Spuneam în articolul precedent că educația financiară este esențială pentru formarea noastră. Tot acolo am vorbit despre cum alegem un broker alături de care să investim. Iar următorul pas este acum cel de a-ți deschide un cont de tranzacționare unde poți învăța mai multe și poți, bineînțeles, tranzacționa.
Ce este un cont de tranzacționare?
Pentru a cumpăra și vinde acțiuni (sau alte instrumente financiare mai complexe) este nevoie de un cont de tranzacționare, deschis la o companie de brokeraj.
Practic eu îmi deschid un astfel de cont și compania de brokeraj intermediază între mine și bursa de acțiuni. Eu plasez un ordin pentru cumpărarea a X acțiuni la Netflix, iar compania de brokeraj intermediază relația dintre mine și ceilalți investitori facilitând execuția ordinului.
Altfel spus, compania de brokeraj este un intermediar între investitor și bursă.
Cum deschizi un cont de tranzacționare în România
Există mai multe aspecte care merită să fie luate în considerare când îți deschizi un cont de tranzacționare.
Sunt aspecte legate de costuri, intrumentele financiare disponibile acolo, ce modalități de depunere și retragere ai, serviciul lor de support, calitatea serviciilor oferite ș.a. Pe majoritatea le-am descris deja în articolul precedent, voi menționa pe scurt câteva aici:
Suma minima necesară
Suma minimă necesară pentru a deschide contul (sau depozitul minim) este un prim aspect de luat în considerare. De obicei, cu cât un cont are o ofertă mai bună (de exemplu comisioane mai reduse, mai multe opțiuni), cu atât această sumă minimă poate fi mai ridicată.
În același timp cu cât suma inițială e mai mare, cu atât poate fi o provocare deoarece emoțiile sunt mai ridicate când tranzacționezi sume mai mari. Dacă ești la început probabil ar fi înțelept să începi cu sume relativ mici.
Dacă se poate deschide online
În principiu ar trebui să ai posibilitatea de a deschide contul online fără a fi necesar să mergi personal la sediul lor sau să trimiți documente prin curier.
Protecția fondurilor tale
Fondurile clienților unui broker reglementat care a aderat la o instituție de supraveghere sunt păstrate în conturi segregate în cadrul unei bănci.
Adică sunt păstrate separat de fondurile companiei pentru ca în cazul unui faliment (sau a unui eveniment asemănător) acestea să poată fi returnate clientului. De asemenea, ar trebui să existe o garantare a fondurilor clienților într-o anumită măsură.
Tranzacționare online din România
Primul meu cont de tranzacționare l-am deschis cu mulți ani în urmă, cred că era acum 10-15 ani. Pe vremea aceea mergeai la sediul companiei de brokeraj, scriai o cerere, îți făcea copie după actul de identitate, aduceai extras de la bancă. Totul era puțin mai complicat.
Din fericire astăzi lucrurile s-au schimbat. Și e mult mai simplu.
Un exemplu în acest sens este contul de tranzacționare oferit de către cei de la XTB. Cu sprijinul lor am testat modul în care îți poți deschide contul de tranzacționare la ei.
XTB oferă două tipuri de conturi:
Ca să păstrăm lucrurile cât mai apropiate de realitate am testat de data aceasta procesul de deschidere al unui cont de tranzacționare real la ei.
Menționez că procesul de mai jos a fost “în direct”, este ce am făcut din prima încercare și fără să știu dinainte ce este acolo. Am dorit să verific pe bune cât durează deschiderea unui cont de tranzacționare și cât de simplu (sau nu) este.
Cum deschizi online un cont de tranzacționare
Primul pas a fost să merg pe site-ul XTB, unde în dreapta sus alegi butonul Deschide Cont Real:
Ajung la următorul dialog, unde menționez adresa de email pe care o voi folosi și îmi dau acordul pentru deschiderea contului și comunicare:
Apoi setez parola pe care o voi folosi
Mai departe indic datele personale. Există o serie de obligații legale pe care orice broker le are legat de a avea informații despre clienții care tranzacționează cu ajutorul lor.
Așa că e nevoie să menționezi datele tale și puțin mai încolo să incluzi o serie de documente care să ateste aceste informații.
În continuare trebuie menționată adresa ta, respectiv adresa de corespondență (dacă nu sunt identice).
Acum alegem platforma de tranzacționare, tipul de cont și moneda. Am ales xStation, întrucât este platforma dezvoltată chiar de XTB și am citit că este ușor de utilizat, cont de tip Standard și moneda preferată.
În pasul următor există un scurt interviu/evaluare legat de obiectivele tale de investiții și experiența pe care o ai.
De notat că în cazul în care răspunsurile la această evaluare nu corespund cu obiectivele tale declarate, îți poate fi refuzată deschiderea contului:
Urmează o serie de informații despre tine și obiectivele tale:
În pasul următor avem declarația despre corectitudinea datelor pe care le-am inserat, în sensul că sunt reale (e necesar dpdv legal), iar la final optezi pentru comunicare online sau trimiterea documentelor prin curier.
Eu am ales varianta online, este mai rapidă și gratuită:
Și ta-daaam! Am terminat 🙂
Tot procesul până aici a durat aproximativ 10 minute.
Acum vine partea de activare a contului și apoi de a depunde fonduri (care nu este obligatorie). Pentru început apeși pe Începe Tranzacționarea pentru a accesa contul.
Sistemul mă duce automat în xStation, platforma de tranzacționare, și mă anunță imediat că e necesar să activez contul.
Apăs pe Activează contul:
În continuare este un proces prin care e necesar să-mi confirm identitatea: să dovedesc că sunt persoana pe care am menționat-o mai devreme.
Pentru asta am încărcat o copie după actul de identitate. Dacă îl ai deja ca și imagine îi faci upload aici sau îi poți face o poză și o poți încărca. După încărcarea sa acesta este verificat.
La mine validarea aceasta a fost aproape instantanee.
Iar în ultima etapă de activare a contului, indici contul tău bancar și încarci un extras de cont. Este contul în care vei face retrageri. Depunerile pot fi realizate din orice cont si prin diverse modalitati. Ulterior contul bancar poate fi schimbat.
Ca să fiu sincer, din tot procesul această parte mi-a luat cel mai mult. Nu aveam extras de cont, iar sistemul de online banking al băncii mele nu funcționa așa că m-am dus personal la o sucursală ca să îmi dea un extras de cont (lucru pe care nu îl mai făcusem de ani de zile).
M-am întors cu extrasul de cont, i-am făcut poză cu telefonul și aproximativ 10-20 de minute mai târziu am primit notificare pe email că totul este în regulă și că îmi este activ contul:
În continuare am finalizat procesul prin depunerea unei sume de bani inițiale. Am mers în platforma xStation și am ales de jos din stânga Alimentare Cont:
Și am trei opțiuni:
- plată cu card Visa,
- plată cu card MasterCard,
- plată prin transfer bancar.
Am ales plată prin card Visa și mai departe e nevoie să includ datele cardului și suma dorită.
Și acum contul de tranzacționare este finalizat, cu suma depusă și disponibil pentru a investi. Dacă ai deja experiență poți merge mai departe și poți opta pentru contul de Client Professional – detalii aici.
Tranzacționare online, mai rapid
Tot procesul de mai sus a durat aproximativ 2 ore, din care majoritatea timpului a ținut cât m-am dus eu la o sucursală a băncii mele, am scos de acolo un extras de cont și m-am întors la laptop.
Procesul efectiv de deschidere al contului de tranzacționare, trimiterea documentelor de identitate și activarea contului a durat cumulat 20-30 de minute (aproximativ).
Ce nu a mers bine
Am pierdut puțin timp pentru că nu am avut la îndemână un extras de cont. Și pentru că la acel interviu/evaluare menționat mai sus nu am fost atent la ce fac și am ales aiurea ceva. 🙂
Concluzie
Procesul a fost destul de simplu. Iar pentru asta nu a fost nevoie să merg la un sediu (cu excepția băncii mele, chestiune care a fost ceva personal și probabil în altă zi nu ar mai fi cazul).
Opțiunea de a investi cu ajutorul unui broker a devenit disponibilă online inclusiv în România, iar pentru asta nu e nevoie să fii un expert ca să începi.
Este simplu, complet online și durează puțin. Foarte diferit de modul în care se proceda cu ani în urmă.
Mai departe cred că e importantă partea de educație. Iar pentru asta îți recomand în final câteva resurse care e posibil să-ți fie utile: