Dacă ar fi să ne uităm la cum arată o zi obișnuită din viața noastră, mulți dintre noi o să constatăm probabil că suntem într-o continuă alergătură, că mâncăm dezorganizat și din cauza asta nu facem mereu alegeri sănătoase, că dormim puțin și că ne găsim un moment de liniște abia seara, când ajungem acasă și bem un pahar de vin.
Știm că multe dintre aceste decizii nu sunt sănătoase și pot avea consecințe pentru viața noastră, dar cu toate acestea pentru mulți schimbarea rămâne doar o rezoluție la începutul fiecărui an.
Te-ai întrebat însă care sunt consecințele unui stil de viață haotic pe termen lung?
Un stil de viață haotic duce adesea la stări oboseală, schimbări de dispoziție, declin cognitiv și un sistem imunitar slăbit, per ansamblu. De asemenea, poate duce la un risc crescut de apariție a anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și depresia. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile legate de stilul de viață sunt astăzi cauza principală de mortalitate și dizabilitate de pe planetă și sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa.
În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre prevenție și sănătatea stilului de viață, ca modalitate de a preîntâmpina apariția bolilor și a crește calitatea vieții. De altfel, există chiar o disciplină, numită medicina stilului de viaţă, care include abordări terapeutice, fie că este vorba de ceea ce mâncăm, de activități fizice, de somn, de gestionarea stresului sau consumul de substanţe de risc.
Domeniul a luat amploare destul de mare în afară și începe să prindă contur și în România. De curând, a fost deschis primul Centru de Medicină a Stilului de Viață – Better Me de către MedLife, unde pacienții pot primi un plan de intervenție holistic, personalizat, care îi poate ajuta în transformarea stilului de viață și creșterea calității acestuia, printr-o schimbare de mentalitate și atitudine, când vine vorba de alegerile pe care le fac zi de zi. În cadrul centrului, pot merge atât persoanele sănătoase, cât și persoanele supraponderale, pacienții cu afecțiuni cronice sau persoanele cu diverse alte patologii, precum boli cardiovasculare, prediabet, diabet, dislipidemii ș.a.
Am avut ocazia să stau de vorbă cu dr. Anca Hâncu, coordonator al Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife, pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest domeniu și care sunt beneficiile pentru pacienți, dar și pentru companii. Poți asculta acest podcast aici, pe Spotify, Apple Podcasts sau în aplicația ta preferată de muzică și podcasturi.
Cum te poate ajuta Centrul Better Me să îți crești calitatea vieții?
Echipa multidisciplinară a Centrului Better Me poate evalua, trata și monitoriza fiecare pacient, conturând un plan de intervenție personalizat și aplicat pe mai multe paliere:
- Nutriție – se stabilește împreună cu fiecare persoană ținta de cantitate (greutatea dorită) sau calitate (ameliorarea simptomatologiei) și se recomandă planuri alimentare optime. Apoi are loc o monitorizare periodică a progresului, iar rezultatul constă în educația nutrițională corectă și schimbarea mentalității.
- Calitatea somnului – presupune evaluarea calității somnului, urmată de recomandări personalizate pentru creșterea calității acestuia.
- Activitate fizică – se începe cu evaluarea gradului de antrenament și de sedentarism, iar apoi sunt recomandate activități fizice necesare în funcție de vârstă și de starea de sănătate.
- Evaluarea consumului de substanțe – în cazul unor adicții, precum țigări, alcool, droguri se apelează la centre de specialitate sau la specialiști care supervizează reducerea acestor adicții.
- Mindfulness – sunt oferite sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire pozitivă sau pentru construirea și menținerea unor relații sănătoase, în funcție de nevoile sale specifice.
Prin eforturi conștiente de a menține un stil de viață sănătos, putem reduce semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni cronice și ne putem bucura de o viață mai sănătoasă și mai împlinită. Ideea este să acordăm atenție sănătății și … să facem din ea o prioritate. Chiar și schimbări mici, cum ar fi stabilirea unui program de somn regulat, atenția la mese sănătoase și alocarea de timp pentru activitate fizică, ne pot schimba mult viața. În plus față de aceste activități, este de asemenea important să menținem o viață socială activă, deoarece relațiile cu ceilalți reprezintă o parte esențială a stării noastre de bine.
Pe lângă beneficiile pe care fiecare dintre noi le poate resimți pe plan personal, îmbunătățirea stilului de viață poate aduce multe avantaje și companiilor care aleg să investească în această direcție. Având grijă ca angajații să se simtă bine, fizic și psihic, firmele pot reduce costurile cu concediile medicale și pot crește productivitatea, pentru că oamenii sănătoși sunt automat mai creativi, mai implicați și mai proactivi.