Notă: Acest articol este un guest post scris de către Simona Maria Culea.
Acum câteva zile am participat la un exercițiu de grup în cadrul unui curs la care luam parte. Am fost împărțiți în echipe de câte doi și, pe rând, a trebuit să stăm 5 minute să ne ascultăm partenerul fără să vorbim. Pur și simplu să fim acolo pentru el, să dăm aprobator din cap eventual, dar fără să folosim cuvinte.
Dacă m-ar fi întrebat cineva înainte de această experiență dacă sunt o persoană sociabilă, nu numai că aș fi confirmat, dar aș fi gândit în sinea mea că sunt foarte bună la a empatiza și a da sfaturi.
Am crezut tot timpul despre mine că știu să ascult și mai presus de asta că înțeleg omul din fața mea. Exercițiul acesta m-a făcut în schimb să înțeleg că tot timpul a fost vorba doar despre mine și nu despre sufletul care s-a destăinuit sau a căutat înțelegere.
După primele secunde în care partenerul meu de joc a început să vorbească, îmi ardeau buzele. După un alt minut am trecut la stări contradictorii: de la milă la judecată. În următoarele două minute am început să mă identific cu el, să mă gândesc ce aș fi făcut eu în aceeași situație și abia spre sfârșitul celor cinci minute am putut să-mi opresc mintea, să văd dincolo de cuvinte, dincolo de conținut și de aparențe.
În cinci minute ascultasem mai puțin de un minut, dar eram fascinată de revelațiile acelor clipe. Totul se transformase dintr-un joc într-o lecție de viață. După acest simplu exercițiu am ajuns la concluzia că nu știu să ascult cu adevărat.
Tu de câte ori ai stat 5 minute în timpul unei conversații nu doar să asculți, ci să oprești orice zgomot de fond și să fii cu adevărat acolo? De câte ori ai simțit că în spatele cuvintelor este taina întregii lumii și că la un moment dat nici măcar nu mai e nevoie de cuvinte ca lumea să ți se arate așa cum n-ai văzut-o vreodată? De câte ori te-ai descoperit și ai evoluat ascultând?
Ce influențează ascultarea de calitate și care sunt cele 3 bariere în calea acesteia
Se spune că niciun om nu te-ar asculta dacă n-ar ști că vine și rândul lui. Din nefericire, pentru prea mulți oameni doar asta înseamnă comunicarea.
Există numeroase studii cum ar fi cele realizate Brian Adams sau R. Adler, care dovedesc faptul că ne petrecem cea mai mare parte a zilei ascultând. Astfel, 9% din zi este ocupată cu scrisul, 16% cu cititul, 30% cu vorbitul și 45% cu ascultatul.
Asta e perfect, dar tot studiile dovedesc că rămânem cu 25% din ceea ce ascultăm, pentru că extragem ceea ce vrem noi să auzim.
Fiecare dintre noi aplicăm filtre precum cultura, valorile, credințele, experiențele trecute, atitudinile, așteptările sau intențiile noastre. Toate astea formează realitatea în care trăim și pe care nu vrem să o punem sub semnul întrebării.
Eu n-am putut să nu mă întreb cum ar fi fost dacă aș fi ascultat toate cele 5 minute sau cum ar fi dacă aș face tot posibilul ca de acum încolo să ascult în loc să aud.
Cum ar fi să eliminăm una câte una cele mai importante 3 bariere din calea ascultării adevărate:
1. Supraevaluarea vorbitului, concomitent cu subevaluarea ascultării
Un prieten mi-a spus odată că avem două urechi și o gură, așa că am face bine să le folosim proporțional. Încercând să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin, putem să înțelegem cu adevărat persoana de lângă noi și să învățăm la rândul nostru de la aceasta.
Abraham Lincoln a mărturisit cum se pregătește pentru a asculta:
“Când sunt gata să fac un schimb de opinii cu cineva, petrec o treime din timp gândindu-mă la mine și la ceea ce am de spus și două treimi la el și la ce are de spus”.
2. Aglomerația în imagini și sunete de care suntem înconjurați
Arta conversației s-a redus la sms-uri, e-mailuri, rețele de socializare. Media se luptă pentru atenția noastră folosind zgomote.
Ce-ar fi să petrecem mai puțin timp pe Facebook pentru a îmbunătăți relațiile cu familia, prietenii, persoane dragi?
3. Preocuparea obsesivă față de noi înșine
Bagajele personale atârnă greu, atât de greu încât ne fac să nu-i mai ascultăm pe ceilalți. Ar fi mai important să realizăm că tocmai ceilalți pot aprinde torțe care să ne lumineze drumul atunci când avem cea mai mare nevoie.
Din cauza acestor bariere ne pierdem capacitatea de a asculta. Iar a asculta conștient înseamnă a înțelege și nu a trăi mecanic propria viață.
Ascultarea îi ajută pe ceilalți, dar mai ales pe tine. Ascultarea îți aduce respect și loialitate. Ascultarea produce idei. Ascultarea conduce la relații durabile și profunde. Și cel mai important, ascultarea provoacă cunoașterea adevărată.
“Am învățat cu mult timp în urmă că este o pierdere de timp să încerci să vinzi răspunsuri adevărate cuiva care vrea să cumpere ecouri”. – Wilson Mizner
9 pași pentru a învăța să asculți
Ascultarea activă este o deprindere pe care o poți dezvolta. Eu îți sugerez 8 pași care să te ajute să asculți cu adevărat, iar tu îi poți completa cu ce crezi că se potrivește pentru tine:
1. Oprește-te din vorbit – nu vorbi peste celălalt, nu întrerupe, nu termina propozițiile în locul său;
2. Menține contactul vizual – acordă-i atenția ta nedivizată, fă-l să se simtă important în acel moment pentru tine;
3. Pune-ți mintea pe pauză – propune-ți ca de câte ori îți fuge gândul la tot felul de lucruri care nu au legătură cu discuția în cauză să rămâi fidel omului din fața ta și astfel față de tine;
4. Empatizează – dă din când în când din cap, privește lucrurile cu mintea deschisă;
5. Înțelege persoana din fața ta – pornește cu intenția de a înțelege, ascultă așa cum ai dori să fii la rândul tău ascultat, pune-te în pantofii celuilalt;
6. Ai răbdare – lasă pauzele să-și facă efectul și anume ca persoana din fața ta să-și adune gândurile;
7. Nu judeca – fiecare are propriul vocabular, stil de exprimare sau comportament; nu trage concluzii pripite;
8. Nu te grăbi cu sfaturile – de cele mai multe ori persoana fața ta n-are nevoie de sfaturile tale directe. Soluțiile sunt deja în ea, iar prin faptul că tu o asculți, le scoate la suprafață fără ca tu să-i spui părerea ta. Dacă îți cere sfatul atunci aplică imparțialitatea și privește lucrurile din perspectiva ei;
9. Practică cât mai des sfaturile de mai sus – astfel vei căpăta experiență și vei reuși să fii din ce în ce mai prezent într-o conversație.
Nu devii un ascultător bun peste noapte, însă pe măsură ce progresezi vei obține stimă crescută de sine și încredere, un număr mai mare de prieteni și relații de calitate cu persoanele dragi, precum și rezultate mai bune în plan profesional.
Care este primul pas pe care îl poți face chiar acum pentru a asculta cu adevărat? Te provoc ca în următoare conversație pe care o porți după ce citești acest articol să aplici acest prim pas și să revii cu un comentariu la acest articol.
Cu mult drag,
Simona
***
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa:
Numele meu este Culea Maria Simona, sunt blogger și scriu pe www.iesidinceata.ro despre tot ce înseamnă potențial uman și dezvoltarea acestuia . Știu că poți schimba lumea și mai știu ca ai tot ce-ți trebuie în interiorul tău, trebuie doar să-ți dai voie fii tu!
Intră pe www.iesidinceata.ro, abonează-te și primești instant materialul gratuit „Descoperă-ți pasiunea și scapă de rutina zilnică – 7 pași pentru a deveni ceea ce ai știut întotdeauna că poți fi”.