Am urmărit de curând un curs online de educație financiară și de acolo am ales 3 idei care mi-au atras atenția, idei care cred că merită să le iei în considerare.
Găsești la final link spre curs, până atunci iată cele 3 principii de educație financiară:
1. Acțiunea are mereu ultimul cuvânt
Gândurile și dorințele care nu sunt însoțite de acțiune nu valorează (aproape) nimic. Filmul The Secret de Rhonda Byrne, a devenit foarte popular la noi. Principiile erau seducătoare: e nevoie doar să îți dorești ceva, să îți dorești intens asta și acele lucruri vor apărea în viața ta.
Întâmplător există o fărâmă de adevăr acolo. Dar – în opinia mea – nu funcționează astfel. Gândește-te la un Ferrari pe care să îl vrei mâine dimineață în fața casei. Apoi mergi la culcare și dis de dimineață, ghici ce vei avea în fața casei?
Foarte probabil ce aveai și ieri. Adică nici un Ferrari.
În societatea românească lumea a înțeles că e destul să îți dorești și ai scăpat de muncă. Dar nu despre asta era vorba: acțiunea, disponibilitatea de a munci zi de zi, puțin câte puțin, este cea care face ca tu să ai în final orice ți-ai dori.
Asta nu înseamnă să nu-ți mai dorești, să nu vizualizezi dorințele tale. Mi se pare important să crezi în ceea ce dorești tu să existe în viața ta, să vizualizezi acele lucruri. Apoi să-ți sufleci mânecile și să faci ceva pentru a se concretiza.
Pe măsură ce începi să progresezi, chiar puțin, vei observa că încep să apară oportunități, oameni, evenimente și resurse care par să te susțină, să te ajute.
Dar numai dacă și tu ești dispus să te ajuți… pentru că trebuie să faci, să aplici ce înveți.
2. Știi clar ce îți dorești?
Un principiu important al educației financiare este acela că ai nevoie să știi ce vrei. E legat și de precedentul, o continuare a lui.
Și sunt două aspecte aici:
- Ce vrei tu? Ce stil de viață îți dorești să trăiești în viitor?
- Cât costă asta?
Ai nevoie să definești ce stil de viață vei trăi în viitor. Cât mai specific, detaliat. Și să fii sigur că este ce îți dorești cu adevărat. Pentru asta ajută să folosești tehnica celor 3 „de ce?”:
Întreabă-te de ce îți dorești să trăiești viața într-un anume fel? De ce vrei să ai un anumit program, să locuiești într-o anumită țară, să petreci timp cu anumiți oameni? Nu te gândi acum la bani, la costuri. Doar spune ce vrei.
Și când ți-ai răspuns, întrebă-te din nou: de ce vrei acel răspuns. Este ca și cum ai da la o parte straturile superficiale pentru a ajunge la miez și a încerca să te înțelegi cu adevărat: care îți este motivația? Ce îți dorești cu adevărat?
Ești sigur că asta e important pentru tine și nu e doar opinia altora?
3. Ce nevoi financiare ai pentru a-ți asigura stilul de viață dorit?
Și un ultim aspect, după ce ai ales ce stil de viață îți dorești pentru viitor, este al costului: e nevoie să faci o estimare de costuri. Cât te costă ca să trăiești viața așa cum ți-o visezi? Ce venituri ai nevoie pentru a o trăi?
De exemplu, dacă vrei să trăiești mereu pe vase de croazieră și să le schimbi de la lună la lună, vizitând întreaga planetă, cât te va costa asta anual?
Aici sunt persoane care spun că au nevoie de o anumită sumă per viață. De exemplu, „când voi avea 1 milion de euro în bancă voi putea trăi viața așa cum mi-o doresc”. Fără să știe care sunt costurile reale, fără să ia în considerare că de la an la an apare inflație și fără să facă un plan de 20-30-40 de ani.
Estimând un cost periodic – lunar sau anual – obții o mai bună claritate.
Așadar
- Învață și aplică ce ai învățat,
- Alege ce e important pentru tine,
- Află ce costuri presupune asta.
Educația financiară se poate învăța
Spuneam la începutul articolului că tocmai am parcurs un curs de educație financiară. Și mă bucur că există astfel de materiale în limba română. Pentru că eu cred că este un plus de valoare și – mai important – un astfel de curs personalizează informațiile la specificul românesc.
Să luăm primul principiu menționat mai sus: Acțiunea are mereu ultimul cuvânt. Este ceva important pentru că în societatea românească este lume care crede încă în ideea că e destul să îți dorești ceva și acel ceva va apărea în mod magic, îl vei atrage în viața ta.
Cred că e important să ne educăm financiar folosind materiale adaptate societății noastre. Cursul pe care eu l-am parcurs, de la care provine cam tot ce am scris mai sus, este preluat din cursul de Educație Financiară de pe dezvoltarefinanciara.ro.
Mi s-a părut un curs util, ușor de parcurs și adaptat la ce avem noi în România, așa că îți recomand să mergi să îl parcurgi pe dezvoltarefinanciara.ro.