Prima oară când am parcurs traseul Camino de Santiago, a fost traseul nordic Del Norte. Am mers apoi pe traseul portughez, din Portugalia de la Lisabona până în Spania la Santiago și apoi am continuat până la Muxia pe coasta oceanului.
A treia oară am parcurs Camino Frances, de la Saint Jean Pied de Port până la Santiago de Compostella. A patra oară am mers tot pe traseul francez, începând de data asta de la Roncesvalles. Iar a cincea oară, am pornit de la Saint Jean Pied de Port și am mers până la Santiago,
Au fost experiența frumoase, speciale. Am dorit să scriu un articol despre asta cu experiența mea plus câteva sugestii și recomandări. Intenția mea cu acest articol este să spun câteva cuvinte despre experiențele mele și să ofer un scurt ghid despre parcurgerea Camino de Santiago.
Dacă vrei să mergi și tu cândva poate vei găsi niște informații care să-ți fie utile.
Cuprins
- De ce parcurge lumea Camino de Santiago?
- Cine merge pe Camino?
- Trasee posibile
- Trebuie parcurs tot traseul?
- Ce distanță pot merge zilnic?
- Trebuie mers pe jos?
- E nevoie de antrenament prealabil?
- Cât de dificil este Camino de Santiago?
- În ce perioadă a anului să merg?
- Echipament necesar
- Ce poți să nu iei cu tine acolo
- Camino Blue sau partea cea mai dificilă
- Care sunt costurile?
- Transport
- Recomandări
- Filme despre Camino de Santiago
- Resurse suplimentare și linkuri
Camino de Santiago (în engleză Way of Saint James, sau Pilgrimage of Compostela, în română Drumul Sfântului Iacob) este astăzi o rețea întreagă de trasee care parcurg Spania (deși există trasee de Camino care pornesc și din alte țări) și care duc la Santiago de Compostela, oraș aflat în nord-vestul Spaniei.
În Santiago este mormântul Sfântului Iacob, iar cu aproape 1000 de ani în urmă pelerini și călugări au început să vină la mormânt pe diverse trasee.
Fără a mai intra în detaliile istorice, în toate aceste secole drumul către Santiago a devenit o formă de pelerinaj, care a luat amploare mai ales în ultimele decenii. A fost popularizat și de către Paulo Coelho care a parcurs Camino de Santiago și a descris experiența în cartea sa Jurnalul unui mag, iar din acel moment a devenit un traseu de dumeție urmat de tot mai multe persoane.
De ce parcurge lumea El Camino de Santiago?
Motivele pentru care oamenii erau pe Camino sunt multiple și varii. Foartă multă lume era acolo ca să aibă timp singuri și să reflecteze. Ca să se regăsească. Pentru dezvoltare personală. Pentru că simțeau că au nevoie să meargă pe Camino de Santiago fără a putea spune clar de ce.
Sau – foarte multe cazuri – trecuseră prin ceva și simțeau nevoia să reflecteze.
În general oamenii erau foarte relaxați, lumea zâmbea mereu, erau amabili mereu. Spaniolii erau peste tot amabili cu tine, toată lumea îți ura “Buen Camino!“.
Cine parcurge Camino de Santiago?
Am întâlnit persoane acolo de pe toate continentele, de pe zeci de țări. Îmi amintesc că într-o seară la albergue (pensiune) din Guemes eram vreo 60 de persoane din 30-40 de țări.
Cele mai multe persoane erau din Spania și Germania. Cele mai multe erau tineri, unii foarte tineri.
Am întâlnit de exemplu băieți și fete nemți , foarte tineri, 15-18 ani, singuri acolo.
Cel mai în vârstă pelerin cred că avea pe la 80 de ani. Îmi amintesc de un cuplu pe care l-am întâlnit prima oara la Portugalate și apoi pe parcurs. Și el și ea aveau 65-70 de ani. El era neamț, ea franțuzoaică. Foarte … pasionali când se sărutau.
Cel mai tânăr pelerin pe care l-am întâlnit avea 11 luni, era francez și merge cu mama și tatăl său. Asta era la albergue din Soto de Luina. Mama îl ducea pe băiețel într-un fel de marsupiu și mai avea un rucsac mic. Iar tatăl avea un rucsac mare, foarte mare. Chestia este că totuși e riscant pentru că pe del Norte sunt porțiuni de teren unde trebuie atenție, dacă ea aluneca nu știu dacă tatăl ar fi fost capabil să o ajute cu acel rucsac în spate.
Am mai întîlnit părinți cu copii, pe ultima porțiune (cea comună cu traseul francez) am văzut și unii cu cărucior de copii.
Am întâlnit și un domn care era în cărucior cu rotile, erau un grup, la porțiunile mai dificile îl ajutau prietenii să treacă.
El Camino de Santiago – Traseu
Există mai multe trasee. În momentul în care spui Camino de Santiago, traseul uzual este cel francez (numit Frances). Dar există și altele.
Printre acestea:
Camino Frances (French Way)
Pornește de la St Jean-Pied-du-Port din Franța și merge până la Santiago de Compostela. Teoretic are app. 800 km, practic toate traseele au mai mult când incluzi și ceea ce parcurgi prin interiorul orașelor, deviațiile de la traseu, alternativele.
Mereu ți se spune “vezi că aveți și alternativa asta de traseu, faceți 10 km în plus, dar este muy bonito” “Aha, păi atunci merg pe acolo” și se tot adună.
Camino del Norte
Cel pe care am fost eu, pornește de la Irun și merge până la Santiago de Compostela. Eu l-am început la Bilbao, aveam 30 de zile disponibile și credeam că nu m-aș fi descurcat cu întreg traseul. În realitate, aș fi putut să îl fac pe tot.
Del Norte este considerat unul dintre cele mai frumoase trasee, dar se spune că ar fi și unul dintre cele mai dificile. Nu mi s-a părut extraordinar de dificil, deși a avut provocările sale.
Un punct special de notat despre Camino del Norte este faptul că o mare parte din traseu este pe coasta nordică a Spaniei și ai ocazia să mergi mult prin zone cu plajă.
Locuri de văzut pe Camino del Norte
Aceasta este o listă pe care o voi completa când am timp. Îți recomand:
- Albergue de la Guemes, patronat de padre Ernesto
- Albergue O Xistral, la Castromaior
- Albergue El Convento, la Santillana del Mar
- Albergue Reposo del Andayon, în Cuerres
- Albergue La Rectoral, la Priesca
- Albergue The Last Stamp, în Santiago de Compostela
Camino de Finisterre & Muxia
Acesta pornește de la Santiago și merge până la Muxia și la Finisterre la ocean sau în locul denumit în antichitate capătul lumii. Finisterre vine din limba latină Finisterrae, care în traducere înseamnă capătul pământului.
Camino Primitivo
Camino Primitivo este traseul “original”, pe acest traseu a mers regele Alfonso II al Asturiei în secolul IX. Am înțeles că este unul dintre traseele care pun provocările cele mai mari și are peisaje dintre cele mai frumoase.
În plus, nu este frecventat de foarte mulți pelerini așa că te poți bucura de solitudine. Începe la Oviedo și merge până la Santiago, distanța este de 370 km.
Camino Portugués
Camino Portugues este traseul care începe în Portugalia și merge până la Santiago de Compostela. Există mai multe variante, inclusiv una care merge pe zona de coastă.
Cel mai practicat traseu este cel de la Lisabona și are 634 km. Sau îl poți începe în Porto, de unde până la Santiago ai 232 km.
Via de la Plata
Via de la Plata este cel mai lung traseu, începe în Andaluzia, la Sevilla și traversează toată Spania de la Sud la Nord. Este și traseul care pune cele mai mari probleme datorită temperaturilor extrem de ridicate din timpul verii.
Dacă ești experimentat poți începe jos de la Granada și atunci ai peste 1000 km,variantă care mă tentează să o încerc cândva 🙂
Acestea sunt cele mai practicate trasee, există mult mai multe. O listă a lor găsești pe Gronze aici (în spaniolă).
Camino de Santiago – lungime
Mai jos, vei găsi un tabel cu câteva dintre cele mai populare rute, lungimea lor aproximativă și numărul estimat de zile necesar pentru a le parcurge:
Denumirea Traseului | Lungimea (km) | Zile Estimate |
---|---|---|
Camino Francés | 800 | 30 – 35 |
Camino Portugués | 240 – 640 | 14 – 25 |
Camino del Norte | 825 | 35 – 40 |
Camino Primitivo | 320 | 15 – 18 |
Camino Inglés | 120 | 5 – 7 |
Via de la Plata | 1000 | 40 – 45 |
Camino Sanabrés | 370 – 540 | 15 – 25 |
Camino de Finisterre-Muxía | 120 | 5 – 7 |
Notă: Numărul de zile necesar pentru a parcurge fiecare traseu poate varia în funcție de viteza și condiția fizică a fiecărui pelerin, dar și de condițiile meteo și alți factori. De asemenea, lungimea exactă a traseelor poate varia în funcție de punctul de plecare și de ruta specifică aleasă, dar și de ce trasee alternative locale alegi.
Trebuie parcurs tot traseul?
Nu. Depinde de motivația pentru care parcurgi Camino de Santiago. Dacă te interesează doar să primești acel Compostela Certificate, certificatul eliberat de Biserica Catolică și care atestă că ai parcurs Camino, trebuie să parcurgi pe jos minim 100 km.
De fapt, dpdv statistic majoritatea celor care parcurg Camino de Santiago fac ultimii 100km. Îmi amintesc că în momentul în care am ajuns la km100 pe del Norte am rămas șocat să văd că numărul pelerinilor crescuse exponențial 🙂
Dacă ai alte rațiuni pentru care parcurgi Camino, recomandarea mea este să parcurgi cele puțin o distanță de 2 săptămâni. Presupunând că mergi o medie de 25 km pe zi, ajungi pe la 300-350 km. O să înțelegi acolo. După vreo 200 km începi să “simți” Camino.
Eu mi-am rezervat 30 de zile și vreau să mai fac la fel pe viitor. Cred că este perioada optimă. Dar fiecare decide pentru el.
Ce distanță pot merge zilnic?
În prima zi eu am mers de la Bilbao la Portugalete și au fost app. 14 km, poate mai puțin. E cea mai scurtă distanță pe care îmi amintesc să o fi parcurs într-o zi acolo. Cel mai mult am mers într-o zi pe la 45 km, totuși am cam exagerat în acea zi.
Din experiența mea și văzând ce au făcut alții, orice adult obișnuit ar trebui să poată merge 20-25 km zilnic fără a avea probleme majore. Cu condiția să mai facă pauze și să nu aibă în spate un rucsac uriaș. Și chiar dacă nu are un antrenament special.
Dar poți merge 30-35 km tot fără a avea probleme, dacă nu exagerezi, mai faci pauze și o iei ușor.
Trebuie parcurs pe jos?
Cei mai mulți pelerini merg pe jos. Dar nu e obligatoriu, am întâlnit mulți care parcurgeau Camino de Santiago pe bicicletă.
Ce antrenament este necesar?
Majoritatea celor cu care am discutat pe Camino mi-au spus că nu se antrenaseră deloc. Eu unul mă antrenez puțin, în sensul că fac plimbări puțin mai lugi de două-trei ore în ultimele zile dinainte de a pleca. Cu sau fără rucsac.
Pe de altă parte eu am cam respectat traseele oficiale, dacă am deviat de la ele a fost doar pe zone mici și unde vedeam că nu risc să ajung în hățișuri.
Nu am făcut antrenament la sală, dar trebuie să adaug că am exagerat acolo pe Camino del Norte în primele zile și m-am rănit. Am fost la doctor în Santander, am făcut un tratament ușor și am reluat cu un ritm lejer. Problema a venit de la faptul că am ales greșit încălțămintea, chiar dacă o folosisem înainte ca să nu fie nouă. Și că nu am făcut destule pauze.
Și apropo de antrenament și pregătire, obligatoriu să nu mergi cu încălțăminte nouă! Se va freca de picior și te poți alege cu răni.
E o idee bună să îți iei încălțăminte cu 1-2 luni înainte și să o porți astfel încât atunci când ești pe Camino adidașii deja să se fi adaptat la forma piciorului tău.
Cât de dificil este să mergi pe Camino de Santiago?
Nu aș spune că e ușor. Dar nici greu. Cred că provocarea principală nu este cea fizică, ci una mentală. Și cea de la întoarcere, dacă vei avea Camino Blue.
Cred că e o chestiune mai degrabă de voință și perseverență, decât de dificultate.
În ce parte a anului se poate parcurge Camino de Santiago?
Teoretic oricând. Totuși, iarna este mai dificil. Una că e mai rece și – în plus – iarna sunt închise o parte din albergues. Plus că sunt mai puțini pelerini și nu vei avea ocazia să întâlnești prea mulți. Iar în perioada rece o să ai nevoie să duci mai mult echipament și îmbrăcăminte cu tine.
Eu am fost în iulie, care este alături de august perioada cea mai călduroasă. Probabil ar fi fost mai bine să merg în septembrie, iunie, mai. M-am descurcat.
Echipament necesar
Ce echipament să iei cu tine este o discuție întreagă pe toate forumurile. Părerea mea este că ar trebui să îți iei doar strictul necesar, orice altceva poți cumpăra de acolo. Ține cont de faptul că mergi în Spania, nu în deșert, și vei găsi peste tot magazine. Iar prețurile sunt similare cu cele de la noi sau mai bune.
Ca regulă generală, greutatea totală a rucsacului (cu tot ce are în el) ar trebui să fie de maxim 10-15% din greutatea ta. Îți recomand să fie până în 10%.
Un alt aspecte este legat de materialul din care sunt făcute hainele pe care le iei cu tine acolo. Cam toată lumea recomandă să nu ai bumbac pe tine. Se udă ușor, se usucă greu. Eu am avut doar haine din materiale sintetice, le-am luat de la Decathlon din gama lor de materiale de drumeție. Dar cred că găsești la orice magazin cu echipament outdoor dedicat.
Admit că am luat cu mine și un tricou de bumbac, tricou pe care îl purtam când ieșeam seara.
De asemenea am mers pe varianta în care în fiecare seară îmi spălam hainele și astfel am avut nevoie de puține haine de schimb.
Ce am avut eu:
Pantaloni
- 1 pereche pantaloni lungi (sau varianta care pot fi transformați din pantaloni lungi în scurți)
- 1 pereche pantaloni scurți
Tricouri
- 1 tricou cu mâneci lungi – eu am luat unul subțire, mai mult pentru vânt și ca să îl folosesc în straturi dacă este răcoare
- 2 tricouri speciale de drumeție
Încălțăminte
- adidași / ghete (trekkeri) – am avut 2 perechi: una profesionistă și solidă, impermeabilă și o pereche de adidași foarte ușori de umblat prin oraș. Prima pereche fiind impermeabilă nu a lăsat piciorul să respire și în final a produs răni. Ca urmare am parcurs 75% din traseu cu cea de-a doua, iar prima pereche a avut parte de o plimbare gratuită prin Spania la mine în rucsac. Recomand o pereche care să nu fie impermeabilă, oricum dacă mergi toată ziua în ploaie te vei uda la picioare și te poți usca seara. Și același sfat: poartă încălțămintea aici pentru o vreme, ca să se adapteze pe forma piciorului tău.
- șlapi / sandale – înainte de toate ai nevoie de ei când faci duș, ca să nu calci pe jos acolo pe unde au călcat alții. În plus, seara poți sta în șlapi ca să respire picioarele. Sandalele pot fi utile în zilele foarte călduroase, deși am auzit că îți creează răni la picioare. Eu am avut doar șlapi.
Rucsac
- rucsac mic / geantă mică pt ieșire seara – opțional
- rucsac de drumeție 35 lt – eu aveam unul de 50lt și l-am luat cu mine ca să nu mai cumpăr un altul. 35 lt este suficient. Important: învață cum să porți rucsacul corect și cum să îi reglezi corect curelele și nu vei avea deloc dureri de spate. Dacă te doare spatele acolo ori nu ai reglat bine rucsacul, ori duci prea multe lucruri cu tine.
Sac de dormit
- sac de dormit (cel mai mic disponibil) – dacă mergi vara nu vei avea temperaturi foarte scăzute noaptea, așa că nu e necesar un sac de dormit care rezistă la temperaturi scăzute și care este greu/voluminos. În majoritatea albergue-urilor au și pături, deși au existat câteva excepții.
Altele
- 1 șapcă (ciupică)
- 2 perechi boxeri
- 2 perechi șosete de drumeție
- câteva ace de siguranță – ca să prind rufele pe sfoară la uscat, ca să prind hainele dacă se rup sau pentru alte reparații
- aparat ras – eu am luat electric, deși puteam să mă lipsesc de el și mi-aș fi luat acolo unul simplu, de unică folosință. Sau nu te bărbierești dacă stai 1-2 săptămâni.
- briceag multifuncțional – teoretic util, l-am pierdut la Santander și nu i-am simțit lipsa
- tacâmuri de plastic – am luat tacâmuri speciale de drumeție, pe la jumătatea drumului le-am aruncat, la majoritatea albergue-urilor aveau așa ceva
- dopuri urechi – foarte utile pentru că dormi noaptea cu alți 10-20 de pelerini și vei avea o întreagă simfonie
- geacă impermeabilă cu capișon (sau poncho) – ambele variante sunt bune, depinde de preferințe
- husă de ploaie pentru rucsac – foarte importantă pentru că dacă se udă rucsacul ai o problemă serioasă. Mai bine te uzi tu decât rucsacul.
- telefon mobil și încărcător rapid
- jurnal și pix – dacă e cazul
- ochelari de soare – eu mi-am luat cei mai ieftini de la Decathlon, în ideea că fiind pe teren nu se justifică să iau ceva scump. M-au ținut tot traseul, îi am și acum. Nu arată ei foarte sexy, dar și-au făcut treaba.
- pastă și periuță de dinți
- prosop mic care se usucă rapid – există la Decathlon așa ceva, la secțiunea înot. Unul de 60×60 cm e destul, este din ceva material sintetic, subțire, șterge destul de bine și se usucă foarte rapid.
- săpun lichid – ca să faci duș, să te speli, să-ți speli hainele. Poate fi săpun solid, dacă vrei.
- băț de drumeție – am avut doar unul, deși am văzut multă lume că folosea 2. Mi-a fost de foarte mult ajutor când eram rănit și pe unele porțiuni accidentate. A meritat să îl am cu mine, dar nu s-ar fi justificat să am 2. Eu am luat de la Decathlon versiunea aceea simplă care poate fi strâns, iar când nu-l foloseam îl prindeam de rucsac ca să am mâinile libere.
- triplu ștecher mic – pentru momentele când toate prizele sunt ocupate cu alte telefoane ce stau la încarcat
- ceva de prim ajutor – aici depinde de fiecare ce nevoi are. Eu am avut puțină betadină, spirt medicinal, ulei de lavandă, pansamente, plasturi Compeed, cărbune medicinal
- o mini trusă pentru reparații – 1 ac de cusut, ață de cusut. Deși astea le poți și împrumuta de la alți pelerini. Toată lumea pare să le aibă.
- ziplock bag pentru documente – ca să te asiguri că nu se udă (pentru pașaport, bani, asigurare medicală etc)
- cremă protecție solară
- hartă – opțional. Eu nu am cumpărat o hartă de acolo, dar am tipărit acasă hărți cu tot traseul. Acolo însă am folosit aplicația (link la finalul articolului) și am aruncat toate hărțile tipărite. Aici depinde de stilul fiecăruia, aplicația folosește Gps-ul telefonului și îmi arăta exact unde mă aflu și pe unde e drumul, ce alnergue există, etc. Dar dacă ești genul care preferă hârtia, atunci poate ar fi bine să cumperi din Spania o hartă sau un ghid tipărit.
Câteva alte lucruri pe care le-am cumpărat din Spania:
- cremă dureri musculare – utilă dacă te dor picioarele, plus că ajută seara la relaxarea mușchilor
- ceva pentru calmarea durerilor – opțional, dacă te rănești poate ajuta la calmarea durerilor (verifică dacă ai voie să le iei, întreabă-ți doctorul) – pe mine asta m-a salvat în câteva zile
- o unghieră – mi-am tăiat unghiile când am plecat din țară, după 2 săptămâni trebuia să o fac din nou
- suveniruri – le-am luat pe toate din Santiago de Compostela, e plin acolo de magazine cu așa ceva și nu avea rost să le iau de pe traseu și să le duc tot drumul în spate
Ce nu am dorit să iau cu mine
Nu am dorit să iau câteva lucruri care am considerat că îmi încărcau și/sau mă încurcau. În sensul că îmi puteau distrage atenția.
- aparat foto / video – telefonul face poze foarte bune
- tabletă și/sau laptop – erau grele și în plus nu doream să merg acolo ca să lucrez
- mp3 player – mi se pare dificil să reflectez sau să mă conectez la peisaj dacă ascult muzică sau cărți audio
- cărți (nici măcar ebook) – greutate suplimentară și am decis ca după amiezile să nu citesc, ci să petrec timp cu alți pelerini sau să văd locurile
- odorizant, parfum, aftershave – făceam duș zilnic și nu am avut probleme
Camino Blue
Partea cea mai dificilă a Camino nu a fost acolo pe teren. Ci întoarcerea aici. Când revii la lumea de aici și totul pare de pe altă planetă.
Un efect al Camino de Santiago este acela că ești ancorat la ziua de azi. Mergi, te odihnești, mănânci, dormi, nevoile primare, chestii de bază. Nu prea poți planifica pe zile înainte, e greu de spus cu siguranță câți kilometri vei parcurge în fiecare zi.
Așa că ești în ziua de azi. Ești ancorat în prezent. Știi cât vei merge azi, poate mâine. Vrei sau nu, Camino de Santiago te face să trăiești în prezent, doar cu o serie de activități de bază.
După 30 de zile acolo, devine obișnuință. Iar când te întorci, realizezi cât de diferită e lumea de aici. În primele 2 săptămâni îmi era greu să stau în locuri cu multă lume, nu puteam sta mai mult de 1 oră în mall. Mă uitam la lume în trafic și nu înțelegeam unde naiba se grăbesc toții.
Într-un fel e ca și cum ritmul intern s-a modificat. Greu de explicat, e mai degrabă o trăire.
Și cu aceasta vine o stare de tristețe, similară întrucâtva unei ușoare depresii. Tinzi la viața de pe Camino de Santiago. Simți diferența dintre cele 2 stiluri de viață.
Și am aflat cu acea ocazie că acea stare are un nume (mulțumesc Dacian pentru că mi-ai spus) și anume Camino Blue. Și că e foarte întâlnită la cei ce se întorc de pe Camino de Santiago. În fine, dacă la întoarcere ai un fel de trăire că viața e nasoală și te întrebi cum ai putut trăi așa atâția ani… caută pe internet despre Camino Blue și vezi cum au trecut alții peste. Trece cam într-o lună, în maxim 2 uiți de ea și te integrezi înapoi în viața de aici.
Poate că acesta este și motivul pentru care statistic vorbind majoritatea celor care au parcurs o dată Camino de Santiago, vor reveni.
Îți recomand, ca și sugestie, și podcastul cu Gáspár György despre cum să trăiești în prezent practicând mindfulness:
Care sunt costurile
Greu de spus. Depinde de stilul tău de viață, de cum vrei să călătorești și trăiești pe Camino de Santiago. Poți sta în fiecare zi la hotel, lua masa la resuaurante.
Sau poți sta la albergue-urile (pensiunile municipale) care de obicei sunt susținute financiar de municipalitate sau de o organizație locală, îți poți lua de mâncare de la supermarket și găti acolo, eventual împreună cu alți pelerini. Există și albergue private, puți mai scumpe, de obicei cu condiții mai bune.
La un albergue municipal tariful era de obicei de 6-10 euro pe noapte. La cele private 8-25 euro. La cele cu 6 euro, de obicei mai plăteai 1 euro pentru lenjeria de pat de unică folosință. Chestia e că acele saltele nu sunt chiar noi și eu am preferat să plătesc 1 euro pentru lenjeria aceea de pat, peste lenjerie puneam sacul meu de dormit.
De notat că de multe ori acele albergue municipale sunt organizate în clădiri vechi, abandonate și care au devenit albergue. Am avut ocazia să dorm într-un fost spital transformat în albergue, fostă închisoare, fostă mănăstire, etc. Clădirile sunt ok, dar nu au tot confortul unei clădiri moderne.
Cafeaua costă 1-2 euro, depinde de loc. Mai ai mâncarea, eventuale alte costuri.
Poți să te descurci uneori cu câțiva euro pe zi la buget redus, dar este d eluat în considerare că vor apărea și costuri mai mati dacă stai albergue private, iei masa și la restaurant uneori. Mai iei o bere, etc. Cifrele sunt doar orientative.
Transport
Pentru deplasarea în Spania eu folosesc de obicei Wizz Air sau Blue Air. De obicei am legătură directă din Cluj acolo, dar uneori vin de la Cluj la București și de acolo am avion mai departe. Când am făcut Camino Portuguese am mers Cluj-București-Lisabona.
Mai departe, în interiorul Spaniei folosesc fie o cursă aeriană internă a lor. Aici poate fi Iberia sau altă companie. Atunci când caut legături în interiorul Spaniei obișnuiesc să verific pe aceste două site-uri:
- Momondo (mai mult pe legături aeriene)
- Rome2Rio (îți găsește legături din orice localitate din lume către oricare alta)
De asemenea, te poate ajuta să verifici liniile de autobuz sau conexiunile de tren. Pentru asta eu verific de multe ori cu
Le poți folosi și ca aplicații de mobil
- ADO Boletos de Autobús
- RenfeTicket și Renfe Horarios
- ALSA: Buy your bus ticket at the best rate
Ce este Camino de Santiago și ce semnificație are pentru pelerini?
Camino de Santiago, cunoscut și ca Drumul Sfântului Iacob, este un traseu de pelerinaj străvechi care se termină la catedrala Santiago de Compostela în Spania, unde se crede că sunt înmormântate rămășițele Sfântului Iacob. Pentru pelerini, acest drum este mai mult decât o călătorie fizică; este o experiență spirituală și de auto-descoperire, oferind timp pentru reflecție, liniște și ocazia de a întâlni oameni din întreaga lume cu povești și perspective diferite.
Câte rute diferite există pentru Camino de Santiago și care sunt cele mai populare?
Există multe rute pentru Camino de Santiago, fiecare cu particularitățile ei. Cele mai cunoscute sunt Camino Frances, care începe în Saint-Jean-Pied-de-Port, Franța, Camino Portugues, cu începutul în Porto sau Lisabona, și Camino del Norte, care urmează coasta nordică a Spaniei. Fiecare rută oferă peisaje diferite și experiențe unice, dar toate se îndreaptă spre același punct sacru de final: Santiago de Compostela.
Ce ar trebui să știe cineva înainte de a începe Camino de Santiago?
Înainte de a începe Camino de Santiago, este important să te pregătești atât fizic, cât și mental. Asigură-te că ai echipament adecvat, inclusiv încălțăminte confortabilă și un rucsac ușor. Este esențial să planifici etapele călătoriei, ținând cont de limitările și nevoile tale fizice. De asemenea, pregătește-te pentru schimbările de vreme și pentru posibilele provocări emoționale pe parcursul drumului.
Ce tipuri de cazare sunt disponibile pe Camino de Santiago?
Pe Camino de Santiago, vei găsi o varietate de opțiuni de cazare, de la alberguri (hosteluri pentru pelerini) la hoteluri, pensiuni și chiar campinguri. Albergue-rile oferă o experiență autentică și oportunitatea de a întâlni alți pelerini, în timp ce hotelurile și pensiunile pot oferi mai mult confort și intimitate.
Cum pot pelerinii să gestioneze provocările fizice și mentale pe Camino de Santiago?
Pentru a gestiona provocările fizice și mentale pe Camino, este important să îți asculți corpul și să mergi în ritmul tău. Fă pauze când ai nevoie și rămâi hidratat. Mental, păstrează o atitudine pozitivă și deschisă. Confruntă-te cu dificultățile ca pe niște oportunități de creștere și nu uita să te bucuri de peisajele frumoase și de conexiunile umane pe care le vei forma pe parcursul călătoriei tale.
Alte recomandări
- încearcă să înveți câteva cuvinte în spaniolă înainte, o să ai o viață mai ușoară. Dacă nu, vei face ca mine – engleză, germană, limbajul semnelor.
- dacă ești pe buget redus, încearcă să stai cât mai mult la albergue municipale sau cele pe bază de donație. În aplicație (vezi link la final) sau pe Gronze vei găsi detalii cu ce albergue există în fiecare oraș și care sunt costurile sale
- ca să stai la cele municipale ar fi bine să fii acolo cam la cât se deschid ele (ora 13-15, de la caz la caz) sau nu foarte târziu. De obicei nu au multe paturi și cei mai mulți pelerini sunt la buget redus așa că vor merge acolo. Așa că ar fi bine să pleci dimineața devreme (6 este ora uzuală de plecare). Dacă ești în lunile de vară e mai bine așa, dimineața e mai răcoare și eviți să mergi la amiază când e foarte cald.
- există varianta de a merge cu cortul și atunci ajungi când vrei tu, plus că ai costuri mai mici. Totuși, cortul înseamnă o greutate suplimentară de dus.
- când poți, fă rezervare din ziua precedentă la albergue la care vrei să stai ziua următoare. La cele municipale nu prea acceptă rezervare.
- te multe ori vei avea posibilitatea să mergi pe porțiuni alternative, care sunt mai lungi, dar peisajul e mai frumos. De obicei eu așa am făcut și mă bucur de asta. Durerea de a merge niște km în plus trece, amintirile rămân.
- încearcă să nu exagerezi cu mersul pe asfalt. Variantele pe asfalt sunt de obicei mai scurte, dar vezi toată ziua mașini și nu prea ai parte de umbră. E mai solicitant și pentru picioare.
Vezi și podcastul cu Mihai Stănescu despre puterea de a a schimba lumea prin ceea ce faci:
Resurse suplimentare Camino de Santiago
Găsești mai multe informații pe internet. Eu am folosit în special acestea:
- Ghid pentru Camino Portughez
- Gronze (în spaniolă)
- Aplicația Buen Camino (aplicația este gratuită și plătești harta traseului pe care vrei să îl parcurgi)
- Forumul acesta
- Fisio Camargo – Un fizioterapeut foarte bun din Santander care m-a ajutat enorm
- Decathlon România
Mai există niște grupuri pe Facebook, poți pune întrebări și acolo. Îți recomand grupurile în limba engleză unde poți primi sfaturi de la persoane din toată lumea. Am fost activ și pe grupuri românești (există), însă am renunțat pentru că erau prea multe materiale off topic și sfaturi care mi se par eronate.
- Grup Camino, toate traseele
- Grupul Camino de Santiago pe Facebook
- Camino Portuguese, grup dedicat traseului portughez
- Camino del Norte, grup dedicat traseului nordic
Filme despre Camino de Santiago
Acestea sunt câteva filme care vorbesc despre Camino de Santiago. O parte pot fi cumpărate și vizionate online:
- Walking the Camino: Six Ways to Santiago (sau aici)
- The Way (2010), cu Martin Sheen
- Footprints: The Path of Your Life, este pe Netflix
- Road to Santiago (Al Final Del Camino) (2009)
- Camino de Santiago
- Phil’s Camino (2016)
- The Pilgrimage
- Strangers on the Earth (2016)
- Buen Camino!
- The Unlikely Pilgrims
- Looking for Infinity: El Camino (sau aici)
- I’ll Push You: A Camino Journey of 500 Miles, Two Best Friends, and One Wheelchair (sau aici)
- A Way to Forgiveness: Healing on Camino de Santiago
- Tres en el Camino – Within the Way Without (2004)
- Camino, the journey to Santiago (2013)
- Camino de Santiago – a Spiritual Journey (2018)
- Es Usted un Peregrino? (Are you a pilgrim?) (2013)
- Six Million Steps: A Journey Inward (2011)
Sper ca acest articol să-ți fie util. Dacă te decizi să mergi pe Camino de Santiago, îți pot doar ura “Buen Camino!“
Dezvoltarea personală este ceva care ar trebui probabil să fie parte din viața fiecăruia. Ca să înveți mai multe despre dezvoltare personală îți recomand podcastul cu Sorin Lucaci: