Prin “Ciocoii vechi și noi sau Ce naște din pisică soarici mănâncă” Nicolae Filimon își propune să contureze artistic o anumită categorie socială, caracteristică secolului al XIX-lea: tipul ciocoiului, care reprezenta o denumire peiorativă la adresa parveniților, proveniți din pătura de jos a societății, ce urcau treptele sociale utilizând toate mijloacele posibile pentru a-și atinge scopurile.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumat Ciocoii vechi și noi
Autorul pune în fața cititorilor două grupe de personaje, aflate în antiteză prin caracteristicile lor, aceștia potențându-se reciproc prin diferențele ireconciliabile de caracter. Astfel, din grupa personajelor negative fac parte: Dinu Păturică, Chera Duduca, Andronache Tuzluc, Domnul Caragea, Chir Costea Chiorul, cărora le corespund, la celălalt pol: Gheorghe și domnul Grigore Ghica.
În prima parte a cărții, personajele negative sunt tratate fiecare într-un capitol distinct. Portretul lui Dinu Păturică se conturează în cursul narațiunii, într-o manieră realistă. Trăsăturile sale fizionomice dezvăluie aspecte intime, gesturile, mimica, îmbrăcămintea, totul te conduce cu gândul la starea socială și nivelul economic și cultural ale acestuia.
Antipatia scriitorului este evidentă: încă de la început Păturică este prezentat ca viclean, ambițios și mândru, pentru ca mai apoi să reflecteze în paginile cărții în detaliu evoluția personajului, dezvăluindu-i trăsăturile negative.
Povestea începe într-o dimineață de toamnă a anului 1814, când Dinu Păturică, fiul unui modest boier de țară, se prezintă cu prefăcută umilință în fața marelui postelnic Andronache Tuzluc, căruia îi înmânează o scrisoare conținând rugămintea de a i se încredința o slujbă.
Primește pentru început o slujbă măruntă, însă reușește prin viclenie și noroc să urce scările ierarhiei sociale mai rapid decât oricare altul, deposedându-l pe Tuzluc de avere cu ajutorul a doi complici Chera Duduca, fosta amantă a postelnicului și Costea Chiorul, un vânzător care îi asigura desfacerea prin intermediul rețelei sale a bunurilor postelnicului.
Părăsit și de amantă și cu averea pierdută, postelnicul înnebunește. Între timp, Dinu Păturică își continuă ascensiunea devenind izpravnic peste două județe. Acolo, se comportă tiranic cu țăranii locului, în încercarea de a stoarce cât mai multe bogății de la aceștia. Țăranii merg la Vodă, Grigore Ghica, pentru a se plânge de Dinu Păturică. Vodă îl trimite pe acesta din urmă la ocnă, acolo unde își găsește sfârșitul.
Între timp, Chera Duduca, fuge din țară și se căsătorește cu un turc. După o vreme, încercând să procedeze la fel cu noul soț ca și cu Andronache, este prinsă și înecată în Dunăre. Chir Costea Chiorul are și el parte de o soartă cumplită, fiind condamnat să fie lovit prin piețele de negustori și apoi să îi fie bătute urechile în cuie în ușa propriului magazin.
Dinu Păturică reprezintă ciocoiul, un personaj care încearcă să parvină prin toate mijloacele posibile, inclusiv cele necinstite. Chera Duduca simbolizează desfrâul, femeia care se folosește de corpul său pentru a se îmbogăți iar Chir Costea Chiorul este vânzătorul lipsit de scrupule și moralitate care face orice pentru a-și atinge scopurile.
Pedepsirea lor în roman are un caracter moralizator, scriitorul vrând să sublinieze faptul că până la final, binele învinge răul iar cei cu trăsături morale îndoielnice vor pierde în defavoarea celor onești și sinceri.
Temele principale
“Ciocoii Vechi și Noi” de Nicolae Filimon este un roman românesc clasic, publicat pentru prima dată în 1863. În această carte, sunt abordate mai multe teme relevante pentru societatea românească a vremii. Iată câteva dintre cele mai importante teme ale cărții:
Satira socială și critică
Un aspect distinctiv al romanului este satira socială și critică adusă în prim-planul societății românești a epocii. Personajele și evenimentele din carte sunt prezentate ca reflectând vicii sociale, comportamente ipocrite și stereotipuri culturale ale vremii.
Această satiră subtilă subliniază problema corupției, a falsei moralități și a lipsei de integritate în diferitele aspecte ale vieții.
Lupta pentru putere și ascensiunea socială
Cartea urmărește povestea lui Gheorghidiu, personajul principal, care este în căutarea ascensiunii sociale și a puterii. În contextul societății conservatoare a acelor timpuri, el încearcă să-și îmbunătățească statutul social și să se ridice deasupra condiției sale modeste.
Temele ambiției și a luptei pentru a progresa în ierarhia socială sunt prezente în roman.
Identitate și tradiție
O temă importantă abordată în “Ciocoii Vechi și Noi” este identitatea națională și culturală. Cartea explorează importanța păstrării tradițiilor, a valorilor românești și a modului în care schimbările sociale pot afecta aceste aspecte.
Conflictul dintre tradiție și modernitate se regăsește în deciziile personajelor și în provocările cu care acestea se confruntă în încercarea de a-și găsi locul în societatea în schimbare.
Acestea sunt câteva dintre temele majore abordate în romanul “Ciocoii Vechi și Noi” de Nicolae Filimon. Cartea este un clasic al literaturii române și continuă să fie citită și apreciată pentru abordarea sa profundă a aspectelor sociale și culturale ale societății românești din secolul al XIX-lea.
Citate – Ciocoii vechi și noi
Fericire perfectă nu există pe acest pământ; aceasta s-a zis de mult timp şi de oameni foarte învăţaţi; avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credinţa şi speranţa. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire.
Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voieşte a se reorganiza, decât a da frânele guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din concepţiune a fi slugi şi educaţi într-un mod cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ!
Obosit de atâtea cercetări zadarnice, hotărâsem să-mi ard manuscriptul; dar tocmai când mă pregăteam să dau flăcărilor rodul ostenelilor mele de şase luni, m-am gândit şi la voi, preaiubiţii mei ciocoi ai condeiului, de toate clasele şi partidele, şi am zis ca strămoşul nostru Pilat: “Ecce homo” sau “Iată oamenii mei”!
Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebește de omul onest. El nu se pronunță definitiv pentru nici o doctrină politica, nu se face adept credincios al nici unui partid, nu doară că are spiritul drept și nepărtinitor, ci că să poată exploata deodata toate doctrinele și partidele în folosul sau.
Despre Nicolae Filimon
Nicolae Filimon a fost un romancier și nuvelist român, rămas în istorie ca autor al primului roman realist din literatura română, Ciocoii vechi și noi, roman centrat pe figura egoistului Dinu Păturică (care a fost comparat cu Julien Sorel al lui Stendhal). Filimon a fost, de asemenea, un cunoscut scriitor de călătorii, folclorist și primul critic muzical din țara sa.
Citește cartea Ciocoii vechi și noi
Poți comanda cartea Ciocoii vechi și noi de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Tudor Maxim:
sau, de asemenea, podcastul cu Delia Muresan: