Acest articol este un guest-post scris de către Luca Dezmir. Mai multe despre Luca și ceea ce face el poți afla din podcastul său:
Fiecare dintre noi avem nevoie de un acoperiș deasupra capului. E o nevoie primordială și, ca atare, îi acordăm, vrem-nu-vrem, o importanță deosebită. Pentru a ne rezolva aceasta problemă, exista două soluții:
- stai în chirie
- îți cumperi o casă (cu banii jos sau cu credit de la bancă)
Această dilemă a fost mult discutată pe blogurile de finanțe personale și nu numai, declanșând polemici aprinse. Nu vreau să scot de la naftalină acest subiect, ci doresc să-i subliniez valențele ascunse, lucrurile nespuse legate de aceste decizii, implicațiile personale pe care le are.
Ce înseamnă să stai cu chirie?
Fiecare dintre cele două variante (chirie sau casa ta) fac o declarație publică diferită și îți consolidează sau erodează imaginea în rândul rudelor, prietenilor, colegilor de serviciu sau al cunoscuților. În același timp, ele au o influență directă asupra ta, asupra confortului tău psihic.
Din acest punct de vedere, a sta cu chirie poate da următoarele semne:
- nu vrei să te stabilești într-un loc, deci ești nestatornic
- nu vrei să te „înhami” la un angajament de lungă durată, cum este un credit imobiliar
- nu pui preț pe proprietatea propriei locuințe și te expui toanelor celui care închiriază, deci ești nechibzuit
- de cele mai multe ori nu poți să-ți utilezi locuința închiriată, deci ești în situația de a nu putea să-ți personalizezi cel mai important loc in care trăiești: locul unde te întorci de la muncă, „bârlogul”, refugiul tău
Ce înseamnă să stai în casa ta?
- să poți să-ți afirm în totalitate statutul pe care vrei să îl proiectezi în exterior, pentru că vei putea să-ți alegi tipul de locuință și modul în care îl decorezi (lucru care poate fi făcut și cu bani puțini, dacă ești inteligent și inventiv)
- ai siguranța propriului cămin
- dacă ai luat casa pe credit, arăti că ești capabil de angajamente de lungă durată
Alte aspecte importante
Dincolo de dualitatea proprietate-chirie, mai sunt câteva elemente care ne definesc dar care nu au fost analizate de bloggeri sau în presă:
- ai casă sau apartament?
- locuiești la țară sau în oraș?
Casă sau apartament?
Apartamentul nu înseamnă neapărat o variantă mai ieftină. În situația actuală de criză, poți cumpăra o casă la periferia orașului, care să fie mai ieftină decât un apartament într-o zonă centrală. Fiecare dintre cele două decizii spun altă poveste.
Apartamentul:
- vrei să stai în mijlocul acțiunii, în „buricul târgului” și îți permiți
- crezi că a sta în oraș e o dovadă de statut social superior, mai ales dacă ai un apartament scump, central
- dimpotrivă, nu ai bani suficienți să-ți cumperi o casă în oraș sau să-ți iei o casă într-un cartier nou construit, la marginea orașului, și să faci naveta și vei opta pentru un apartament, dar nu în zona centrală a orașului
- optezi pentru mentenanță și management minimal al locului în care trăiești
- (pare că) nu te deranjează proximitatea traiului cu alte persoane, care pot auzi prin pereți „când se trage apa la WC”
A sta la casă:
- ai posibilitatea financiară de a cumpăra și a întreține o casă
- dacă e o casă într-un cartier nou construit, la marginea orașului, arăți că te preocupă aerul curat și liniștea, în contradicție cu agitația orașului
- poți să-ți etalezi statutul social, prin construirea unei piscine sau amenajarea curții cu un designer de spații verzi
- dacă te ocupi de grădinărit și creșterea pomilor fructiferi, arăți că vrei să mănânci sănătos și ești dispus să faci un efort pentru asta
La țară sau la oraș?
Statisticile arată că există o migrație de la oraș la sat, anual (conform diferitelor surse), între 40 și 100 de mii de români migrează spre sat. Mulți dintre ei o fac mânați de sărăcie, dar o parte fac acest pas pentru a trăi într-un mediu fără poluare, chimică și intelectuală.
Acești oameni, de cele mai multe ori intelectuali cu facultate, care au joburi pe care le pot exercita de la distanță, prin internet, sau pot face naveta, optează pentru o gospodărie la țară pentru că vor să-și crească pruncii într-un mediu mai curat, mai natural.
Pentru ei, satul prezintă o alternativă la sistem, o ieșire din sistem, pentru că îi eliberează din constrângerile sociale, care altfel i-ar obliga să se ridice la nivelul statutului lor (o casă scumpă la oraș, o mașină nouă etc.)
Prin această alegere, ei dau un semnal puternic, venit din convingere proprie, dintr-un sistem de valori care este în distonanță cu valorile clasei de mijloc obișnuite, cu opțiunea populară de a fi angajat la o corporație, cu scopul de a câștiga bine și a obține un statut social „privilegiat”.
Indiferent de opțiune, decizia ta vorbește
Nu vreau să iau parte sau să emit judecăți de valoare. Fiecare dintre noi luăm decizii, bune sau rele. E important ca deciziile noastre să vină din valorile NOASTRE, nu ale societății, din ceea credem, nu din influența și presiunea socială pe care o primim continuu, de la familie, prieteni, societate sau mass media.
Deciziile noastre ne vor crea viața, vor vorbi despre noi. De aceea e bine să ne gândim bine înainte de a le lua, mai ales dacă e vorba despre un lucru atât de important cum este casa în care locuim. O asemenea decizie impune modificări majore și poate fi schimbată numai cu eforturi mari.
De aceea e bine să ne gândim de zece ori și să acționăm o singură dată, pentru a ne crea un cămin în care ne simțim bine, în loc să construim un loc care ne este străin, care nu ne reprezintă, pe care l-am creat pentru că suntem sensibili la influențele din jur sau pentru că vrem să ne plasăm „cât mai sus”, în ochii celorlalți.
Despre autorul articolului:
Luca Dezmir este medic dentist. Activează de mai bine de doisprezece ani în finanțele personale și investiții, fiind autorul a patru cărți și a mai multor cursuri online precum și a primului blog din România dedicat subiectelor din aceste două domenii.
Recent a lansat Imoexpand, primul curs online gratuit de imobiliare din România: inspirat din experiența practică, dedicat omului obișnuit, explicat în limbaj ușor de înțeles, cu exemple practice și studii de caz. Află detalii și înscrie-te la cursul Imoexpand aici .