Pe măsură ce se apropie vremea rece, există câteva lucruri pe care le poți face ca să profiți de un anotimp al sărbătorilor în care să ai parte alături de familie de o iarnă plăcută. Mai jos am adunat câteva sfaturi, care te pot ajuta să ai o casă călduroasă, să economisești bani și să fii în siguranță orice ar aduce iarna pe lângă cadourile de Crăciun.
Sistemul de încălzire
Destul de evident, când vine frigul începi să folosești mult mai des sistemul de încălzire al casei. Dacă restul anului probabil stă mai mult oprit (poate cu excepția unor nopți reci de primăvară), începând cu noiembrie centrala termică începe să funcționeze zi de zi.
Și – ca să nu pățești ca mine acum doi ani când centrala a decis în mijlocul iernii că nu mai dorește să lucreze – e bine să îi faci verificările la timp, să te asiguri că funționează, la fel și restul sistemului: fie că e vorba de calorifere, de încălzirea prin pardosea sau alte elemente de încălzire.
Acoperișul
Admit că eu sunt mai norocos pentru că stau la un bloc cu puține etaje. Așa că – într-un fel sunt și la bloc și la casă. Totuși nu trebuie să mă preocupe pe mine dacă acoperișul este bine, ci avem o companie angajată să se ocupe de astfel de reparații. Însă când în primăvară câteva țigle au căzut și mi-au lovit mașina, am realizat că este necesar să fie verificat și acesta.
În plus, stând la o casă, problemele cu acoperișul duc la zăpadă care intră în interior, scad temperatura din casă și îți cresc costurile. Dacă nu a fost verificat de ceva vreme, poți aduce pe cineva care să verifice și repare pe unde e nevoie. Te va costa mai puțin decât pierderile de temperatură sau alte daune asupra clădirii.
Îndepărtarea zăpezii de lângă casă sau din parcare
Pe lângă temperaturile scăzute, zăpada depusă este o altă provocare pe perioada iernii. Îmi amintesc că în ultimii ani în zona Clujului au existat de fiecare dată perioade când a nins mult și orașul era blocat.
Dacă ai o alee mică, iei o lopată de zăpadă și în zece minute ai rezolvat problema. Dacă însă ai mai mult de dezăpezit, fie că e vorba de o curte mai mare sau de o parcare, atunci este mai dificil.
O altă soluție, folosită deseori în țările occidentale, este să îți iei o freză de zăpadă care te ajută să scoți ușor zăpada și să ai o curte, parcare sau alee accesibile. Și pentru asta probabil ar trebui să te întrebi “Merită să investesc într-o freză de zăpadă? “
Iar răspunsul este un DA! clar. Și, în parteneriat cu specialiștii de la Lumag și Constructii-Mag îți prezint avantajele unei astfel de soluții:
1. Economisești timp
Partea cea mai evidentă. În medie folosirea unei freze de zăpadă face munca de deszăpezire de câteva ori mai rapidă. Iar orele câștigate le poți folosite pentru altceva.
2. Eviți durerile de spate
Poate că pare distractiv să folosești lopata pentru deszăpezire. Și poate că este atunci când durează 5 minute. Dar când durează o oră să faci asta și vei repeta mai târziu sau în zilele urmatoare, aplecatul și ridicatul lopeții cu zăpadă nu mai este așa plăcut.
Asta pentru că mișcările repetate de acest fel generează dureri de spate. De asemenea, este obositor și poți avea dureri musculare întrucât folosești majoritatea grupelor musculare din zona mâinilor, a picioarelor, spatelui. Cu o sculă ușor de manevrat eviți asta și faci activitatea mai plăcută, evitînd ca restul zilei să te deranjeze spatele.
3. Mai puține șanse să te îmbolnăvești
Când e frig afară și lucrezi în zăpadă ore întregi, e probabil ca până la urmă să ai o gripă. Mai ușoară sau mai serioasă când te gândești că stai la temperaturi scăzute, transpiri și respiri puternic.
Știu, nu pare mare lucru, dar când o să îți petreci mai multe ore în pat, cu ceai cald, medicamente și febră nu va mai fi tocmai “anotimpul Sărbătorilor”.
4. Reduci riscul de accidente
Când faci deszăpezirea singur, tentația este să o termini rapid și să scapi. Nu cred că ești totuși genul care iubește să dea la lopată 🙂
Așa că de obicei facem ca “să meargă”, nu curățăm zăpada bine și lăsăm gheață și zăpadă pe alee / în parcare. Ceea ce crește de a derapa cu mașina și a face mici tamponări sau accidente.
5. Elimini chimicalele din pământ
O altă soluție des întâlnită este folosirea de sare sau a unor substanțe chimice care ajută la topirea rapidă a zăpezii. Problema cu acestea este că unele plante din jur nu sunt foarte tolerante la sare, iar la acele chimicale probabil majoritatea plantelor sunt sensibile. În plus, substanțele chimice intrate în pământ se vor transfera odată cu apa în toată zona casei. Inclusiv în locurile unde se joacă copii sau câinele tău.
Dacă ești genul preocupat de aspectul bio sau măcar să ai mai puține substanțe chimice în zona în care locuiești, probabil că le vei evita. Iar o freză de zăpadă poate fi o investiție potrivită, mai ales că te va servi ani de zile.
Și apropo, în țările occidentale folosirea unei freze de zăpadă este considerată o soluție standard. De ce?
Pentru că au mai multă experiență decât noi și au învățat cât îi costă pe termen lung durerea de spate, timpul pierdut, riscul de accidente sau folosirea unor substanțe nocive pentru mediul înconjurător.
Mai multe detalii despre frezele de zăpadă produse de compania germană LUMAG găsești în clipurile video de mai jos:
Ca să afli mai multe îți las linkurile de mai jos:
- Oferta de freze de zăpadă Lumag disponibilă iarna aceasta aici
- Detalii despre Freza de zapada Lumag SFR65, una dintre cele mai apreciate din gamă
Încă ceva: Ai un cadou GARANTAT din partea Constructii-Mag dacă introduci codul ROSOGA_FZL la achiziționarea unei freze de zăpadă Lumag, în perioada 02.12 – 31.12. Codul trebuie introdus în zona de “Comentarii”, înaintea finalizării comenzii.
Pachetul cadou cuprinde: Tricou si Șapcă de la Weiler + Derulator Brennenstuhl 25m [1215056]
Mobilierul de grădină
Dacă ai și o mică grădină pe lângă casă, probabil ți-ai pus diverse piese de mobilier – masă, scaune sau altele. Deși cele din ziua de astăzi sunt rezistente la apă, să stea luni întregi acoperite de zăpadă nu este tocmai pentru ce au fost ele proiectate.
Zăpadă, îngheț, zăpadă topită, îngheț din nou și toate acestea deteriorează mobilierul. Pe scurt: probabil ar fi bine să le protejezi pe perioada iernii, fie că e vorba de o masă, scaune, grătarul sau alte elemente.