Cred că educația financiară este o parte importantă a formării noastre. Indiferent că suntem antreprenori, freelanceri sau angajați. Și nu e vorba doar de bani, ci de a învăța să gândim analitic, de a pune în balanță argumente pro și contra, de a ne gestiona emoțiile, respectiv de a lua decizii cu mintea cât mai clară.
În ultimii ani tot mai mulți oameni au devenit atrași de educația financiară și de posibilitatea de a face mici investiții la bursă, astfel încât să își creeze o anume libertate financiară. Astăzi încep o serie de articole, cu sprijinul celor de la X-Trade Brokers (XTB), tocmai despre asta: cum să începem să investim la bursă și cum alegem un broker chiar dacă suntem începători.
Iar primul subiect pe care îl voi atinge este cel a detaliilor pe care e bine să le cunoaștem atunci când ne dorim să investim la bursă și deschidem un cont de investiții.
Așadar, cum alegem un broker (compania) cu care investim? La ce să fim atenți? Și alte câteva informații utile pentru traderii (investitorii) începători.
5 lucruri la care să fii atent atunci când alegi un broker cu care să investești
1. Ce dorești să obții?
Sau, altfel spus, care sunt motivele pentru care dorești să investești? De ce faci asta? Simon Sinek, în excelenta sa carte, Întreabă-te de ce, vorbește despre importanța “de ce”-ului propriu în carieră, în afaceri și în ceea ce facem. Mai ales când e ceva important pentru noi, atunci când începem ceva nou e bine să ne gândim care sunt motivele pentru care facem asta, ce vrem să obținem și să reținem asta. Iar când ne punem banii acolo cu atât mai mult…
În funcție de motivația ta poți alege cât de mult vrei să investești, cât de mult ai nevoie să înveți întâi, cum să-ți aloci timpul pentru a învăța elementele de bază, cu ce să începi etc. De asemenea, poți căuta o platformă care să ofere un cont demo unde poți testa întâi.
2. Aspecte legale
Indiferent cu cine vei lucra, e important să te asiguri că sunt respectate legile și regulamentele din domeniu. Pentru asta e necesar ca acea companie să fie “reglementată”, să adere la o autoritate de reglementare de pe teritoriul României sau o autoritate internațională care – foarte important – să aibă o reputație de la bun în sus.
Faptul că este autorizată și reglementată de o autoritate înseamnă că trebuie să respecte o serie de reguli din domeniu și legile în vigoare, că nu se folosește de practici neloiale, abuzive sau frauduloase. Și că este supravegheată în acest sens. Iar asta înseamnă pentru tine un plus de încredere știind că banii tăi sunt în siguranță, dar că și tu respecți normele legale în același timp. Printre instituțiile de supraveghere active pot fi FCA, CySec, PFSA, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) ș.a.
O observație aici este legată de faptul că există site-uri care oferă servicii de brokeraj online și care pot fi neautorizate în acest sens. Asigură-te, înainte de a investi orice sumă, că sunt autorizate și supravegheate de către o instituție cu reputație bună. Mă gândesc că nu îți dorești să descoperi ulterior că au folosit practici frauduloase și banii tăi nu mai există…
3. Costuri și comisioane
Costurile pe care le vei avea sunt foarte importante, iar aici pot exista variații de la o extremă la alta. Poți avea de plătit comisioane în momentul tranzacționării, al depunerii de bani, al retragerii de bani etc. Este clar ce costuri vei avea și simplu de înțeles? Există disponibilă o listă cu toate comisioanele percepute, listă care să fie afișată online?
Caută o secțiune care are o denumire precum “taxe”, “comisioane”, “costuri” sau “pricing” și unde este descris foarte clar asta. Dacă e necesar să faci gimnastică mentală ca să înțelegi ce comisioane vei avea de plătit… pune întrebări până când înțelegi.
4. Ajutor și educație
Partea de suport este importantă pentru momentele în care vei avea nevoie de ajutor sau când nu te descurci cu ceva. Din punctul acesta de vedere vezi ce sisteme de suport clienți ai la dispoziție: dacă ai nevoie de ajutor poți comunica cu ei pe email, telefonic, poate chiar pe chat? Sau alte moduri de a comunica repede. În ce zile sunt acestea disponibile și la ce ore? În cât timp obișnuiesc să răspundă?
Iar apoi este partea de educație: verifică dacă există o parte de “academie”, o secțiune cu materiale educaționale unde poți învăța
- cum să folosești platforma și
- explicații ale noțiunilor de bază, analize de piață, webinarii explicative.
Spre exemplu, cei de la XTB au o secțiune Trading Academy disponibilă gratuit la ei pe site, unde poți învăța elementele de bază ale investițiilor începând de la nivelul de începător până la expert. Poți selecta în funcție de nivelul la care ești, subiectele de care ești interesat.
Poți astfel:
- Cunoaște piața Forex, să înveți despre tipurile de instrumente financiare și să explorezi platformele de trading. Înveți acum tehnicile de bază de tranzacționare. (nivel basic)
- Să-ți îmbunătățești cunoștințele și să înțelegi mai bine investițiile. Afli ce este analiza tehnică și fundamentală. Înveți cum să-ți administrezi riscul și să-ți controlezi emoțiile atunci când investești. (nivel intermediar)
- Cunoaște tehnici și instrumente avansate care te pot ajuta în investiții. Înveți acum funcții complexe ale platformelor de tranzacționare și stăpânești noțiuni specializate din domeniul investițiilor. (nivel expert)
- Există și nivelul premium în care înveți pe baza unor sfaturi primite de la unii dintre cei mai buni traderi… dar acest nivel este peste scopul acestui articol. Când vei ajunge acolo probabil nu vei mai citi acest articol…
În fine, ce vreau să spun este că e important să acordăm atenție părții de educație, iar cursurile din platforma Trading Academy de la XTB le poți accesa aici.
Eu aș mai adăuga la partea de educație și disponibilitatea unui cont demo unde să te poți “juca”, testa platforma și simula operațiuni virtuale cu scopul de a învăța și câștiga experiență cu riscuri minime (abordarea LEAN).
5. O interfață intuitivă și ușor de folosit
Platforma de tranzacționare în sine este locul unde vei derula tranzacții și operațiuni. În esență este un software care îți permite să tranzacționezi online de pe dispozitivul tău, fie că folosești un laptop, o tabletă sau un telefon mobil.
Îți va fi de mult ajutor o platformă ușor de folosit, care să fie intuitivă și care să îți pună la dispoziție un mod simplu de a face operațiuni, dar și o serie de statistici și grafice, știri din piață și alte informații care te ajută să înțelegi mai bine piața și să faci alegerile optime.
Adică să poată fi folosită și de cineva începător, să nu ai nevoie de ani de experiență ca să începi.
Și un al șaselea aspect este cel al operațiunilor financiare și cât de ușor le poți face. Verifică dacă e simplu este să depui și să retragi bani din platformă, ce modalități de plată acceptă, ce eventuale comisioane au pentru aceste operațiuni și dacă îți sunt potrivite ție.
Spre exemplu ar trebui să poți depune bani prin plată securizată online (cu cardul), dar și să poți retrage rapid, fără a fi nevoie să dai telefoane, să trimiți faxuri sau email-uri.
Nu presupune că e simplu, fă o verificare în acest sens. Pe pagina lor de web ar trebui să găsești rapid aceste informații.
Odată făcută alegerea brokerului potrivit ție, rămâne să îți deschizi un cont de investiții, să te informezi și educi, să depui fonduri pentru a deschide o tranzacție. Poți începe ulterior prin a investi mici sume în mărfuri (precum aur sau petrol), criptomonede (de exemplu Bitcoin sau Ethereum) sau acțiuni la companii care realizează produse și servicii pe care poate chiar le consumi zilnic (Netflix, Facebook, Tesla etc).
Dar înainte de toate e bine să începi prin a te educa în acest sens. Dacă te interesează să înveți mai multe îți recomand și Academia de Trading creată de XTB. E disponibilă gratuit aici.