Un bun plan de dezvoltare personală sau de obiective se bazează pe câteva elemente esențiale. Printre ele sunt rolurile, valorile proprii și sarcinile din care decurg angajamente luate.
Angajamentele sunt un al treilea aspect pe care vreau să-l tratez în seria “Schimbă-ți Viața“. De multe ori suntem implicați în diverse angajamente care ne consumă timp fără a ne pune vreodată întrebarea dacă și câtă valoare ne aduc înapoi.
De exemplu ne luăm angajamente astfel:
- Acasă – gătit, curățenie, reparații,
- În familie – timp în familie, ieșiri, joacă cu copii,
- La lucru – timp la lucru, ședințe, delegații, cine cu colegi,
- Hobby-uri – fotbal, tenis, pictură,
- Sociale – ieșiri la cafea, bere, excursii, distracție.
Angajamentele unui copil (vezi imagine dreapta) pot fi relativ simple: școală, teme, joacă, responsabilitățile în casă etc. Pe măsură ce înaintează în vârstă lista angajamentelor va crește.
Ce poți face:
1. Identifică
Primul pas – și cel mai evident – pentru a-ți organiza angajamentele personale este să conștientizezi ce angajamente ai. Există două tipuri de angajamente:
- Cele conștiente – angajamente pe care ți le-ai asumat în mod voit,
- Cele de care nu ești conștient – lucruri pe care te-ai angajat să le faci ca urmare a situațiilor în care ești implicat, a așteptărilor celorlalți, a rutinei.
Cele conștiente sunt destul de simplu de identificat, celelalte nu neapărat. De multe ori facem repetat lucruri care devin obișnuință, fără a ne pune întrebarea dacă sunt necesare.
Poate au fost cândva importante pentru noi, dar acum nu mai e cazul.
După ce ți-ai definit rolurile și valorile personale uită-te peste ele. Angajamentele personale sunt legate mai ales de rolurile pe care le joci. Multe dintre ele vin ca urmare a responsabilităților pe care aceste roluri ți le dau și nu sunt neapărat în concordanță cu valorile tale personale.
În această fază, scrie o listă cu angajamentele pe care le ai. În special cele de care nu ești conștient. Poate nu vei conștientiza acum toate angajamentele tale, dar nu asta e scopul deocamdată. O primă listă, incompletă chiar e perfectă.
Tot ce ai nevoie acum este o foaie de hârtie și un creion (OK poate fi pix, stilou, pană de gâscă sau orice alt instrument de scris). Scrie pe hârtie toate angajamentele pe care le ai.
2. Organizează și grupează
După ce ai creat o listă cu angajamentele pe care le ai, următorul pas este să le grupezi în diverse categorii. Eu le grupez în funcție de rolurile pe care mi le asum anual.
Astfel îmi este mai ușor să le gestionez și se leagă ușor de planul anual, cel pe termen lung sau scurt. Îți faci o idee clară a implicațiilor și responsabilităților pe care ți le asumi în fiecare parte a vieții: la fiecare rol atașezi lista angajamentelor care-i corespund.
În final ai obținut o listă cu rolurile tale și angajamentele care li se potrivesc. Pe lângă acestea e posibil să mai ai angajamente care nu se potrivesc niciunui rol.
Aici ar trebui să te întrebi: Chiar trebuie să fac acest lucru? Dacă răspunsul este “Nu” atunci treci la etapa 3 și elimină-le. Dacă trebuie să le faci, încearcă să le scazi din intensitate. Sau poate ai nevoie de un nou rol care să le includă.
Îți recomand să nu alegi mai mult de 4-5 categorii pentru angajamente. Astfel îți va fi ușor să le urmărești. Suplimentar, ai o mai bună productivitate personală când lucrezi la mai puține lucruri simultan.
3. Simplifică și elimină
Pe măsură ce înaintăm în viață, procesul de maturizare ne aduce mai multe roluri. Acestea vin la rândul lor cu noi angajamente (vezi imaginea din dreapta). Care vor scădea timpul liber, petrecut cu cei dragi.
În această etapă vom simplifica și elimina tot ce nu e necesar. Sau măcar să scădem nivelul de efort, energie și bani investit într-unele.
Examinează acum modul în care-ți folosești timpul în fiecare angajament. Lista cu rolurile personale și mai ales valorile tale personale îți va fi de folos.
Articolul a ieșit mai lung decât îmi planificasem inițial să scriu. Așa că voi publica restul articolului separat, peste câteva zile. Până atunci îți doresc o săptămână plină de realizări.
Update: Citește Angajamentele personale, partea doua
În final îți recomand să asculți podcastul cu Sorin Popa: