De-a lungul timpului, participând la diverse seminarii, workshop-uri și bootcamp-uri în care se discuta despre dezvoltarea personala, am avut ocazia să cunosc numeroase persoane. Am observat astfel și câteva tipare, destul de comune la multă lume.
Am ales astăzi 7 astfel de tipare care îngreunează dezvoltarea personala si care de obicei scapă pe sub radar, provocând dificultăți dacă nu sunt abordate. În sine, ele nu sunt complicate.
De altfel găsesc că dezvoltarea personala în general nu e deloc complicată, ci chiar simplă. Nu nepărat ușoară însă. Cu puțină atenție însă aceste 7 greșeli pot fi depășite destul de ușor.
7 greșeli comune în evoluția și dezvoltarea personala
Ia ideile de mai jos ca și sfaturi și gândește-te care dintre ele crezi că ți se potrivesc. Dacă găsești mai multe, începe să te ocupi de ele, una pe rând. Prima, și cea mai comună greșeală de dezvoltare personală este că cei interesați de dezvoltarea lor personală
1. Încep prea multe lucruri deodată
Cantitatea de informații existentă despre dezvoltare personală este consistentă. Poți citi despre asta pe diverse site-uri, ai dezvoltare personală pe Facebook, se trimit emailuri dintr-o parte într-alta, librăriile online sunt pline acum de cărți realmente utile.
Așa că apare tentația de a deveni și un bun comunicator, de a te organiza mai bine, de a-ți dezvolta inteligența emoțională sau de a te menține motivat. Și peste, vrei să ai și relații mai bune. Intenții lăudabile, dar le vrei toate deodată, de mâine dacă se poate.
Problema este că, exact ca oriunde altundeva, când faci prea multe lucruri deodată la final nu faci nimic. Devii prea universal. Iar când devenim universali, nu suntem nici-nici.
Soluția: ia-o pe rând. Citește sfaturile începătorului în dezvoltare personală, vezi mai jos și punctul cu stabilirea unui plan de dezvoltare personală. Dacă petreci timp pe drum, la volan, în metrou sau ai alte perioade de timp “mort” folosește-l și ascultă podcasturi de dezvoltare personală. Suplimentar îți recomand articolul despre direcțiile de dezvoltare personală ca să-ți clarifici ce ai putea face. Și nu începe cu prea multe lucruri deodată. Unul pe rând.
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Această greșeală apare, cred eu, în principal datorită faptului că oamenii
2. Parcurg prea multe informații
Datorită cantității mari de informații (și a lipsei unei direcții sau a cuiva mai experimentat de la care să primească sfaturi bune), oamenii parcurg cantități imense de informații.
Astfel vor afla despre tehnicile EFT, despre inteligența socială, networking și altele. Caută informații suplimentare pe Google, găsesc și mai mult, află lucruri noi despre care caută suplimentar pe Google ș.a.m.d.
Soluția: la fel ca la punctul precedent, limitează-ți interesele de moment și citește mai puțin. Eu am o listă de probabilități, lucruri pe care mi-ar place să le fac cândva, să le studiez poate într-o zi. Acolo poți scrie orice idee nouă de dezvoltare îți vine, iar când e momentul o vei și aborda. Altfel o să ai o cantitate imensă de teorie studiată. Inutilă dacă
3. Nu aplică ceea ce au învățat
Un principiu sănătos ar fi ca 25% din timp să citim și 75% să aplicăm. Altfel spus, ai citit ceva care ți se pare că are sens? Super, acum aplică-l. Testează-l, experimentează-l.
Soluția: Ți se potrivește ceva? Funcționează? Dacă ai probleme, caută informații suplimentare și aplică-le și pe acestea. Pune în acțiune ce înveți.
Reține însă ca doar un sfert din timp să-l dedici studiului dezvoltării personale, iar trei sferturi aplicării propriu-zise. Îți poți începe studiul folosind lista cu carti online gratis din domeniul dezvoltării personale.
Altfel ei doar
4. Așteaptă soluții magice care să rezolve automat problemele
Tehnici superbe, cu 3 propoziții care te vor face de îndată mai bun (am un exemplu în minte, dar mai bine mă abțin). Sau traininguri, seminarii, workshopuri fantastice care te vor schimba. Ori poate vei găsi un trainer, coach foarte bun care îți va schimba viața.
Știi ce lipsește aici? Partea cu ceea ce vei face tu însuți, efortul pe care TU îl vei depune ca să fi mai bun. Nu poți evolua dacă nu pui osul la treabă.
Soluția: Chiar dacă nu dispui de sume mari pe care să le investești de la început în dezvoltarea ta, ai calea cea mai simplă (și cea mai eficientă, cred eu): înveți, aplici ce ai învățat și nu mai aștepți ca ceva mirobolant și magic să ia cu bagheta problemele din viața ta. Pentru că asta nu se va întâmpla niciodată.
Și atunci, ei
5. Amână mereu
Procrastinarea este frecvent întâlnită, fiind una dintre primele probleme care trebuie depășite pe calea dezvoltării personale. Pe scurt, e amânarea eternă a unei schimbări sau acțiuni. De fiecare dată există motive întemeiate: acum am o perioadă încărcată, partenerul de relație tocmai a fost promovat/concediat, părinții au nevoie de mine, nu mă simt bine, e rece afară, mi s-a rupt unghia, etc.
Soluția: Începe cu schimbări mici, câte una pe rând. Ia ceva banal pentru început. Dacă nu poți începe cu nimic, oricât de mic, te rog să te oprești din citit și s-o lași baltă. Serios, ori faci ceva, ori rămâi și-ți plângi singur(ă) de milă.
Iar procrastinarea apare deseori pentru că
6. Le lipsește o direcție de dezvoltare
Asta și pentru că se disipă în prea multe direcții, idei și concepte. Încep prea multe lucruri deodată și ca urmare rata de renunțare e foarte mare. Suplimentar, nu au un plan stabilit: ce să facă, până când, cum? Ce alte abilități și-ar putea dezvolta, dar nu e momentul? Vezi mai sus și ideea cu lista de probabilități.
Soluția: Un plan de dezvoltare personală pune pe hârtie răspunsul la astfel de întrebări. Ce abilități ai nevoie să-ți dezvolți? În ce ordine îți sunt ele necesare? Urmează să dezvolt un material despre cum să-ți creezi un plan de dezvoltare personală. Până atunci gândește-te ce fel de dezvoltare personală ai nevoie? Încercând tot ce există, probabil la final nu vei avea decât frânturi, nimic însă realizat complet. Atunci când suntem universali, nu suntem nimic.
Pe lângă lipsa unor direcții de dezvoltare și evoluție personală, de multe ori se cade în capcane ale comodității. E comod să nu fac eforturi pentru că…
Spre exemplu nu e nevoie să devin mai bun deoarece eu sunt o persoană spirituală. Asta se întâmplă pentru că unii oameni
7. Încep cu dezvoltarea spirituală
Dezvoltarea laturii noastre spirituale este una dintre principalele direcții de dezvoltare personală. Însă, partea spirituală este cea mai complexă latură a noastră și cred eu ar trebui dezvoltată după ce altele au fost puse la punct. Consider nepotrivit să mă dezvolt spiritual atâta vreme cât eu nu fac deloc mișcare, am probleme emoționale serioase sau nu reușesc să am o viață socială.
Mai apare apoi capcana omului spiritual și a atracției mistice:
- spiritualitatea pare să promită evoluția fără efort și fără a mai fi nevoie să ne punem la punct problemele personale. E suficient să atingem iluminarea să totul se va rezolva de la sine. Iar asta nu cred că e deloc ceea ce poate oferi o viață spirituală, problemele personale trebuie rezolvate oricum.
- al doilea aspect despre care scriam este cel al omului spiritual: te poți autodeclara evoluat spiritual, motiv pentru care nu mai e nevoie să fii preocupat de aspectele triviale ale vieții. Nu văd nici o demnitate în a te autoproclama om spiritual, iar copiii tăi să nu aibă de mâncare. Sau să fii incapabil să ai o relație, să porți o conversație, să-ți plătești factura la utilități. Mi se pare mai degrabă o metodă comodă de a nu-ți pune la punct chestiuni care țin de responsabilitatea ta.
Lista e de fapt mai lungă, însă o voi încheia aici, acestea fiind principalele probleme pe care le-am observat. Am acum o rugăminte: lasă-mi mai jos un comentariu cu părerea ta: ce astfel de greșeli ai observat la alții, sau poate la tine, când e vorba de dezvoltarea personala sau profesională?