vedem cu ochiul liber: mereu și mereu oamenii eșuează atunci când încep ceva.
În realitate o bună parte din eșecuri au loc atunci când suntem la început, nu când am devenit avansați. Iar majoritatea eșecurilor, fie că vorbim de dezvoltare personală, de relații, de business sau carieră, de succes sau fericire au loc înainte că noi să începem măcar.
Gândește-te puțin de câte ori ai făcut una dintre promisiunile de Anul Nou… “De anul viitor o să slăbesc, acum este pe bune“… și apoi ai uitat de ele în 1-2 săptămâni.
Apoi ai încercat altceva și altceva. Iar acum dacă te uiți cu atenție ai probabil senzația că
- bați pasul pe loc
- ceva parcă te ține blocat
- orice ai face este că și cum ai lupta împotriva unui zid
Acestea sunt câteva dintre expresiile pe care am avut ocazia să le aud în muncă mea de coaching, de la cu cienții mei. Și adevărul este că sunt expresii pe care eu însumi le-am folosit ani de zile, sunt gânduri care erau parte normală a unei zile obișnuite a mea.
Principalul obstacol interior care te-a ținut mereu să bați pasul pe loc
Asta până când am realizat efectele limitei inferioare asupra mea. Și asupra tuturor celor din jur. Am realizat că limita inferioară era inamicul tăcut care bănuiam că există, însă nu îl vedeam.
Și am înțeles că “bariera” creată de limita inferioare în viață mea mă ținuse atâți ani de zile să bat pasul pe loc. Era aceeași barieră pe care am observat-o la ceilalți oameni de atâtea ori.
Fă o pauză din citit și gândește-te puțin:
- de câte ori ți s-a întâmplat sau ai văzut la alții că oridecâte ori încep ceva, este ca și cum ar eșua înainte de a începe măcar?
- de câte ori ai încercat să renunți la ceva rău și te-ai întors înapoi?
- de câte ori ți-ai spus că peste 2 ani începi afacerea la care ai visat… pentru ca peste 2 ani să promiți același lucru? Sau altceva…
- de câte ori ai spus că de astăzi vei lucra zilnic la cariera/afacerea ta și nu ai făcut-o?
Statisticile despre care vorbeam mai sus sunt cele care mi-au confirmat că aveam dreptate, că bariera ridicată de limită inferioară este reală și este principalul motiv pentru care eșuăm.
Pentru că există în fiecare dintre noi, este obstacolul interior, inamicul tăcut pe care îl ducem în fiecare zi și îl hrănim fără să ne dăm seama.
Spre următorul nivel
Iar pentru a trece la următorul nivel în viața noastră – indiferent că este vorba de viață personală, cea profesională, este vorba de dezvoltarea noastră personală sau un alt proiect pe care îl începem – avem nevoie să învățam să ne înțelegem limitările și piedicile puse de limita inferioară și să le îndepărtăm una câte una.
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci: