- Edition: Siddhartha
- Available in: Paperback, Ebook Carte Pdf (Download Online), Carte Audio
Romanul Siddhartha de Hermann Hesse a inspirat generații de cititori, autori și filozofi care au fost amuzați și impresionați de această poveste eternă despre o căutare a cunoașterii.
Învățătorul spiritual Gautama Buddha, care a trăit în Nepalul de astăzi, în secolul al IV-lea sau al V-lea î.Hr., a fost o sursă importantă de inspirație pentru această carte. Romanul este împletit cu influențele vremii lui Hermann Hesse, sintetizând diverse filozofii – inclusiv religiile orientale, arhetipurile jungiene și individualismul occidental – într-o viziune singulară asupra vieții, așa cum este comunicată prin intermediul căutării sensului de către un om, chiar dacă este plasată într-un loc și într-un timp foarte diferite de Germania anului 1922, anul în care a fost publicată cartea.
Acest text nu este doar un rezumat, ci și un comentariu asupra cărții, structurat ca un eseu. Aici vei găsi o fișă de lectură care îți prezintă pe scurt ale sale idei principale și personaje (la titlurile de ficțiune), uneori pe capitole. Este un ghid simplu și fain pentru a decide ușor dacă această carte te atrage.
Rezumatul cărții Siddhartha
În căutarea conștiinței de sine și a scopului vieții, fiul unui brahman – Siddhartha – pornește într-o călătorie fizică și spirituală, care este relatată în roman. Portretul tânărului fermecător și inteligent Siddhartha, fiul unor părinți brahmani înstăriți și bine educați, deschide povestea. Ne este prezentat Govinda, un prieten de-al său. Personajul principal este nemulțumit, deoarece are multe probleme nerezolvate pe care nu reușește să le rezolve. Își părăsește viața confortabilă și se alătură unui grup de asceți din dorința de aventură. Când Govinda i se alătură lui Siddhartha, asceții îi acceptă și ei adoptă modul acestora de viață, renunțând la bunurile materiale. Siddhartha trăiește așa timp de trei ani, dar este în continuare nefericit și decide să îi părăsească. Siddhartha reflectează la tinerețea sa, la familia sa și la numeroasele învățături în timp ce se află singur în pădure. Își dă seama că acum a devenit trezit.
Siddhartha se cufundă în nuanțele, sunetele și senzațiile lumii exterioare în timp ce se gândește la modul în care Sinele este alcătuit atât din gândire, cât și din experiența senzorială. Vasudeva, un bărbat pe care îl întâlnește, îi spune lui Siddhartha cât de mult l-a învățat mișcarea apei. Imediat ce ajunge într-un oraș, o întâlnește pe rafinata curtezană Kamala și o roagă să îl învețe principiile iubirii. Ea aranjează ca el să se alăture unui comerciant pe nume Kamuswami pentru a putea câștiga bani.
Siddhartha devine un prosper om de afaceri. El rămâne în localitate timp de mai mulți ani, bucurându-se de un stil de viață luxos și acumulând bogăție. După o ultimă noapte cu Kamala, în timpul căreia aceasta rămâne însărcinată cu copilul său, el se satură în cele din urmă de această existență și recunoaște că nu este una fericită. Se întoarce în pădure.
Trist și plin de regrete, Siddhartha își amintește de divinitate. Revigorat, el se gândește la ceea ce a învățat. Îl redescoperă pe Vasudeva și i se alătură ca și colaborator timp de ani de zile. Kamala este mușcată de un șarpe și piere atunci când ea și fiul ei trec pe lângă el în apropiere în timpul unui pelerinaj. După ce își dă seama că băiatul este fiul său, Siddhartha are grijă de el, dar copilul este furios și fuge de Siddhartha. Siddhartha recunoaște că i-a provocat tatălui său aceeași suferință.
Vasudeva îl îndeamnă pe Siddhartha să asculte râul, iar Siddhartha își dă seama de interconexiunea dintre toate lucrurile. Când Govinda, care încă îl căuta, reapare, Siddhartha îi împărtășește tot ceea ce a descoperit. Iubirea și pacea din inima prietenului Govinda se transferă la acesta atunci când îl sărută pe Siddhartha pe frunte.
Citate din cartea Siddhartha
Nu este treaba mea să judec viața unui alt om. Eu trebuie să judec, să aleg, să resping, doar pentru mine. Pentru mine, doar pentru mine.
Când cineva caută, spunea Siddhartha, atunci se întâmplă cu ușurință ca ochii lui să vadă doar lucrul pe care îl caută și nu este capabil să găsească nimic, să nu asimileze nimic, pentru că se gândește mereu doar la lucrul pe care îl caută, pentru că are un singur scop, pentru că este obsedat de scopul său. A căuta înseamnă: a avea un scop. Dar a găsi înseamnă: a fi liber, a fi deschis, a nu avea niciun scop.
Am crezut întotdeauna și cred în continuare că, indiferent de norocul bun sau rău care ne vine în cale, putem întotdeauna să-i dăm un sens și să-l transformăm în ceva de valoare.
Înțelepciunea nu poate fi împărtășită. Înțelepciunea pe care un om înțelept încearcă să o transmită sună întotdeauna ca o prostie pentru altcineva… Cunoașterea poate fi comunicată, dar nu și înțelepciunea. O poți găsi, o poți trăi, poți face minuni prin ea, dar nu o poți comunica și preda.
A trebuit să experimentez atâta prostie, atâtea vicii, atâtea greșeli, atâta greață, deziluzie și durere, doar pentru a redeveni copil și a o lua de la capăt. A trebuit să experimentez disperarea, a trebuit să mă afund în cele mai mari adâncuri mentale, până la gânduri de sinucidere, pentru a experimenta harul.
Despre Hermann Hesse
- Narcis si Gura-de-Aur;
- Jocul cu margele de sticla;
- Pe urmele visului;
- Siddhartha.
Dacă vrei să afli mai multe despre Hermann Hesse sau alți autori similar, îți recomand aceste podcasturi sau articole:
Cumpără cartea Siddhartha
Poți cumpăra cartea Siddhartha de aici:
Acest text oferă un rezumat concis al cărții, sub forma unei recenzii esențiale, evidențiind ideile principale din carte. Dacă ți se pare interesant, merită să citești cartea integral pentru a prinde toate nuanțele și profunzimile gândirii autorului.
În acest eseu, am inclus un rezumat și o recenzie simplă a cărții, care scoate în evidență ideile principale și eventualele personaje marcante. Este ca o fișă de lectură care îți oferă un aperitiv literar: dacă îți stârnește interesul, cartea în întregime te așteaptă să explorezi toate nuanțele gândirii autorului. Pe scurt, este un comentariu care îți va lărgi orizonturile și îți va oferi o experiență de lectură îmbogățită!
Acum, poți să comanzi cartea pentru a o răsfoi acasă, să o asculți sub formă de carte audio, sau să o citești ca ebook pdf.
În încheiere iată o recomandare de podcast pe care să îl asculți când ai timp, alături de Mădălina Vasiu:
sau, de asemenea, podcastul cu Alex Cîrcei: