- Edition: When Nietzsche Wept
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Cartea Plânsul lui Nietzsche, scrisă de Irvin Yalom, descrie o întâlnire fictivă între filosoful german Friedrich Nietzsche și psihiatrul Josef Breuer, care are loc în Viena anului 1882. Romanul se axează pe ideea de “limpezime” și trece în revistă dezvoltarea filosofiei, a psihanalizei și a unora dintre figurile majore ale ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumat Plânsul lui Nietzsche
Narațiunea se deschide în 1882, la Viena. Celebrul medic Josef Breuer este salutat într-o cafenea de către frumoasa rusoaică Lou Salome. Ea îi explică faptul că bunul ei prieten, tânărul Friedrich Nietzsche, are nevoie de ajutor pentru migrenele sale.
Lou afirmă că singura persoană care îl poate vindeca pe Nietzsche de impulsurile sale sinucigașe este doctorul Breuer. Lou îl convinge pe doctorul Breuer să-l examineze pe Nietzsche cu condiția să păstreze secretă implicarea ei.
Nietzsche acceptă să primească consiliere de la Dr. Breuer până când migrenele nu-l vor mai deranja. În schimbul permisiunii doctorului Breuer de a-i permite lui Nietzsche să vorbească cu el despre tristețea sa legată de pacienta Anna, Nietzsche promite să rămână în grija sa timp de o lună.
Dr. Breuer decide că acest tratament inedit propus de Nietzsche ar putea fi de ajutor. El decide să își asume atât rolul de pacient, cât și cel de medic, având în vedere situația disperată a căsniciei sale cu Mathilde și faptul că își pierde speranța unei vieți fericite. Ședințele zilnice de terapie dintre cei doi bărbați sunt puțin agitate la început, dar, pe măsură ce trece timpul, devin tot mai în largul lor unul cu celălalt. Atât Nietzsche, cât și doctorul Breuer trăiesc un proces de vindecare.
Nietzsche își recunoaște dragostea pentru Lou Salome, iar doctorul Breuer recunoaște că are fantezii că își părăsește soția pentru Bertha Pappenheim, o fostă pacientă. Dr. Breuer i-a oferit Bertei un tratament prin discuții, la fel ca Nietzsche, și în acest proces s-a îndrăgostit de ea. Cei doi bărbați reflectează la cât de mult din viața lor au pus stăpânire aceste dorințe puternice.
Dr. Breuer îl consultă pe Sigmund Freud, un prieten și elev, iar ședințele de tratament ale doctorului Breuer cu Nietzsche îi atrag atenția lui Freud. Într-o zi, Dr. Breuer îl sună pe Freud, cerându-i să îl hipnotizeze. În timp ce este hipnotizat, el își pune în scenă fantezia de a-și părăsi familia pentru o viață cu Bertha în Italia.
Dr. Breuer accentuează importanța luării unor decizii în cunoștință de cauză pentru a atinge fericirea, cum ar fi alegerea unei cariere, a unui partener de viață, a unei locuințe etc. Când Dr. Breuer își recapătă cunoștința, el descoperă că trăia deja viața pe care și-a imaginat-o dintotdeauna. El renunță acum la infatuarea sa pentru Bertha și pornește pe drumul spre vindecare.
Dr. Breuer îl poate ajuta acum pe Nietzsche cu privire la fixația sa pentru Lou Salome. Nietzsche recunoaște că obsesia sa este rezultatul fricii sale de a fi singur. Ajunge să înțeleagă că trăiește exact viața pe care și-a ales-o când era copil și că vrea să-și petreacă restul zilelor singur pentru a fi un filosof. Această realizare îi permite lui Nietzsche să pună capăt fascinației sale pentru Lou Salome și să își continue calea de filosof.
Citate – Plânsul lui Nietzsche
Dacă urcăm suficient de sus, vom ajunge la o înălțime de la care tragedia încetează să mai pară tragică.
Fiecare persoană trebuie să aleagă cât de mult adevăr poate suporta.
Viața este o scânteie între două goluri identice, întunericul dinaintea nașterii și cel de după moarte.
Este greșit să naști copii din nevoie, este greșit să folosești un copil pentru a atenua singurătatea, este greșit să oferi un scop în viață prin reproducerea unei alte copii a ta. Este greșit, de asemenea, să cauți nemurirea prin aruncarea propriului germen în viitor, ca și cum sperma ar conține conștiința ta!
Disperarea este prețul pe care îl plătim pentru conștiința de sine. Privește adânc în viață și vei găsi întotdeauna disperare.
Visez la o iubire care să fie mai mult decât doi oameni care tânjesc să se posede unul pe celălalt.
Spiritul unui om se construiește din alegerile sale.
Despre Irvin Yalom
- Plânsul lui Nietzsche;
- Minciuni pe canapea;
- Problema Spinoza;
- O chestiune de moarte și de viață
Dacă vrei să afli mai multe despre Irvin Yalom sau alți autori similar, îți recomand lista de cărți de ficțiune.
Citește cartea Plânsul lui Nietzsche
În cazul în care acest rezumat și recenzie te-au convins să (re)descoperi cartea, o poți comanda de aici pentru a te aventura în paginile sale:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Ariel Constantinof: