În 2010 mergeam prima oară la magazinul Decathlon deschis în acel an la Cluj. Au trecut aproape 10 ani, iar gândindu-mă la asta realizez cât de mult mi-a simplificat viața pentru că găsesc aproape orice am nevoie pentru sport și mișcare.
Îmi amintesc că în copilărie magazinul de articole sportive cel mai “mare” din Cluj era undeva pe Regele Ferdinand colț cu Ștefan Octavian Iosif și mă fascina mereu cu sutele de articole de tot felul pentru sportivi. Aveam vreo 6 ani când tatăl meu m-a dus acolo ca să-mi cumpere schiuri și clăpari.
Prin iarna lui 2010 am intrat prima oară în Decathlon și prima impresie a fost că este uriaș. Mult mai mare decât vechiul magazin pe care eu îl știam din copilărie.
Căzuse prima zăpadă și aveam nevoie de niște haine ca să ies cu copilul la sanie și când mai mergeam prin natură. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost copiii care se jucau în magazin și aveau voie să o facă – se dădeau pe trotinete, existau trambuline pe care săreau, unii se jucau fotbal cu mingile.
Sincer să fiu a fost prima oară când am văzut asta într-un magazin și mi se pare foarte practic când ai copii. Îl pot lăsa pe copil să se joace și eu pot liniștit să caut și să probez fără să mă grăbesc. Când ai copii, asta este de obicei o provocare în magazine.
Al doilea lucru pe care l-am remarcat au fost planșele cu informații despre articole. Fiind un tip mai analitic, pe mine unul mă ajută enorm acele planșe pe care le au la produse, unde fac o comparație între diversele modele și îți spune fiecare până la ce temperatură minimă este recomandat, cât de impermeabil este, cât de rezistent etc. Știu pe ce dau banii și ce primesc de acei bani.
În final am luat atunci o pereche de ghete și o haină pe care acum nu le mai au pe stoc, modelele erau similare cu acestea două:
Jachetă de drumeție pe zăpadă Quechua SH 100X – confortabilă până la -10 °C (scrie pe etichetă), impermeabilă și moale pe dinăuntru. Chestia este că modelul acesta merge purtat și de zi cu zi, arată OK.
Modelul meu era puțin diferit, acesta este cel actual și arată mai bine. Am folosit-o ani de zile și nu doar la săniuș. Detalii aici
Ghete de zăpadă SH100 – le poți folosi confortabil până la -20 °C, nu intră apă în ele, talpă ca să nu aluneci pe zăpadă. Vezi aici
Ambele sunt din gama de jos, mai simple. Și totuși nu am avut probleme cu ele. Au apărut semne de uzură, evident, dar au rezistat cu brio la tot ce au avut de îndurat. În plus au garanție oricum.
După ce mi-am probat lucrurile și am ales în liniște – fără ca al meu copil să îmi spună din 3 în 3 minute să plecăm odată – am recuperat copilul de la trotinete și am mers să plătim.
După 10 ani, am rămas client fidel. Doar pentru Camino îmi iau de la ei zeci de lucruri de la ei – de la rucsac, la bidon de apă, bețe de drumeție, liner, pantaloni de drumeție etc. Și asta din câteva motive destul de simple:
1. Foarte multe produse
Înainte de toate au o gamă uriașă de produse. În magazinul din Cluj au articole pentru peste 100 de sporturi și după ultima extindere au acolo 20000 de modele de produse și un stoc de peste 200000 de unități. Adică am de unde alege și au majoritatea mărimilor pe stoc.
În plus, nu e vorba doar de articole sportive. Pot folosi aceleași lucruri în viața de zi cu zi – de la adidași la tricouri, haine, rucsaci și genți, etc.
2. Găsesc același produs în multe opțiuni
Apoi, au de multe ori un același produs disponibil în mai multe game pentru mai multe sporturi. De exemplu, când am dorit să îmi cumpăr tricouri ca să merg pe Camino de Santiago, am mers inițial la articole de trekking și drumeție. Pe Camino este foarte cald, nu pot lua multe lucruri cu mine și atunci am nevoie de ceva care elimină rapid transpirația, este ușor și se usucă rapid când îl spăl. Plus, să aibă un preț rezonabil…
Același tricou, care face ce căutam eu am găsit la drumeție, la mers sportiv și la alte câteva raioane. La fel pentru încălțăminte și alte articole generale. Dacă nu îmi place modelul de la drumeție, merg la mers sportiv.
Șosetele pe care le folosesc în general vara (inclusiv pe Camino), sunt un model pentru cicliști. Sunt subțiri, joase pe picior, au fost testate ca să elimine rapid transpirația și să se usuce repede, rămânând confortabile. E normal, cicliștii fac efort mare, transpiră mult, probabil există presiune mare pe picior și șosete când pedalează.
3. Informații detaliate despre produse
Pe raion, când mergi să verifici ceva, de obicei vei găsi planșe care dau informații. De exemplu, la haine impermeabile am găsit gradul de impermeabilitate (ce cantitate de apă poate suporta până când apa trece prin haină și ajunge pe corp).
La saci de dormit am găsit recomandarea de temperatură – până la ce temperatură minimă este recomandat să-l folosești. Ajută atunci când iei decizia pe care model să îl alegi.
De exemplu, dacă mergi la munte și sunt temperaturi mai mici iei un model care rezistă poate la zero grade (și tot poți dormi confortabil în el). Dacă mergi vara pe plajă poți lua modelul recomandat pentru 15 °C, oricum vara nu e mai rece noaptea și nu are rost să cumperi modelul de iarnă care costă mai mult. Sau poți lua un liner pentru vară.
Nu am găsit la altcineva toate aceleași opțiuni, în România. Iar în final vreau să vă spun că zilele acestea Decathlon împlinește în România 10 ani. Ocazie cu care organizează un giveaway și oferă premii frumoase. Vă recomand să mergeți pe pagina lor de Facebook pentru detalii.